Novo smanjenje cijena mobilne telefonije

Regulatorna agencija za komunikacije /RAK/ saopštila je da od danas na snagu stupa drugi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika.

Bosna i Hercegovina 01.07.2016 | 07:26
Novo smanjenje cijena mobilne telefonije
U saopštenju RAK-a navodi se da, u skladu sa Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga, na snagu stupa mjera koja nalaže da se u sklopu postpejd i pripejd tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostavljanja poziva primijene ili obračunska jedinica jedna sekunda ili ukine naplata uspostaljanja poziva.

Uspostavljanje poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa koji uključuju neograničen saobraćaj, odnosno flat paketi, tarifne opcije, tarifni paketi koji uključuju besplatne vikend-minute i slično.

Pošto u ovom slučaju Agencija ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operateri vrše izmjene u skladu sa vlastitom poslovnom politikom.

Druga mjera odnosi se na sve operatere, odnosno za fiksnu, mobilnu telefoniju i internet i nalaže da cijene moraju biti iskazane sa porezom na dodatnu vrijednost.

Operateri nisu obavezni obavijestiti RAK o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu sa navedenom obavezom ova agencija će pokrenuti postupak.

Iz RAK-a podsjećaju da mjere koje od danas stupaju na snagu nalažu izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpejd i pripejd pakete.

Ova mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprečavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

Od danas takođe stupa na snagu mjera koja nalaže da trajanje računa za pripejd korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana, odnosno omogućiti dolazne i odlazne pozive.

RAK poziva krajnje korisnike da se informišu o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da dostave prigovor u slučaju saznanja da nosioci dozvola nisu ispunili propisane obaveze.

Agencije

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

KS

01.07.2016 05:31

Evo uplacujem internet na mtelu i vidim da su prepolovili MB-te.Pravo su spustili cijene

ODGOVORITE
Name

B-2

01.07.2016 06:14

Puno teksta a malo koristi za korisnika. A dopuna ispod 10 km ogranicena na kraci period, zasto? Sve u svemu, opet isto.

ODGOVORITE
Name

berjan d.

01.07.2016 06:43

Puna podrška direktoru Kovacu, samo naprijed!

ODGOVORITE
Name

Lijevcan

01.07.2016 06:45

Sve lijepo rekoste,ali nista koliko ce biti jeftiniji pozivi,sve je ostavljeno operaterima da mogu manipulisati

ODGOVORITE
Name

maja

01.07.2016 08:08

Dva puta sam dopunila po10km datum vazenja eacuna je kao da sam jednom dopunila

ODGOVORITE
Name

Nikola

01.07.2016 08:54

Pa zato sto se dopune ne sabiraju. Ili dopunite sa 20km da vam duze vazi ili sa 10km jednom. Jer kad dopunite sa 10km vazi Vam koliko traje dopuna od 10km. Ako nakon sat dopunite opet sa 10km vazice vam isto koliko vazi dopuna od 10km samo za sat duze jer ste sat kasnije dopunili. Sabiraju se samo iznosi na racunu, a ne trajanje racuna.

Name

Velibor

01.07.2016 08:25

Nista oni ovde nisu snizili,ovo oni tako napisu da se narod zbuni totalno. Snizite konkretno cijene minuta,cijene rominga... A ne da li ce nam odbijati kada uspostavimo poziv ili po zavrsetku poziva,pustite nam tih marketinskih poteza. Snizite vi to konkretno,po narodski sto bi se reklo. Da svi razumijemo a i OSJETIMO!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

01.07.2016 08:49

Tek kad vidimo račune...

ODGOVORITE
Name

Stefan jovic

01.07.2016 09:20

Još jedna prevara. Ništa se nije promenilo, postpejd korisnici ništa novo a jeftinije je ili više nisu dobili sem umanjenja cena međunarodni poziva. Pripejd korisnici su dobili da dopunom od 10 km račun traje još 90 dana!SRAMOTA...JOS JEDNA U NIZU PREVARA MONOPOLISTA!U Srbiji svaki paket u istom novčanom iznosu nosi barem 80 pošto više i jeftinije usluge!

ODGOVORITE
Name

Ha Ha Ha

01.07.2016 10:49

M:tel i njihov internet...brzina i protok...ma, vr' dna.

Name

adženda

01.07.2016 19:59

Telekom je uvijek bio država u državi, dakle banda bila banda ostala.

ODGOVORITE