Нови раздор: Ко ће избацити Британце из ЕУ?

Европска комисија и европски лидери су тренутно у клинчу око тога ко ће преговарати са Британцима током процеса њиховог изласка из ЕУ, пише Политико.

Свијет 29.06.2016 | 14:18
Нови раздор: Ко ће избацити Британце из ЕУ?
Како наводи лист, лидери чланица и њихови амбасадори покушавају да блокирају Европску комисију у настојањима да они преузму тај процес.

"Две стране се боре око права на постављање услова у 'разводу', као и око тога која институција има техничку експертизу и ресурсе да обави посао како треба", пише Политико.

Збрка у којој се нашла Унија произвела је још један унутрашњи сукоб, а директан разлог је фамозни члан 50 Лисабонског споразума који би Британци требало да по први пут активирају.

"Након њега, на снагу ступа члан 218.3, који покрива сам процес излаза из ЕУ. Међутим, формулације у тим члановима споразума су створиле раздор између две институције, чија се седишта буквално 'гледају' у Бриселу", пише Политико.

Један од амбасадора рекао је за лист да члан 50 не наводи које тело би било преговарач ЕУ, али да "јасно даје предност Европском савету". Како додаје тај дипломата, "владе земаља чланица не желе федералисту на челу процеса", мислећи на шефа ЕК Жан-Клод Јункера.

Савет, који чине шефови влада или држава чланица, сматра да је 'развод' посебан случај, који захтева нова, посебна правила, док из Европске комисије тврде да то није тако.

"Много снажнији правни аргументи иду у прилог таквом тумачењу чланова 50 и 218.3, према коме само Комисија може бити именована за преговарача. Аргументи које је незванично изнела правна служба Савета за другачије тумачење, иако се могу представити, суштински нису правно убедљиви", наводи се у документу који је Европска комисија припремила за европски самит.

Како даље наводи Политико, чланови Комисије су тражили од Јункера да одмах објавио да је ЕК спремна да води преговоре, као одговор на најаву Европског савета да ће преговарачки тим водити Дидије Сеувс, белгијски дипломата и бивши шеф кабинета Хермана ван Ромпуја.

Један од чланова Комисије је под условом анонимности рекао Политику да "националне владе имају разлога да буду забринути због улоге Комисије", јер мандати институција некада нису потпуно јасно разграничени. Такође, он је рекао да већ постоје тензије између "еурократа и националних влада", које су биле видљиве током преговора о ранијим трговинским споразумима.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

боро

29.06.2016 13:14

Британија је много јацала ту ЕУ и многима су скухали вецеру. Сада када су видјели да тону са стратегијом коју предводи Ангела нормално је да су се повукли. Овде је још очит некоректан однос према Британији јер они су Еуропа и они су ту куцу нажалост градили. Политика ЕУ це костати увелико и осталу радницку класу како у мјемацкој, тако и шире. Понавља се слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видјено.

29.06.2016 16:34

КАКВИ ЛУДАЦИ! САМО ЈА И МОЈА СУПРУГА,ЈЕДВА СМО СЕ НАГОДИЛИ'САМО ЗАРАДИ МАЛИХ НЕСОГЛАСИЈ! РАЗВОД'НЕМА ДРУГЕ!САМО СА ЈЕДНОМ ОСОБОМ'И ТОЛИКО ЖИВАЦА !ЈОШ ВИШЕ ЦИРКУСА. СРБИ БОСАНЦИ !ШТО ДАЉЕ ОД ТЕ МАФИЈЕ,ЗАМИСЛИТЕ 'ДА ИМАМ 48'ЖЕНА! НЕ ЧУДИТЕ СЕ ТОМ ЦИРКУСУ 'КАКО НАПРАВИТИ ДЕЛИТВЕНИ БИЛАНЦ'[ ГУБИ ОНА! ГИБИМ ЈА.СВЕ ОДЕ У ДЕЛАЈ. ОДПЛАЧАЛИ СУ ЦЕО ИСТОЧНИ БЛОК,ПОЖДЕРАЛИ САМИ СЕБЕ'ПРОЛКЕТНИЦИ.КОЈЕ САД НА РЕДУ. БАЛКАНЦИ ИЗПРАЗНИТЕ БЛАГАЈНЕ! ДОЛАЗИМО !Е В Р О П А. ИЗВИНИТЕ МАЛО СМО?У КРИЗИ. ХАХАХА ?БРАВО БАЛКАНЦИ.

Name

Ме

29.06.2016 14:12

У европи је сад паника, нема висе 350. Миллиона фунти на тиједан, да спасава грцку,И Остале европске пропалитете, ја мислим полако-И сигурно европа СЕ распада,. Ми смо на вријеме изасли,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

29.06.2016 17:16

ВБ а посебно Камерон се вец кају за ово сто су направили. Проблем је сада сто нема назад. Поново це тразити цланство у ЕУ али услови неце бити исти као сто су били до сада. ВБ је имала многе повластице од стране ЕУ о којима це моци само да сањају у будуцности...

ОДГОВОРИТЕ