"Вегетаријанска исхрана дугорочно повећава ризик од канцера"

Дугогодишње вегетаријанство може довести до генетских мутација које повећавају ризик од срчаних болести и рака, открили су истраживачи.

Здравље 29.06.2016 | 08:41
"Вегетаријанска исхрана дугорочно повећава ризик од канцера"
Популације које су се првенствено вегетаријански хранили током више генерација чешће су носиоци мутације која их чини подложним запаљенским болестима.

Научници у САД верују да је до мутације на ДНК дошло, како би вегетаријанцима била олакшана апсорпција есенцијалних масних киселина из биљака, али има и негативне последице, као што је производња арахидонске киселине, која се повезује са запаљенским болестима и канцером. У комбинацији са исхраном богатом биљним уљима, као што је сунцокретово, мутирани ген утиче на претварање масних киселина у опасну арахидонску, која је полинезасићена омега-6 масна киселина.

Откриће би можда могло да објасни резултате ранијих студија које су показале да су вегетаријанци готово 40 одсто склонији колоректалном раку, него месождери, што је налаз који је изненадило лекаре, будући да се управо месо обично повезује са повећаним ризиком од канцера.

Истраживачи Корнел универзитета у САД поредили су на стотине генома становништва у Пуни (Индија) од којих су већина вегетаријанци, са геномима становника Канзаса који у исхрани имају велике количине меса.

“Они чији су преци били вегетаријанци склонији су мутацијама које омогућавају бржи метаболизам масних киселина из биљака”, каже Том Брена, професор људске исхране на Корнелу.

“Код таквих особа, биљна уља се претварају у арахидонску киселину, која повећава ризик од хроничних запаљења, која су кључна за развој срчаних болести и рака. Мутације су се у људском геному давно појавиле и преносиле су се с колена на колено”.

Да ствар буде још гора, мутација такође омета производњу корисне Омега 3 масне киселине, која штити од срчаних болести.

“Порука за вегетаријанце је једноставна: користите биљна уља која имају низак садржај омега 6 линолне киселине, попут маслиновог уља”, каже Брена.

Раније студије су показале да вегетаријанство и веганство могу довести до проблема са плодношћу, јер утичу на број сперматозоида.

Одвојено истраживање спроведено на Харварду показло је да исхрана богата воћем и поврћем можда утиче на плодност због великих количина пестицида, који се користе у узгоју.

Ново истраживање објављено је у стручном часопису “Молецулар Биологy анд Еволутион”.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар