"Vegetarijanska ishrana dugoročno povećava rizik od kancera"

Dugogodišnje vegetarijanstvo može dovesti do genetskih mutacija koje povećavaju rizik od srčanih bolesti i raka, otkrili su istraživači.

Zdravlje 29.06.2016 | 08:41
"Vegetarijanska ishrana dugoročno povećava rizik od kancera"
Populacije koje su se prvenstveno vegetarijanski hranili tokom više generacija češće su nosioci mutacije koja ih čini podložnim zapaljenskim bolestima.

Naučnici u SAD veruju da je do mutacije na DNK došlo, kako bi vegetarijancima bila olakšana apsorpcija esencijalnih masnih kiselina iz biljaka, ali ima i negativne posledice, kao što je proizvodnja arahidonske kiseline, koja se povezuje sa zapaljenskim bolestima i kancerom. U kombinaciji sa ishranom bogatom biljnim uljima, kao što je suncokretovo, mutirani gen utiče na pretvaranje masnih kiselina u opasnu arahidonsku, koja je polinezasićena omega-6 masna kiselina.

Otkriće bi možda moglo da objasni rezultate ranijih studija koje su pokazale da su vegetarijanci gotovo 40 odsto skloniji kolorektalnom raku, nego mesožderi, što je nalaz koji je iznenadilo lekare, budući da se upravo meso obično povezuje sa povećanim rizikom od kancera.

Istraživači Kornel univerziteta u SAD poredili su na stotine genoma stanovništva u Puni (Indija) od kojih su većina vegetarijanci, sa genomima stanovnika Kanzasa koji u ishrani imaju velike količine mesa.

“Oni čiji su preci bili vegetarijanci skloniji su mutacijama koje omogućavaju brži metabolizam masnih kiselina iz biljaka”, kaže Tom Brena, profesor ljudske ishrane na Kornelu.

“Kod takvih osoba, biljna ulja se pretvaraju u arahidonsku kiselinu, koja povećava rizik od hroničnih zapaljenja, koja su ključna za razvoj srčanih bolesti i raka. Mutacije su se u ljudskom genomu davno pojavile i prenosile su se s kolena na koleno”.

Da stvar bude još gora, mutacija takođe ometa proizvodnju korisne Omega 3 masne kiseline, koja štiti od srčanih bolesti.

“Poruka za vegetarijance je jednostavna: koristite biljna ulja koja imaju nizak sadržaj omega 6 linolne kiseline, poput maslinovog ulja”, kaže Brena.

Ranije studije su pokazale da vegetarijanstvo i veganstvo mogu dovesti do problema sa plodnošću, jer utiču na broj spermatozoida.

Odvojeno istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazlo je da ishrana bogata voćem i povrćem možda utiče na plodnost zbog velikih količina pesticida, koji se koriste u uzgoju.

Novo istraživanje objavljeno je u stručnom časopisu “Molecular Biology and Evolution”.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar