Шта досад знамо о нападу на "Ататурк"?

У терориситичком нападу на аеродром "Ататурк" у Истанбулу у уторак увече убијено је 36, а рањено око 150 људи, међу којима нема држављана БиХ. Број жртава би још могао да расте.

Свијет 29.06.2016 | 07:18
Шта досад знамо о нападу на "Ататурк"?
У нападу је учествовало троје људи. Било је пуцњаве, постоје фотографија калашњикова са аеродрома, а сви нападачи су се потом разнели. Званични детаљи напада, ко је када пуцао и активирао експлозив, нису познати - постоји висе различитих. Делује као да је напад координисан, пише ББЦ.

Експлозија се догодила на терминалу за међународне доласке. Жртве су углавном Турци, али има и странаца.

Мушка сениорска репрезентација Србије налазила се на аеродром "Ататурк" у Истанбулу на којем се догодио терористички напад. Безбедни су и сви су добро.Репрезентација је на највећи аеродром у Турској слетела у 22.05х на путу ка Техерану где наредног викенда играју на турниру Светске лиге.

Генерални конзул Србије у Истанбулу Зоран Марковић каже да нема података да ли међу повређенима или погинулима са “Ататурка” има Срба.

Марковић је апеловао на све који се интересују за српске држављане да дежурном службенику у генералном конзулату у Истанбулу оставе свој контакт, као и име особе за коју се распитују, како би што брже добили тражене информације.


Извор: Реутерс

Авион компаније "Туркиш ервејс" који је полетео из Београда безбедно је слетео на аеродром Ататурк у 23.10 сати по локалном времену, након чега је неко време био "заробљен" на писти. У њему су били одбојкаши.

Сведоци - „Пуцао је на свакога ко је био испред њега. Био је сав у црном. Лице му није било маскирано. Био сам на 50 метара од њега“, каже 77-годишњи Јужноафриканац Пол Рос.

Турска је добила и нове хероје - таксисте, они су превозили рањене у болнице.

Сви летови после напада су наравно били отказани, али је аеродром већ око три сата по нашем времену поново почео да ради.

Турски премијер Бинали Јилдирим наводи да први подаци након напада указују на то да је за напад на аеродром "Ататурк" одговорна Исламска држава.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је напад на аеродром Ататурк у Истанбулу оцењујући да је његов циљ био да "поткопа Турску убијајући невине". "Јасно је да циљ овог напада није био постизање неког резултата, већ само стварање пропагандног материјала против наше земље коришћењем крви и бола невиних људи", навео је Ердоган у саопштењу.

Снимак тренутка када се један од нападача разнесе: 


Терористички напад на највећем аеродрому у Турској главна је вест у свету, али и тема на друштвеним мрежама где се највише шерује једна потресна фотографија.

Фејсбук је активирао "сејфти чек" како би људи из Истанбула могли јаве другима да су добро.

На друштвеним мрежама објављено је и неколико неколико снимака успаничених путника са аеродрома.

Стигле су и прве реакције из света. Хилари Клинтон је изјавила да је напад у Истанбулу подсетник "да се САД не могу повући", њен ривал Доналд Трамп рекао је да "претња од тероризма никада није била већа", док је Бела кућа најоштирје осудила напад поручивши да ће САД и даље подржавати Турску.



Осим тога, белгијски премијер Чарлс Мишел твитовао је да су "његове мисли са жртвама на аеродрому", док је немачки министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер изјавио да "жали за жртвама".

Неколико терористичких напада у Турској извршено је у последњих неколико месеци. За њих су били одговорни или припадници ПКК или Исламска држава.

Ататурк је најпрометнији и највећи аеродром у Турској, само је прошле године кроз тај аеродром прошао 61 милион путника.

Извор: Б92
Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Миле

29.06.2016 06:12

Шта мислите, људи, да су наши православци негдје у свијету тако екстремни као ови ислчамисти? Па наши муслимани би нас појели И ходали по свијету да говоре какви смо ми,да смо исти И да се боје нас. Ми појма немамо, они опет на нас дрвље И камење у свијету. Али већ су их проконтали. Имам доста контаката по свијету, па чујем да су странци то сконтали И да нису омиљени. Немам ништа против муслимана, имам чек И пријатеље међу њима, али само се питам шта би било да је ситуација обрнута. Они све знају искористити против нас, а ми нисмо такви И драго ми је због тога. Нешто ми се чини да би овај напад могао имати везе са Ердогановим извињењем Путину за убиство пилота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре миле

29.06.2016 07:24

Па миле ко су били оне брадоње 90 тих сто покласе силни народ...нису ниста бољи него ови исламисти данас

Name

Окаy

29.06.2016 07:43

Па ко унистава Исламски Свет цео? Посто си тако паметан? Ко је убијо 6 милиона муслимана за пар година? Либија, Ирак, Сирија, Авганистан, Мали, итд Америка и Европа И мало Русија а Ста су они Муслимани? Размисли мало. А тероризам је зло за све и Муслимани највисе пате.

Name

слобо

29.06.2016 07:43

НЕ ЦУЈЕМ ВАС ДОБРО !? НО МИСЛИМ ДАСАМ ВАС РАЗУМИЈО ЈА БИЦЕ УХАПСЕНИ !!! народ ко народ овцице дали турски српски босњацки хрватски итд само одстрел и тако у недоглед а то за екстремизам немозе нација неција бити крива криве су власти у тим дрзавама а не народ и мени србину не пада напамет да оптузујем једну вјеру или народ и космо ми да оптузујемо ко нам је дао овластење

Name

зитто

29.06.2016 06:52

Хилари , Хилари ???!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрица

29.06.2016 09:08

Свим турцима сретан видовдан..

ОДГОВОРИТЕ
Name

72 ДАНА

29.06.2016 10:31

НАТО ЈЕ БОМБАРДОВАО СРБИЈУ 72 ДАНА. МИЛОСРДНИ АНЂЕО. НИКО НЕ РЕЧЕ НИ РИЈЕЧИ, САДА ТРЕБА НЕКОГА ЖЕЛИТИ. ЖИВЈЕЛО КОСОВО СРПСКО!

ОДГОВОРИТЕ