Šta dosad znamo o napadu na "Ataturk"?

U terorisitičkom napadu na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu u utorak uveče ubijeno je 36, a ranjeno oko 150 ljudi, među kojima nema državljana BiH. Broj žrtava bi još mogao da raste.

Svijet 29.06.2016 | 07:18
Šta dosad znamo o napadu na "Ataturk"?
U napadu je učestvovalo troje ljudi. Bilo je pucnjave, postoje fotografija kalašnjikova sa aerodroma, a svi napadači su se potom razneli. Zvanični detalji napada, ko je kada pucao i aktivirao eksploziv, nisu poznati - postoji vise različitih. Deluje kao da je napad koordinisan, piše BBC.

Eksplozija se dogodila na terminalu za međunarodne dolaske. Žrtve su uglavnom Turci, ali ima i stranaca.

Muška seniorska reprezentacija Srbije nalazila se na aerodrom "Ataturk" u Istanbulu na kojem se dogodio teroristički napad. Bezbedni su i svi su dobro.Reprezentacija je na najveći aerodrom u Turskoj sletela u 22.05h na putu ka Teheranu gde narednog vikenda igraju na turniru Svetske lige.

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković kaže da nema podataka da li među povređenima ili poginulima sa “Ataturka” ima Srba.

Marković je apelovao na sve koji se interesuju za srpske državljane da dežurnom službeniku u generalnom konzulatu u Istanbulu ostave svoj kontakt, kao i ime osobe za koju se raspituju, kako bi što brže dobili tražene informacije.


Izvor: Reuters

Avion kompanije "Turkiš ervejs" koji je poleteo iz Beograda bezbedno je sleteo na aerodrom Ataturk u 23.10 sati po lokalnom vremenu, nakon čega je neko vreme bio "zarobljen" na pisti. U njemu su bili odbojkaši.

Svedoci - „Pucao je na svakoga ko je bio ispred njega. Bio je sav u crnom. Lice mu nije bilo maskirano. Bio sam na 50 metara od njega“, kaže 77-godišnji Južnoafrikanac Pol Ros.

Turska je dobila i nove heroje - taksiste, oni su prevozili ranjene u bolnice.

Svi letovi posle napada su naravno bili otkazani, ali je aerodrom već oko tri sata po našem vremenu ponovo počeo da radi.

Turski premijer Binali Jildirim navodi da prvi podaci nakon napada ukazuju na to da je za napad na aerodrom "Ataturk" odgovorna Islamska država.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je napad na aerodrom Ataturk u Istanbulu ocenjujući da je njegov cilj bio da "potkopa Tursku ubijajući nevine". "Jasno je da cilj ovog napada nije bio postizanje nekog rezultata, već samo stvaranje propagandnog materijala protiv naše zemlje korišćenjem krvi i bola nevinih ljudi", naveo je Erdogan u saopštenju.

Snimak trenutka kada se jedan od napadača raznese: 


Teroristički napad na najvećem aerodromu u Turskoj glavna je vest u svetu, ali i tema na društvenim mrežama gde se najviše šeruje jedna potresna fotografija.

Fejsbuk je aktivirao "sejfti ček" kako bi ljudi iz Istanbula mogli jave drugima da su dobro.

Na društvenim mrežama objavljeno je i nekoliko nekoliko snimaka uspaničenih putnika sa aerodroma.

Stigle su i prve reakcije iz sveta. Hilari Klinton je izjavila da je napad u Istanbulu podsetnik "da se SAD ne mogu povući", njen rival Donald Tramp rekao je da "pretnja od terorizma nikada nije bila veća", dok je Bela kuća najoštirje osudila napad poručivši da će SAD i dalje podržavati Tursku.



Osim toga, belgijski premijer Čarls Mišel tvitovao je da su "njegove misli sa žrtvama na aerodromu", dok je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio da "žali za žrtvama".

Nekoliko terorističkih napada u Turskoj izvršeno je u poslednjih nekoliko meseci. Za njih su bili odgovorni ili pripadnici PKK ili Islamska država.

Ataturk je najprometniji i najveći aerodrom u Turskoj, samo je prošle godine kroz taj aerodrom prošao 61 milion putnika.

Izvor: B92
Foto: GettyImages

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Mile

29.06.2016 06:12

Šta mislite, ljudi, da su naši pravoslavci negdje u svijetu tako ekstremni kao ovi islčamisti? Pa naši muslimani bi nas pojeli I hodali po svijetu da govore kakvi smo mi,da smo isti I da se boje nas. Mi pojma nemamo, oni opet na nas drvlje I kamenje u svijetu. Ali već su ih prokontali. Imam dosta kontakata po svijetu, pa čujem da su stranci to skontali I da nisu omiljeni. Nemam ništa protiv muslimana, imam ček I prijatelje među njima, ali samo se pitam šta bi bilo da je situacija obrnuta. Oni sve znaju iskoristiti protiv nas, a mi nismo takvi I drago mi je zbog toga. Nešto mi se čini da bi ovaj napad mogao imati veze sa Erdoganovim izvinjenjem Putinu za ubistvo pilota.

ODGOVORITE
Name

re mile

29.06.2016 07:24

Pa mile ko su bili one bradonje 90 tih sto poklase silni narod...nisu nista bolji nego ovi islamisti danas

Name

Okay

29.06.2016 07:43

Pa ko unistava Islamski Svet ceo? Posto si tako pametan? Ko je ubijo 6 miliona muslimana za par godina? Libija, Irak, Sirija, Avganistan, Mali, itd Amerika i Evropa I malo Rusija a Sta su oni Muslimani? Razmisli malo. A terorizam je zlo za sve i Muslimani najvise pate.

Name

slobo

29.06.2016 07:43

NE CUJEM VAS DOBRO !? NO MISLIM DASAM VAS RAZUMIJO JA BICE UHAPSENI !!! narod ko narod ovcice dali turski srpski bosnjacki hrvatski itd samo odstrel i tako u nedogled a to za ekstremizam nemoze nacija necija biti kriva krive su vlasti u tim drzavama a ne narod i meni srbinu ne pada napamet da optuzujem jednu vjeru ili narod i kosmo mi da optuzujemo ko nam je dao ovlastenje

Name

zitto

29.06.2016 06:52

Hilari , Hilari ???!

ODGOVORITE
Name

Modrica

29.06.2016 09:08

Svim turcima sretan vidovdan..

ODGOVORITE
Name

72 DANA

29.06.2016 10:31

NATO JE BOMBARDOVAO SRBIJU 72 DANA. MILOSRDNI ANĐEO. NIKO NE REČE NI RIJEČI, SADA TREBA NEKOGA ŽELITI. ŽIVJELO KOSOVO SRPSKO!

ODGOVORITE