"Квазистатистичара Јукића треба ухапсити!"

Република Српска постаће држава оног тренутка кад се њени носиоци политичке и институционалне моћи буду понашали као државници... или кад МУП Републике Српске ухапси директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића!?

Босна и Херцеговина 28.06.2016 | 11:59
"Квазистатистичара Јукића треба ухапсити!"
Данима пратим политичку ујдурму око одлуке господина Јукића којом „он усваја“ Јединствени програм обраде пописне грађе, а посебице реакције политичких и институционалних лидера Српске. Свиђало се то неком или не, но недвосмислено је да политички представници изваљују једну глупост за другом. Предлажу да поједина тијела државног нивоа (Предсједништво БиХ, парламент, Савјет министара и ино) донесу одлуке о неприхватању Јукићеве „самовоље“.

Управо како директор Јукић није самостално и самовољно доносио одлуке, него у спрези са доминирајућим челницима државних институција, тако неће ни доћи до адекватне реакције институција какву прижељкују наши представници. Повлачити потезе за какве унапријед знају да су неучинковити могу само особе „кратке памети“ или недостатка државничког става. Идеје о новом попису на нивоу Српске боље је да не тумачим!

Значи, овде је кључно питање: шта је то конкретно урадио директор Агенције за статистику БиХ-е? Једноставно – прекорачио је законска овлаштења јасно прецизирана Законом о попису и „прописао одлуку“ о „усвајању јединственог програма“. Већ у старту видимо колика је „правничка памет“ господина Јукића кад нема свијести о томе да се одлуке доносе, а никако „прописују“, те да појединац не може „усвајати програме“, него да их надлежна тијела утврђују.

Дакле, Агениција за статистику БиХ, уз обавезно учествовање ентитетских завода, утврђује програм обраде пописне грађе и то у прописаној процедури каква подразумијева консензус свих правно релевантних субјеката. Без сагласности ентитетских завода Агенција није овлаштена самостално доносити овакве одлуке, а посебан парадокс носи чињеница да директор Јукић није имао ни обавезујући консензус унутар саме Агенције.

Врхунац Јукићеве самовоље огледа се у чињеници да око своје одлуке није консултовао ни Централни пописни биро као највишу институцију одлучивања у домену пописивања становништва. Нити једном правном нормом директор Агениције није овлаштен за самостално „усвајање програма“ или какво слично чињење. Тиме произилази да је господин Јукић прекорачио законска овлаштења и то на правно крајње скарадан начин.

При том директор Јукић је злоупотријебио службени положај, те уз грубо кршење закона и професионалних стандарда, донио акте какви задиру у саму суштину пописног процеса и резултата истог. Одлучио је усвојити методологију каквом резидентно становништво увећава за чак 196 000 особа или за неких (прелиминарно) пет одсто укупне популације. Одлично се зна чији (ког народа и политичких субјеката) политички интерес је овим незаконитим чином материјализован, а чији је грубо повријеђен, но о томе ћемо неком другом приликом.

У овом тренутку важно је знати да је директор државне агенције злоупотријебио службени положај на начин да пописне резултате прекраја по својој вољи и нахођењу. То му законодавац није правно омогућио, шта у коначници значи да је прекршио закон. Шта се ради са прекршиоцима закона? Кратко и јасно – надлежне институције такве хапсе и процесуирају пред надлежним правосудним органима!

НА ПОТЕЗУ ЈЕ МИНИСТАР ДРАГАН ЛУКАЧ

Сад, да овај текст не би подводили под „критизерство“ надаље ћу прилично прецизно разјаснити ред радњи какве институције Српске могу и треба да предузму против „првог Б-Х статистичара“. Претходно морам истаћи како је Завод за статистику Српске израдио једну свеобухватну и изванредно утемељену информацију о до сада предузиманим активностима на плану пописа становништва, те исту доставио надлежним тијелима. При том, у информацији је на неколико страница образложено које и какве незаконитости је починио директор Јукић. Ријеч је о десетинама радњи предузетих супротно Закону о попису, врло прецизно квалификованих и описаних.



Поред осталих релевантних субјеката информација је достављена и министру Драгану Лукачу какав би требао, као магистар струке, препознати како прекорачења овлаштења директора Јукића образложена у поменутој информацији у ствари представљају обиљежја кривичног дјела „злоупотреба службеног положаја или овкаштења“ из члана 220. Кривичног закона БиХ-е. Значи, министар би предметни акт Завода требао перципирати као полазишну информацију о почињеном кривичном дјелу и његовом починиоцу (и то као изванредну информацију), те исти прослиједити Управи криминалистичке полиције на даље поступање.

Обзиром да се представљам као „неформални савјетник“ министра Лукача сматрам да сам дужан и образложити на који начин се кривично-процесно и криминалистички овакве полазне информације претварају у кривичне предмете. Прва радња какву инспектори треба да предузму о овом случају јесте остваривање контакта са службеним лицима ентитетског завода (са извором сазнања о кривичном дјелу), а са циљем прибављања службене документације каква има доказну вриједност, изјава лица, обавјештења, те стручних тумачења можебитних нејасноћа.

При том се стручност наших статистичара користи и ради прибављања информација о томе како усмјерити будуће истражне радње: приликом претресања гдје и какве тражити материјалне доказе, која лица из Агенције, Бироа или федералног завода саслушати као свједоке и ино. У оваквим случајевим пожељно је и укључивање Правобранилаштва Републике Српске, и као савјетодавног тијела, али и као органа какав би требао предузети радње у домену својих овлаштења.

Надаље, кад предње описаним радњама утврдите „основ сумње“ да је Велимир Јукић починио кривично дјело злоупотребе службеног положаја и овлаштења предузимате сљедећу радњу – лишавање слободе! Тим започиње фаза криминалистичке обраде каква је од изнимне важности обзиром да пружа могућност идентификовања појединаца са каквима је Јукић договарао (тешко да се на овакав потез сам одлучио) доношење овако скарадних правних одлука, под којим околностима, па све до могућности користољубља као најчешћег мотива оваквих кримена.

Након саслушања осумњиченог на ред долази сљедећа радња – лице уз извјештај предајемо тужиоцу Тужилаштва БиХ (у оваквим случајевима надлежним). Овде морам апострофирати како сва „карикирања“ око тога како ће се поступајући тужилац и Тужилаштво БиХ одредити овако или онако представљају обичне глупости. Сваку своју одлуку тужилац мора законски утемељити и образложити, а добро је свјестан и да за исту сноси одговорност. Да не помињем како пријавитељ (МУП) има право жалбе на одлуку каквом није задовољн, те низ других могућности преиспитивања одлуке. Кривични предмет полиција треба квалитетно задокументовати и доказно поткријепити, а то је у овом случају могуће извести, чиме се битно умањују могућности потоњих правосудних манипулација или малверзација.

На крају треба истаћи како ће квазистатистичар Јукић донијети и одлуку о објављивању резултата пописа засновану на овако накарадној „самоусвојеној“ методологији. То ће бити посљедња и кључна радња почињења кривичног дјела каква би га могла коштати озбиљне робије. Наиме, очекивати је да ће институције Републике Српске искористити све доступне инструменте судског преиспитивања законитости општих правних аката какве је Јукић очигледно противправно доносио.

Уколико суд утврди незаконитост аката, а посебице „усвојеног програма“ какав директно утиче на резултате пописа, ни објављени резултати неће се сматрати легитимним. Истовремено, постоји озбиљна опасност да релевантна међународна тијела одбију признати овако накараде резултате пописа. И није само проблем у чињеници да је Јукић резидентно становништво самовољно увећао за неких пет одсто, него што је контролни попис показао одступања од основног пописа за невјеројатних 11 одсто, шта стручни стандарди пописне дјелатности тешко да могу „отрпити“. Значи, пријети озбиљна опасност да комплетан процес пописа становништва пропадне због самовоље и незаконитог понашања појединца, при чему би тај „појединац“ требао озбиљно поразмислити о могућности да сноси одговорност за протраћених преко 34,5 милиона конвертибилних марака.

П.С: Морам помало цинично додати да до оваквог разрјешавања проблема "пописног насиља" неће доћи и то не због законских или других ограничења, већ доминантно због недостатка храбрости српских политичких квазилидера да од институција траже примјену закона. Просто, нема ту ни "д" од државника!

Аутор: Борислав Радовановић

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

схерлоцк холмес

28.06.2016 10:07

Подаци нису објављени а податке како видим сви знате. Од кога и како знате да се ради тацно о 196000 људи?? Нацин пописа је договорен прије изврсења пописа а не када је попис заврсен да се политицким договором уврставају или брису људи са списка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руле

28.06.2016 21:22

Преко 90 % коментара које потписујем. Браво момци

Name

Ало бре

28.06.2016 10:11

Ко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко те је платио за ово!?

28.06.2016 10:15

„Злоупотреба службеног положаја или овлаштења“! Па Лукац би требао да ухапси пола РС због злоупотребе, па заболи га дјон за то!! Потпаљујес за ратовање, Бориславе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

28.06.2016 10:28

Ко ког се побуни против терора из Сарајева да се ухапси...јер Сарајево има право да убија, пали и унистава српски народ, нароцито има право да доноси одлуке какве зели, нароцито ако су на стету српског народа, јер српски народ треба убијати, а оне сто презиве малтретирати и фалсикованим пописом смањивати бројност...Алијина исламска декларација мора бити Устав...Срби ако се побуне пријетити ратом и одмаздом..

Name

@Бијељина

28.06.2016 11:32

Јос кад би ти несто знао из устава било би ти лаксе у зивоту! " Ста неко има да доноси одлуку о попису , пописна методологија је донесена прије 4 године ,по њој се радило! Милорад МЕСАР потписао методологију!

Name

за Бијељина

28.06.2016 11:50

Ти си мало ћакнут, друг... Док лајеш по Сарајеву, твоји ти не дају хљеба у руке, твој Додик те пљачка и тјера и тебе и друге ван из РС-а.

Name

ја

28.06.2016 10:24

А које овај Пантелија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

нисмо ми ЛУДИ.

28.06.2016 10:25

СВЕ МИ ОВО СМРДИ,ЗБОГ ЧЕГА НИЈЕ ОДМА САЗВАНА СЕДНИЦА'У ЗАКОНСКОМ РОКУ.ДОНЕСЕНУ ОДЛУКУ РАЗГЛАСИТИ НЕВАЖЕЋОМ 'ЈАСНО УЗ ПИСНО АРГУМЕНТИРАНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ. ИЗ ДАНА У ДАН! ДОЛАЗИМ ДО СПОЗНАЊА!ДА У ПРЕДСЕДСТВУ СЕДЕ НЕСПОСОБНИ 'НЕОДГОВОРНИ! КОЈИ НАНОСЕ ОГРОМНУ ШТЕТУ'

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАПСИ ЛУКАЧУ

28.06.2016 10:28

ХАПСИ ЛУКАЧУ, ПА МАКАР ТО БИЛО И ПОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ПОЛОВИНА ЋЕ ИЗВУЋИ ОНУ ДРУГУ ПОЛОВИНУ , АКО ОВАКО ОСТАНЕ ОДЕ СВЕ ДО ЂАВОЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

28.06.2016 10:28

СВЕГА И СВАЧЕГА ИМА У ОВОМ ТЕКСТУ... НЕМАМ НАМЈЕРУ ДА БРАНИМ ПОЛИЦИЈУ РС, АЛИ КАКО ОНИ МОГУ ДА САМОИНИЦИЈАТИВНО ПРОВОДЕ БИЛО КАКВЕ РАДЊЕ, АКО НЕМАЈУ ОДГОВАРАЈУЋУ НАРЕДБУ НЕКОГ ОД ТУЖИЛАШТАВА, А У ОВМ СЛУЧАЈУ ТО ЈЕ НЕСПОРНО БИХ ТУЖИЛАСТВО... ИПАК ОВО МЕНИ ВИШЕ ЛИЧИ НА СЕЛО ГОРИ А БАБА СЕ ЧЕШЉА. НИЈЕ БИТАН ПОПИС, НИЈЕ БИТНА НЕКА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА - БИТНО ЈЕ ОМОГУЋИТИ НОРМАЛАН ЖИВОТ ДА ГРАЂАНИ МАСОВНО НЕ НАПУСТАЈУ РС. А ПРВИ КОРАК КА БОЉИТКУ ЈЕ ЖЕСТОКО КРИВИЧНО ПРОЦЕСУИРАЊЕ КОРУПЦИЈЕ ИСТАКНУТИХ НАЦИОНАЛНИХ ПОЛИТИЧКИХ ВОЂА, КОЈИ СУ ПОСТАЛИ ТОЛИКО БАХАТИ ДА И НЕ КРИЈУ КОЛИКО СУ СЕ НЕОСНОВАНО ОБОГАТИЛИ - А НИКО ИХ И НЕ ПИТА ОДАКЛЕ ИМ БЛАГО. А ТУЖИЛАШТВО БИХ, Е ТО ЈЕ ПОСЕБНА ПРИЧА О КОЈОЈ НЕ ВРИЈЕДИ ГОВОРИТИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ис

28.06.2016 11:30

Информиси се прво. Полиција на основу индиција покреце истрагу а након прикупљених доказа подноси извјестај (тузиластву).

Name

ДЕ ГОТХИА

28.06.2016 20:43

Е ПОСТОВАНИ ГОСПОДИНЕ "ИС" - ТАКО КАКО ТИ КАЖЕС. ТАКО ЈЕ НЕКАДА БИЛО - ДОК СУ НА БАЛКАНУ ЖИВЈЕЛЕ ИСРАЖНЕ СУДИЈЕ. САДА ИМАМО АМЕРИЧКУ ТУЖИЛАЧКУ ИСТРАГУ, А ПОЛИЦАЈЦИ СУ ОБИЧНИ "КОНОБАРИ" - ЗАТО СЕ НИКО ВИШЕ НЕ ОТИМА ДА БУДЕ МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ - А ПОЛИТИЧАРИ САМО ПАЗЕ КО ЋЕ БИТИ ИМЕНОВАН ЗА ШЕФА ТУЖИЛАШТВА.ПА МИЛОРАД ДОДИК ЈЕ СВЕ СВОЈЕ БИВШЕ ТУЖИОЦЕ - ШЕФОВЕ, КОЈИ СУ "ПОШТЕНО" ОДРАДИЛИ СВОЈ МАНДАТ, ИМЕНОВАО ЗА СУДИЈЕ УСТАВНОГ СУДА РС. шТА МИСЛИТЕ ЗАШТО?

Name

Мики

28.06.2016 10:33

Ала овај лупа ко Мартин по дивизији

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

28.06.2016 10:34

Ахахаха кобејаги дага лукац уфати није реко заста

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

28.06.2016 10:46

Само је прескоцен један, али јако битан сегмент, анализа лицних интереса носилаца власти у РС, анализа позната у економији као "сwот", гдје, за оне који не знају, на јадну страну стављате позитивне ефекте, дакле +, а на другу негативне, те тако добијете аналитицке податке о евентуалној користи, па тако и одлуцујете. Оцигледно је да и друга страна има кеца у рукаву,који мозе озбиљно урусити интересе неких у РС, или је дневно-политицки интерес наведене теме за предизборно препуцавање знацајнији од стварне, правне борбе, ко зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пописани

28.06.2016 10:47

Не знам шта аутор текста прича ,ово нема везе с везом, шта неко има да доноси одлуку о попису , пописна методологија је донесена прије 4 године ,по њој се радило , резултати пописа треба да се објаве , какви сад политичари има да се питају кад су већ прије 4 године донијели методологију.Вјероватно чули за податке пописа ( што се није смјело десити да процуре ) па им се не слаже са лажним причама што су пласирали и оће још да пласирају својим националним стадима оваца.Ја сам пописан и не каним се други пут пописиват.Ко их ј....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

28.06.2016 11:14

србска гори а миле се цесља бољи њега рацку за србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за дзооа

28.06.2016 16:33

Дзоо тим нацином изразавања и тим језиком се у моје време користио најнеобразованији слој омладине, зато дзоо мој савет образуј се мало док ти је време мани се политике она се ионако мења свакодневно.

Name

Хахаха

28.06.2016 11:17

Ја шта нам наприча

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевац

28.06.2016 11:37

Људи, ако је Јукић нешто скривио, нека неко подигне оптужницу против њега и нека га се гони кривично и прекршајно, и нека му тачно нађу закон, члан и став који је прекршио. Ако је скривио, нека одговара и нека се попис прогласи неважећим. Све остало су наклапања и будалаштине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МРС у ПМ...

28.06.2016 12:06

Кога ти бранис, Бориславе? Милорада? Па он је пристао прије цетири године на овај попис под овим условима! Сад кед не ваља онада нецемо тако... Е неце моци, Бориславе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

28.06.2016 14:11

ДОСТАВАСЈЕ.ЛОПОВИ.ЗАСТАВИЦЕВАС НАРОД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

28.06.2016 14:53

Ста наприца овај струцњак,прекрсено море некаквих закона,злоупотреба полозаја,треба хапсити Јукица и ко је наговорио истог на одлуку а нико неподнесе нити једну тузбу за наведена крсења закона ,не спомиње се закон о попису који је потписано СНСД и мили нас пресједник у којем се казе аг.за попис је независна агенција и нико од изврсне власти на њу нема утицај.Овај сто наприца и написа овај текст је оцигледно испод скути насег милог пресједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јеремија

28.06.2016 16:06

Све наведено тацно, а ти сто се не разумијес ици Цувај овце .

Name

Леко

28.06.2016 16:31

Написи да те разумијем.

Name

Лука

28.06.2016 16:11

Ма објављуј више тај попис да престане ова ујдурма, ваљда ће онда прећи мало обосанском језику, па тако до избора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

28.06.2016 18:46

Баш ме интересује ко ке финансирао овог "стручњака" СНСД или СзП, с обзиром да и једни и други покушавају преко ЛЕГАЛНОГ пописа уграбити који поен пред изборе. Пуно прије самог почетка пописа, прије него су људи ДОНИРАЛИ 50 милиона марака, прецизно су се утврдили сви критерији. Правила и методологија су пресликани од европских земаља, нема НИКАКВЕ РАЗЛИКЕ! То што су неки очекивали више или мање појединог народа, па се разочарали, ЊИХОВ ПРОБЛЕМ! Попис је јако битан за будући развој БиХ, за омладину, за економију... и бит ће објављен и признат од стране комплетне планете земље, свиђало се то јеној небитној групици самопроглашених политичара или не. Да је само ЈЕДНА особа "спорна", Јукић би већ био у притвору...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

28.06.2016 20:22

Браво!

Name

Марсовцу

28.06.2016 20:01

Овај "аутор" к'о да је пао с марса. Или се зајеб...је. Мој Радовановицу, ови наси нису у стању да ухвате никога на сеоском (махалском) нивоу, а камо ли на дрзавном. Умјесто да хапсе криминалце, којих доказано има и у њиховим редовима, они туку цестите људе около. Под изговором да морају понекад да се мијесају и у свој посао. Цовјеце, ми смо таква дрзава да нисмо у стању да пребројимо пет гусака са слике на зиду, а не 4 милиона људи. Ми смо у стању да од једног цовјека направимо три (ако нам требају гласаци) или од три једног ако неких има, не дај бозе, висак. Требате само да цујете ста о нама мисли обицан цивилизовани свијет. Ми смо као дрзава и као људи, само предмет спрдње. Испред нас су и Румуни, и Бугари, и ... и сад овај пјесник хоце да Ликац хапси Јукица коме само мозе соли да стави под реп. К'о ловац зецу. Еј, земљо отвори се па да сви колективно пропаднемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ресиденс, Нон ресиденс

28.06.2016 20:15

Ово са самовољним доносењем одлуке Јукица је велика загонетка. Нека крупна завјера се иза брда ваља. Такозване латинске лукаве игре са далекосезним последицама које се само могу претпоставити. Медјутим, он то није урадио сам и иза њега стоје неки мало крупнији фактори. Зивим у Свајцарској и имам двојно дрзављанство. Свајцарске (Свицарске) и БиХ. Могу да гласам у обје дрзаве истовремено, али пребивалисте (ради пореза, војске, статуса резидента, статистике, итд.) МОГУ ДА ИМАМ САМО У ЈЕДНОЈ ДРЗАВИ, У БИХ ИЛИ У СВАЈЦАРСКОЈ. Па то је људи, ако смо нормални, сасвим и логицно, и то је пракса свих европских земаља, колико је мени познато. Ја тренутно имам пребивалисте (резиденцу) у Свајцарској, и како могу оцикивати да ми исти статус признају у БиХ. Има ли правника да то струцно објасне. Или су силни дрзавни савјетници на тим функцијама ради плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емко

28.06.2016 20:33

Ниси ти споран,вецином су спорни људи који раде на западу а породуца му је у Босни гдје има куцу или стан,спорни су студенти који студирају на западу,људи који су протјерани и бораве на западу а имају некретнине и земљисте и уредно плацају порез и остале некретнине,споран је рецимо Един Дјеко,Дјуриц,Врањес,Ибисевиц,и др. замислите да Новаку Дјоковицу казете ниси становник Србије.

Name

ресидент

29.06.2016 06:10

Како мозес избацити из резидента зета мога који ради 6-8 мјесеци у Њемацкој и то на радну визу, а његова зена, моја сестра с двоје дјеце куци је у БиХ? Како мозес избацити студенте који студирају по семестру ( два семестра, један семестер има од 3-4 мјесеца ) а остатак проводе у БиХ и намјера им је вратити се, а јос и закон казе да су резиденти сто је и ИМО тим и ЕУ пракса и правила. Како мозес нпр. избацити ове студенте који студирају у Аустрији, Свицарској, Њемацкој, Француској па и у Сведској, а у исто вријеме ТРАЗИТИ ( сто су представници српске националности ) тразили у Агенцији да се признају као резиденти студенти који студирају и ОНИ који раде у Србији, Хрватској, ЦГ и Словенији?? А знамо ко су ти...Срби и Хрвати. Уосталом, од ових 192.000 "СПОРНИХ" само код Срба, њих је пола који су Срби и Хрвати тако да на основу тога Босњаци не прелазе 50% на дрзавном нивоу па да цак и одбијес ових 192.000 Босњаци прелазе овај проценат.

Name

Кики

28.06.2016 20:58

Додик је реко да це РС сама обавити попис и објавити га . За мене је ту крај. Нико зив од тог пописа нема користи,само ко фол објасњавају да је то јаакоо битноо.

ОДГОВОРИТЕ