"Kvazistatističara Jukića treba uhapsiti!"

Republika Srpska postaće država onog trenutka kad se njeni nosioci političke i institucionalne moći budu ponašali kao državnici... ili kad MUP Republike Srpske uhapsi direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića!?

Bosna i Hercegovina 28.06.2016 | 11:59
"Kvazistatističara Jukića treba uhapsiti!"
Danima pratim političku ujdurmu oko odluke gospodina Jukića kojom „on usvaja“ Jedinstveni program obrade popisne građe, a posebice reakcije političkih i institucionalnih lidera Srpske. Sviđalo se to nekom ili ne, no nedvosmisleno je da politički predstavnici izvaljuju jednu glupost za drugom. Predlažu da pojedina tijela državnog nivoa (Predsjedništvo BiH, parlament, Savjet ministara i ino) donesu odluke o neprihvatanju Jukićeve „samovolje“.

Upravo kako direktor Jukić nije samostalno i samovoljno donosio odluke, nego u sprezi sa dominirajućim čelnicima državnih institucija, tako neće ni doći do adekvatne reakcije institucija kakvu priželjkuju naši predstavnici. Povlačiti poteze za kakve unaprijed znaju da su neučinkoviti mogu samo osobe „kratke pameti“ ili nedostatka državničkog stava. Ideje o novom popisu na nivou Srpske bolje je da ne tumačim!

Znači, ovde je ključno pitanje: šta je to konkretno uradio direktor Agencije za statistiku BiH-e? Jednostavno – prekoračio je zakonska ovlaštenja jasno precizirana Zakonom o popisu i „propisao odluku“ o „usvajanju jedinstvenog programa“. Već u startu vidimo kolika je „pravnička pamet“ gospodina Jukića kad nema svijesti o tome da se odluke donose, a nikako „propisuju“, te da pojedinac ne može „usvajati programe“, nego da ih nadležna tijela utvrđuju.

Dakle, Agenicija za statistiku BiH, uz obavezno učestvovanje entitetskih zavoda, utvrđuje program obrade popisne građe i to u propisanoj proceduri kakva podrazumijeva konsenzus svih pravno relevantnih subjekata. Bez saglasnosti entitetskih zavoda Agencija nije ovlaštena samostalno donositi ovakve odluke, a poseban paradoks nosi činjenica da direktor Jukić nije imao ni obavezujući konsenzus unutar same Agencije.

Vrhunac Jukićeve samovolje ogleda se u činjenici da oko svoje odluke nije konsultovao ni Centralni popisni biro kao najvišu instituciju odlučivanja u domenu popisivanja stanovništva. Niti jednom pravnom normom direktor Agenicije nije ovlašten za samostalno „usvajanje programa“ ili kakvo slično činjenje. Time proizilazi da je gospodin Jukić prekoračio zakonska ovlaštenja i to na pravno krajnje skaradan način.

Pri tom direktor Jukić je zloupotrijebio službeni položaj, te uz grubo kršenje zakona i profesionalnih standarda, donio akte kakvi zadiru u samu suštinu popisnog procesa i rezultata istog. Odlučio je usvojiti metodologiju kakvom rezidentno stanovništvo uvećava za čak 196 000 osoba ili za nekih (preliminarno) pet odsto ukupne populacije. Odlično se zna čiji (kog naroda i političkih subjekata) politički interes je ovim nezakonitim činom materijalizovan, a čiji je grubo povrijeđen, no o tome ćemo nekom drugom prilikom.

U ovom trenutku važno je znati da je direktor državne agencije zloupotrijebio službeni položaj na način da popisne rezultate prekraja po svojoj volji i nahođenju. To mu zakonodavac nije pravno omogućio, šta u konačnici znači da je prekršio zakon. Šta se radi sa prekršiocima zakona? Kratko i jasno – nadležne institucije takve hapse i procesuiraju pred nadležnim pravosudnim organima!

NA POTEZU JE MINISTAR DRAGAN LUKAČ

Sad, da ovaj tekst ne bi podvodili pod „kritizerstvo“ nadalje ću prilično precizno razjasniti red radnji kakve institucije Srpske mogu i treba da preduzmu protiv „prvog B-H statističara“. Prethodno moram istaći kako je Zavod za statistiku Srpske izradio jednu sveobuhvatnu i izvanredno utemeljenu informaciju o do sada preduzimanim aktivnostima na planu popisa stanovništva, te istu dostavio nadležnim tijelima. Pri tom, u informaciji je na nekoliko stranica obrazloženo koje i kakve nezakonitosti je počinio direktor Jukić. Riječ je o desetinama radnji preduzetih suprotno Zakonu o popisu, vrlo precizno kvalifikovanih i opisanih.



Pored ostalih relevantnih subjekata informacija je dostavljena i ministru Draganu Lukaču kakav bi trebao, kao magistar struke, prepoznati kako prekoračenja ovlaštenja direktora Jukića obrazložena u pomenutoj informaciji u stvari predstavljaju obilježja krivičnog djela „zloupotreba službenog položaja ili ovkaštenja“ iz člana 220. Krivičnog zakona BiH-e. Znači, ministar bi predmetni akt Zavoda trebao percipirati kao polazišnu informaciju o počinjenom krivičnom djelu i njegovom počiniocu (i to kao izvanrednu informaciju), te isti proslijediti Upravi kriminalističke policije na dalje postupanje.

Obzirom da se predstavljam kao „neformalni savjetnik“ ministra Lukača smatram da sam dužan i obrazložiti na koji način se krivično-procesno i kriminalistički ovakve polazne informacije pretvaraju u krivične predmete. Prva radnja kakvu inspektori treba da preduzmu o ovom slučaju jeste ostvarivanje kontakta sa službenim licima entitetskog zavoda (sa izvorom saznanja o krivičnom djelu), a sa ciljem pribavljanja službene dokumentacije kakva ima dokaznu vrijednost, izjava lica, obavještenja, te stručnih tumačenja možebitnih nejasnoća.

Pri tom se stručnost naših statističara koristi i radi pribavljanja informacija o tome kako usmjeriti buduće istražne radnje: prilikom pretresanja gdje i kakve tražiti materijalne dokaze, koja lica iz Agencije, Biroa ili federalnog zavoda saslušati kao svjedoke i ino. U ovakvim slučajevim poželjno je i uključivanje Pravobranilaštva Republike Srpske, i kao savjetodavnog tijela, ali i kao organa kakav bi trebao preduzeti radnje u domenu svojih ovlaštenja.

Nadalje, kad prednje opisanim radnjama utvrdite „osnov sumnje“ da je Velimir Jukić počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja preduzimate sljedeću radnju – lišavanje slobode! Tim započinje faza kriminalističke obrade kakva je od iznimne važnosti obzirom da pruža mogućnost identifikovanja pojedinaca sa kakvima je Jukić dogovarao (teško da se na ovakav potez sam odlučio) donošenje ovako skaradnih pravnih odluka, pod kojim okolnostima, pa sve do mogućnosti koristoljublja kao najčešćeg motiva ovakvih krimena.

Nakon saslušanja osumnjičenog na red dolazi sljedeća radnja – lice uz izvještaj predajemo tužiocu Tužilaštva BiH (u ovakvim slučajevima nadležnim). Ovde moram apostrofirati kako sva „karikiranja“ oko toga kako će se postupajući tužilac i Tužilaštvo BiH odrediti ovako ili onako predstavljaju obične gluposti. Svaku svoju odluku tužilac mora zakonski utemeljiti i obrazložiti, a dobro je svjestan i da za istu snosi odgovornost. Da ne pominjem kako prijavitelj (MUP) ima pravo žalbe na odluku kakvom nije zadovoljn, te niz drugih mogućnosti preispitivanja odluke. Krivični predmet policija treba kvalitetno zadokumentovati i dokazno potkrijepiti, a to je u ovom slučaju moguće izvesti, čime se bitno umanjuju mogućnosti potonjih pravosudnih manipulacija ili malverzacija.

Na kraju treba istaći kako će kvazistatističar Jukić donijeti i odluku o objavljivanju rezultata popisa zasnovanu na ovako nakaradnoj „samousvojenoj“ metodologiji. To će biti posljednja i ključna radnja počinjenja krivičnog djela kakva bi ga mogla koštati ozbiljne robije. Naime, očekivati je da će institucije Republike Srpske iskoristiti sve dostupne instrumente sudskog preispitivanja zakonitosti opštih pravnih akata kakve je Jukić očigledno protivpravno donosio.

Ukoliko sud utvrdi nezakonitost akata, a posebice „usvojenog programa“ kakav direktno utiče na rezultate popisa, ni objavljeni rezultati neće se smatrati legitimnim. Istovremeno, postoji ozbiljna opasnost da relevantna međunarodna tijela odbiju priznati ovako nakarade rezultate popisa. I nije samo problem u činjenici da je Jukić rezidentno stanovništvo samovoljno uvećao za nekih pet odsto, nego što je kontrolni popis pokazao odstupanja od osnovnog popisa za nevjerojatnih 11 odsto, šta stručni standardi popisne djelatnosti teško da mogu „otrpiti“. Znači, prijeti ozbiljna opasnost da kompletan proces popisa stanovništva propadne zbog samovolje i nezakonitog ponašanja pojedinca, pri čemu bi taj „pojedinac“ trebao ozbiljno porazmisliti o mogućnosti da snosi odgovornost za protraćenih preko 34,5 miliona konvertibilnih maraka.

P.S: Moram pomalo cinično dodati da do ovakvog razrješavanja problema "popisnog nasilja" neće doći i to ne zbog zakonskih ili drugih ograničenja, već dominantno zbog nedostatka hrabrosti srpskih političkih kvazilidera da od institucija traže primjenu zakona. Prosto, nema tu ni "d" od državnika!

Autor: Borislav Radovanović

Komentari / 34

Ostavite komentar
Name

sherlock holmes

28.06.2016 10:07

Podaci nisu objavljeni a podatke kako vidim svi znate. Od koga i kako znate da se radi tacno o 196000 ljudi?? Nacin popisa je dogovoren prije izvrsenja popisa a ne kada je popis zavrsen da se politickim dogovorom uvrstavaju ili brisu ljudi sa spiska.

ODGOVORITE
Name

Rule

28.06.2016 21:22

Preko 90 % komentara koje potpisujem. Bravo momci

Name

Alo bre

28.06.2016 10:11

Ko

ODGOVORITE
Name

Ko te je platio za ovo!?

28.06.2016 10:15

„Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“! Pa Lukac bi trebao da uhapsi pola RS zbog zloupotrebe, pa zaboli ga djon za to!! Potpaljujes za ratovanje, Borislave!

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

28.06.2016 10:28

Ko kog se pobuni protiv terora iz Sarajeva da se uhapsi...jer Sarajevo ima pravo da ubija, pali i unistava srpski narod, narocito ima pravo da donosi odluke kakve zeli, narocito ako su na stetu srpskog naroda, jer srpski narod treba ubijati, a one sto prezive maltretirati i falsikovanim popisom smanjivati brojnost...Alijina islamska deklaracija mora biti Ustav...Srbi ako se pobune prijetiti ratom i odmazdom..

Name

@Bijeljina

28.06.2016 11:32

Jos kad bi ti nesto znao iz ustava bilo bi ti lakse u zivotu! " Sta neko ima da donosi odluku o popisu , popisna metodologija je donesena prije 4 godine ,po njoj se radilo! Milorad MESAR potpisao metodologiju!

Name

za Bijeljina

28.06.2016 11:50

Ti si malo ćaknut, drug... Dok laješ po Sarajevu, tvoji ti ne daju hljeba u ruke, tvoj Dodik te pljačka i tjera i tebe i druge van iz RS-a.

Name

ja

28.06.2016 10:24

A koje ovaj Pantelija?

ODGOVORITE
Name

nismo mi LUDI.

28.06.2016 10:25

SVE MI OVO SMRDI,ZBOG ČEGA NIJE ODMA SAZVANA SEDNICA'U ZAKONSKOM ROKU.DONESENU ODLUKU RAZGLASITI NEVAŽEĆOM 'JASNO UZ PISNO ARGUMENTIRANO OBRAZLOŽENJE. IZ DANA U DAN! DOLAZIM DO SPOZNANJA!DA U PREDSEDSTVU SEDE NESPOSOBNI 'NEODGOVORNI! KOJI NANOSE OGROMNU ŠTETU'

ODGOVORITE
Name

ХАПСИ ЛУКАЧУ

28.06.2016 10:28

ХАПСИ ЛУКАЧУ, ПА МАКАР ТО БИЛО И ПОЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. ПОЛОВИНА ЋЕ ИЗВУЋИ ОНУ ДРУГУ ПОЛОВИНУ , АКО ОВАКО ОСТАНЕ ОДЕ СВЕ ДО ЂАВОЛА!

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

28.06.2016 10:28

SVEGA I SVAČEGA IMA U OVOM TEKSTU... NEMAM NAMJERU DA BRANIM POLICIJU RS, ALI KAKO ONI MOGU DA SAMOINICIJATIVNO PROVODE BILO KAKVE RADNJE, AKO NEMAJU ODGOVARAJUĆU NAREDBU NEKOG OD TUŽILAŠTAVA, A U OVM SLUČAJU TO JE NESPORNO BIH TUŽILASTVO... IPAK OVO MENI VIŠE LIČI NA SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA. NIJE BITAN POPIS, NIJE BITNA NEKA NACIONALNA POLITIKA - BITNO JE OMOGUĆITI NORMALAN ŽIVOT DA GRAĐANI MASOVNO NE NAPUSTAJU RS. A PRVI KORAK KA BOLJITKU JE ŽESTOKO KRIVIČNO PROCESUIRANJE KORUPCIJE ISTAKNUTIH NACIONALNIH POLITIČKIH VOĐA, KOJI SU POSTALI TOLIKO BAHATI DA I NE KRIJU KOLIKO SU SE NEOSNOVANO OBOGATILI - A NIKO IH I NE PITA ODAKLE IM BLAGO. A TUŽILAŠTVO BIH, E TO JE POSEBNA PRIČA O KOJOJ NE VRIJEDI GOVORITI..

ODGOVORITE
Name

Is

28.06.2016 11:30

Informisi se prvo. Policija na osnovu indicija pokrece istragu a nakon prikupljenih dokaza podnosi izvjestaj (tuzilastvu).

Name

DE GOTHIA

28.06.2016 20:43

E POSTOVANI GOSPODINE "IS" - TAKO KAKO TI KAŽES. TAKO JE NEKADA BILO - DOK SU NA BALKANU ŽIVJELE ISRAŽNE SUDIJE. SADA IMAMO AMERIČKU TUŽILAČKU ISTRAGU, A POLICAJCI SU OBIČNI "KONOBARI" - ZATO SE NIKO VIŠE NE OTIMA DA BUDE MINISTAR POLICIJE - A POLITIČARI SAMO PAZE KO ĆE BITI IMENOVAN ZA ŠEFA TUŽILAŠTVA.PA MILORAD DODIK JE SVE SVOJE BIVŠE TUŽIOCE - ŠEFOVE, KOJI SU "POŠTENO" ODRADILI SVOJ MANDAT, IMENOVAO ZA SUDIJE USTAVNOG SUDA RS. šTA MISLITE ZAŠTO?

Name

Miki

28.06.2016 10:33

Ala ovaj lupa ko Martin po diviziji

ODGOVORITE
Name

TRN

28.06.2016 10:34

Ahahaha kobejagi daga lukac ufati nije reko zasta

ODGOVORITE
Name

dejanpd

28.06.2016 10:46

Samo je preskocen jedan, ali jako bitan segment, analiza licnih interesa nosilaca vlasti u RS, analiza poznata u ekonomiji kao "swot", gdje, za one koji ne znaju, na jadnu stranu stavljate pozitivne efekte, dakle +, a na drugu negativne, te tako dobijete analiticke podatke o eventualnoj koristi, pa tako i odlucujete. Ocigledno je da i druga strana ima keca u rukavu,koji moze ozbiljno urusiti interese nekih u RS, ili je dnevno-politicki interes navedene teme za predizborno prepucavanje znacajniji od stvarne, pravne borbe, ko zna!

ODGOVORITE
Name

Popisani

28.06.2016 10:47

Ne znam šta autor teksta priča ,ovo nema veze s vezom, šta neko ima da donosi odluku o popisu , popisna metodologija je donesena prije 4 godine ,po njoj se radilo , rezultati popisa treba da se objave , kakvi sad političari ima da se pitaju kad su već prije 4 godine donijeli metodologiju.Vjerovatno čuli za podatke popisa ( što se nije smjelo desiti da procure ) pa im se ne slaže sa lažnim pričama što su plasirali i oće još da plasiraju svojim nacionalnim stadima ovaca.Ja sam popisan i ne kanim se drugi put popisivat.Ko ih j....

ODGOVORITE
Name

dzoo

28.06.2016 11:14

srbska gori a mile se ceslja bolji njega racku za srbima

ODGOVORITE
Name

Re za dzooa

28.06.2016 16:33

Dzoo tim nacinom izrazavanja i tim jezikom se u moje vreme koristio najneobrazovaniji sloj omladine, zato dzoo moj savet obrazuj se malo dok ti je vreme mani se politike ona se ionako menja svakodnevno.

Name

Hahaha

28.06.2016 11:17

Ja šta nam napriča

ODGOVORITE
Name

Sarajevac

28.06.2016 11:37

Ljudi, ako je Jukić nešto skrivio, neka neko podigne optužnicu protiv njega i neka ga se goni krivično i prekršajno, i neka mu tačno nađu zakon, član i stav koji je prekršio. Ako je skrivio, neka odgovara i neka se popis proglasi nevažećim. Sve ostalo su naklapanja i budalaštine.

ODGOVORITE
Name

MRS u PM...

28.06.2016 12:06

Koga ti branis, Borislave? Milorada? Pa on je pristao prije cetiri godine na ovaj popis pod ovim uslovima! Sad ked ne valja onada necemo tako... E nece moci, Borislave!

ODGOVORITE
Name

Hasan

28.06.2016 14:11

DOSTAVASJE.LOPOVI.ZASTAVICEVAS NAROD

ODGOVORITE
Name

Leko

28.06.2016 14:53

Sta naprica ovaj strucnjak,prekrseno more nekakvih zakona,zloupotreba polozaja,treba hapsiti Jukica i ko je nagovorio istog na odluku a niko nepodnese niti jednu tuzbu za navedena krsenja zakona ,ne spominje se zakon o popisu koji je potpisano SNSD i mili nas presjednik u kojem se kaze ag.za popis je nezavisna agencija i niko od izvrsne vlasti na nju nema uticaj.Ovaj sto naprica i napisa ovaj tekst je ocigledno ispod skuti naseg milog presjednika.

ODGOVORITE
Name

jeremija

28.06.2016 16:06

Sve navedeno tacno, a ti sto se ne razumijes ici Cuvaj ovce .

Name

Leko

28.06.2016 16:31

Napisi da te razumijem.

Name

Luka

28.06.2016 16:11

Ma objavljuj više taj popis da prestane ova ujdurma, valjda će onda preći malo obosanskom jeziku, pa tako do izbora...

ODGOVORITE
Name

Bosanac

28.06.2016 18:46

Baš me interesuje ko ke finansirao ovog "stručnjaka" SNSD ili SzP, s obzirom da i jedni i drugi pokušavaju preko LEGALNOG popisa ugrabiti koji poen pred izbore. Puno prije samog početka popisa, prije nego su ljudi DONIRALI 50 miliona maraka, precizno su se utvrdili svi kriteriji. Pravila i metodologija su preslikani od evropskih zemalja, nema NIKAKVE RAZLIKE! To što su neki očekivali više ili manje pojedinog naroda, pa se razočarali, NJIHOV PROBLEM! Popis je jako bitan za budući razvoj BiH, za omladinu, za ekonomiju... i bit će objavljen i priznat od strane kompletne planete zemlje, sviđalo se to jenoj nebitnoj grupici samoproglašenih političara ili ne. Da je samo JEDNA osoba "sporna", Jukić bi već bio u pritvoru...

ODGOVORITE
Name

Milan

28.06.2016 20:22

Bravo!

Name

Marsovcu

28.06.2016 20:01

Ovaj "autor" k'o da je pao s marsa. Ili se zajeb...je. Moj Radovanovicu, ovi nasi nisu u stanju da uhvate nikoga na seoskom (mahalskom) nivou, a kamo li na drzavnom. Umjesto da hapse kriminalce, kojih dokazano ima i u njihovim redovima, oni tuku cestite ljude okolo. Pod izgovorom da moraju ponekad da se mijesaju i u svoj posao. Covjece, mi smo takva drzava da nismo u stanju da prebrojimo pet gusaka sa slike na zidu, a ne 4 miliona ljudi. Mi smo u stanju da od jednog covjeka napravimo tri (ako nam trebaju glasaci) ili od tri jednog ako nekih ima, ne daj boze, visak. Trebate samo da cujete sta o nama misli obican civilizovani svijet. Mi smo kao drzava i kao ljudi, samo predmet sprdnje. Ispred nas su i Rumuni, i Bugari, i ... i sad ovaj pjesnik hoce da Likac hapsi Jukica kome samo moze soli da stavi pod rep. K'o lovac zecu. Ej, zemljo otvori se pa da svi kolektivno propadnemo.

ODGOVORITE
Name

Residens, Non residens

28.06.2016 20:15

Ovo sa samovoljnim donosenjem odluke Jukica je velika zagonetka. Neka krupna zavjera se iza brda valja. Takozvane latinske lukave igre sa dalekoseznim posledicama koje se samo mogu pretpostaviti. Medjutim, on to nije uradio sam i iza njega stoje neki malo krupniji faktori. Zivim u Svajcarskoj i imam dvojno drzavljanstvo. Svajcarske (Svicarske) i BiH. Mogu da glasam u obje drzave istovremeno, ali prebivaliste (radi poreza, vojske, statusa rezidenta, statistike, itd.) MOGU DA IMAM SAMO U JEDNOJ DRZAVI, U BIH ILI U SVAJCARSKOJ. Pa to je ljudi, ako smo normalni, sasvim i logicno, i to je praksa svih evropskih zemalja, koliko je meni poznato. Ja trenutno imam prebivaliste (rezidencu) u Svajcarskoj, i kako mogu ocikivati da mi isti status priznaju u BiH. Ima li pravnika da to strucno objasne. Ili su silni drzavni savjetnici na tim funkcijama radi plate.

ODGOVORITE
Name

Emko

28.06.2016 20:33

Nisi ti sporan,vecinom su sporni ljudi koji rade na zapadu a poroduca mu je u Bosni gdje ima kucu ili stan,sporni su studenti koji studiraju na zapadu,ljudi koji su protjerani i borave na zapadu a imaju nekretnine i zemljiste i uredno placaju porez i ostale nekretnine,sporan je recimo Edin Djeko,Djuric,Vranjes,Ibisevic,i dr. zamislite da Novaku Djokovicu kazete nisi stanovnik Srbije.

Name

resident

29.06.2016 06:10

Kako mozes izbaciti iz rezidenta zeta moga koji radi 6-8 mjeseci u Njemackoj i to na radnu vizu, a njegova zena, moja sestra s dvoje djece kuci je u BiH? Kako mozes izbaciti studente koji studiraju po semestru ( dva semestra, jedan semester ima od 3-4 mjeseca ) a ostatak provode u BiH i namjera im je vratiti se, a jos i zakon kaze da su rezidenti sto je i IMO tim i EU praksa i pravila. Kako mozes npr. izbaciti ove studente koji studiraju u Austriji, Svicarskoj, Njemackoj, Francuskoj pa i u Svedskoj, a u isto vrijeme TRAZITI ( sto su predstavnici srpske nacionalnosti ) trazili u Agenciji da se priznaju kao rezidenti studenti koji studiraju i ONI koji rade u Srbiji, Hrvatskoj, CG i Sloveniji?? A znamo ko su ti...Srbi i Hrvati. Uostalom, od ovih 192.000 "SPORNIH" samo kod Srba, njih je pola koji su Srbi i Hrvati tako da na osnovu toga Bosnjaci ne prelaze 50% na drzavnom nivou pa da cak i odbijes ovih 192.000 Bosnjaci prelaze ovaj procenat.

Name

Kiki

28.06.2016 20:58

Dodik je reko da ce RS sama obaviti popis i objaviti ga . Za mene je tu kraj. Niko ziv od tog popisa nema koristi,samo ko fol objasnjavaju da je to jaakoo bitnoo.

ODGOVORITE