Дуг 'ископава' покојнике

У појединим градовима Републике Српске ускоро би могла да заживи пракса ексхумације покојника, чији наследници не плаћају накнаду за одржавање гробница.

Република Српска 28.06.2016 | 11:45
Дуг 'ископава' покојнике
У предузећима која се баве погребном делатношћу наглашавају да многи грађани накнаду нису плаћали и по три деценије. Зато су надлежни засукали рукаве и кренули са прављењем листе дужника, које ће још једном позвати на одговорност.

Ако све остане мртво слово на папиру, не искључују могућност вађења и премештања у заједничку гробницу посмртних остатака покојника, чиме би гробно место било спремно за поновну продају.

Анализе показују да, отприлике, сваки други “наследник” нередовно или уопште не плаћа накнаду за одржавање гробног места, у којем почивају посмртни остаци члана његове уже или шире породице.

У Градском гробљу Бањалука кажу за „ЕуроБлиц“ да по основу неплаћања накнаде за одржавање гробних места месечно бележе губитак од око 150.000 КМ.

"Накнада за одржавање кошта 24 КМ годишње. Међутим, плаћа је тек нешто више од половине оних чији су чланови породице сахрањени на овом гробљу. Неки накнаду нису платили и по 30 година, тако да је добар део укупног дуга ненаплатив", каже директор Недељко Милаковић.

Запослени у овом предузећу улажу надљудске напоре да уђу у траг дужницима, што је често права немогућа мисија.

"Шаљемо опомене на адресе, лично идемо на врата, зовемо телефоном, распитујемо се код комшија. Међутим, многи од њих су се преселили, па не можемо да их нађемо. Иако је предвиђено да, у случају неплаћања накнаде, можемо да ексхумирамо посмртне остатке, до сада то нисмо радили. Тренутно правимо регистар наследника-дужника, а ако наплата и даље буде лоша, нећемо имати избора", истиче Милаковић.

Сличног става су и у  добојском Комуналном предузећу, у којем кажу да појединци од рата нису платили накнаду за одржавање гробница, која годишње кошта 17 КМ.

"Поред оних који свесно избегавају ову обавезу, дешава се и да су се чланови породица преминулих раселили или су у међувремену умрли" каже за “ЕуроБлиц” шеф радне јединице погребне делатности у добојском комуналцу Дарко Гаврић.

Подсећа да, ако породица дуже од десет година не плаћа накнаду, надлежно предузеће има право да ексхумира посмртне остатке и ослободи гробницу.

"То што до сада нисмо прибегавали оваквој мери, не значи да убудуће нећемо", истиче Гаврић.

Цедуље на гробовима

Кад исцрпе све методе уласка у траг неплатишама из реда “ожалошћених” породица, надлежни на гробовима остављају цедуље са упозорењем. То појединим рођацима покојника зна да “освежи памћење”, па се јаве и измире бар део дуга.

Многи, међутим, игноришу опомене, настављајући тако вишедеценијску праксу неплаћања поменуте накнаде, док већина никад и не види цедуљу, јер су одавно престали да посећују вечну кућу покојника.

Извор: Блиц.рс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Нео

28.06.2016 09:49

Мени и мојој фамилији је "Ново гробље" у Бањалуци дузно јос од прије рата ца. 10 тисуца марака! Неце да их признају а ја богами нецу ниста да плацам! Казу да це продати мјесто! Нека пробају, дабогда им проклето било, лесинарима!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није ни цудо!

28.06.2016 10:00

Наравно да су поцели да копају... За 5 до 7 хиљада км. продају једно мјесто у Бањалуци на "Новом гробљу"! Лова је у питању...

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

28.06.2016 10:40

Е ЈЕБАЈИГА ЦРНО ДА ЦРЊЕ НЕ МОЗЕ БИТИ НИ МРТАВ НЕМА МИР

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

28.06.2016 11:08

Срам те било директоре, платио сам ти 5500КМ за гробницу, и плаћам 24КМ сваке године за одржавање. А гробно мјесто одржавам сам. Канта за смеће је врло малена, увијек има смећа ван канте, пластике, кеса, цвијећа и којечега по гробљу, не радите ништа!!! Градско гробље Бањалука вам прода гробницу а у уговору стоји да иако сте гробницу платили она није ваша. То не може бити по закону! Навикли су да су изнад закона и сваке логике. Срам их све било.

ОДГОВОРИТЕ