Dug 'iskopava' pokojnike

U pojedinim gradovima Republike Srpske uskoro bi mogla da zaživi praksa ekshumacije pokojnika, čiji naslednici ne plaćaju naknadu za održavanje grobnica.

Republika Srpska 28.06.2016 | 11:45
Dug 'iskopava' pokojnike
U preduzećima koja se bave pogrebnom delatnošću naglašavaju da mnogi građani naknadu nisu plaćali i po tri decenije. Zato su nadležni zasukali rukave i krenuli sa pravljenjem liste dužnika, koje će još jednom pozvati na odgovornost.

Ako sve ostane mrtvo slovo na papiru, ne isključuju mogućnost vađenja i premeštanja u zajedničku grobnicu posmrtnih ostataka pokojnika, čime bi grobno mesto bilo spremno za ponovnu prodaju.

Analize pokazuju da, otprilike, svaki drugi “naslednik” neredovno ili uopšte ne plaća naknadu za održavanje grobnog mesta, u kojem počivaju posmrtni ostaci člana njegove uže ili šire porodice.

U Gradskom groblju Banjaluka kažu za „EuroBlic“ da po osnovu neplaćanja naknade za održavanje grobnih mesta mesečno beleže gubitak od oko 150.000 KM.

"Naknada za održavanje košta 24 KM godišnje. Međutim, plaća je tek nešto više od polovine onih čiji su članovi porodice sahranjeni na ovom groblju. Neki naknadu nisu platili i po 30 godina, tako da je dobar deo ukupnog duga nenaplativ", kaže direktor Nedeljko Milaković.

Zaposleni u ovom preduzeću ulažu nadljudske napore da uđu u trag dužnicima, što je često prava nemoguća misija.

"Šaljemo opomene na adrese, lično idemo na vrata, zovemo telefonom, raspitujemo se kod komšija. Međutim, mnogi od njih su se preselili, pa ne možemo da ih nađemo. Iako je predviđeno da, u slučaju neplaćanja naknade, možemo da ekshumiramo posmrtne ostatke, do sada to nismo radili. Trenutno pravimo registar naslednika-dužnika, a ako naplata i dalje bude loša, nećemo imati izbora", ističe Milaković.

Sličnog stava su i u  dobojskom Komunalnom preduzeću, u kojem kažu da pojedinci od rata nisu platili naknadu za održavanje grobnica, koja godišnje košta 17 KM.

"Pored onih koji svesno izbegavaju ovu obavezu, dešava se i da su se članovi porodica preminulih raselili ili su u međuvremenu umrli" kaže za “EuroBlic” šef radne jedinice pogrebne delatnosti u dobojskom komunalcu Darko Gavrić.

Podseća da, ako porodica duže od deset godina ne plaća naknadu, nadležno preduzeće ima pravo da ekshumira posmrtne ostatke i oslobodi grobnicu.

"To što do sada nismo pribegavali ovakvoj meri, ne znači da ubuduće nećemo", ističe Gavrić.

Cedulje na grobovima

Kad iscrpe sve metode ulaska u trag neplatišama iz reda “ožalošćenih” porodica, nadležni na grobovima ostavljaju cedulje sa upozorenjem. To pojedinim rođacima pokojnika zna da “osveži pamćenje”, pa se jave i izmire bar deo duga.

Mnogi, međutim, ignorišu opomene, nastavljajući tako višedecenijsku praksu neplaćanja pomenute naknade, dok većina nikad i ne vidi cedulju, jer su odavno prestali da posećuju večnu kuću pokojnika.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Neo

28.06.2016 09:49

Meni i mojoj familiji je "Novo groblje" u Banjaluci duzno jos od prije rata ca. 10 tisuca maraka! Nece da ih priznaju a ja bogami necu nista da placam! Kazu da ce prodati mjesto! Neka probaju, dabogda im prokleto bilo, lesinarima!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Nije ni cudo!

28.06.2016 10:00

Naravno da su poceli da kopaju... Za 5 do 7 hiljada km. prodaju jedno mjesto u Banjaluci na "Novom groblju"! Lova je u pitanju...

ODGOVORITE
Name

yugosloven

28.06.2016 10:40

E JEBAJIGA CRNO DA CRNJE NE MOZE BITI NI MRTAV NEMA MIR

ODGOVORITE
Name

bivši

28.06.2016 11:08

Sram te bilo direktore, platio sam ti 5500KM za grobnicu, i plaćam 24KM svake godine za održavanje. A grobno mjesto održavam sam. Kanta za smeće je vrlo malena, uvijek ima smeća van kante, plastike, kesa, cvijeća i koječega po groblju, ne radite ništa!!! Gradsko groblje Banjaluka vam proda grobnicu a u ugovoru stoji da iako ste grobnicu platili ona nije vaša. To ne može biti po zakonu! Navikli su da su iznad zakona i svake logike. Sram ih sve bilo.

ODGOVORITE