Обавезно ово урадите вечерас прије спавања!

Постоје разна веровања за овај празник, али ова ће сигурно занимати скоро сваку девојку.

Свијет 27.06.2016 | 19:00
Обавезно ово урадите вечерас прије спавања!
Један од највећих српских празника – Видовдан, обележава се сутра а за њега постоји једно занимљиво веровање. Наиме, верује се да видова трава, која се од давнина сматрала биљком за гатање, може нешто да вам открије ову ноћ.

Удате жене би требале ову траву уочи Видовдана да ставе под јастук и шта сањају те ноћи, то ће им се и десити. Међутим, за девојке важи друго веровање. Оне би требале видову траву, парче хледа и мало соли да ставе под јастук.



Пре него што легну, треба да изговоре:

"Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан".

Постоји још једно веровање, а то је да ће вам видова трава помоћи да кроз врло кратко време упознате будућег мужа.

У селима под Фрушком гором, на пример, на празник изјутра сељаци су се умивали росом и при томе говорили: "Ој Видове, Видовдан, што ја очима видео, то ја рукама створио."

Сличан обичај забележен је и код Банатских Хера. Тамо су мајке на Видовдан доводиле своје кћерке до плота, а ове би се обраћале свецу: "Видо, Видовдане, што год очима видим, све да знам радити." У неким су пак крајевима износили на видело своје тапије и облигације, у другим су вадили новац из касе и бројали га. Било је много поступака те врсте.



Веровале су да ће се то и догодити, да ће им будући муж доћи у сан. У околини Власенице девојке су уочи празника брале видову траву и припремале још понешто. Наливале су воду у лонац који је купљен без погађања, затим узимале мало хлеба и соли, детелину са четири листа и једну тканицу коју би пребациле преко лонца.

По завршеним припремама, девојка би пре спавања рекла: "Свети Виде и видова траво, отворите ми очи да видим свога суђенога. Ако је далеко, ево му детелина од четири крила, нека к мени долети; ако је гладан, ево му соли и хљеба, нека се наједе; ако је жедан, ево му воде, нека се напије; ако не може преко воде прећи, ево му ћуприје (мисли на тканицу), нека пређе."

Према народним веровањима, већ у наредних неколико дана девојке ће упознати будућег мужа.

Коментари / 0

Оставите коментар