Ер Србија оживјела највећи страх САД

Авион Ер Србије слетео је поново у Њујорк, након 24 године, а то је уједно остварење највећег америчког страха, због ширења конкуренције с Блиског истока.

Свијет 27.06.2016 | 18:00
Ер Србија оживјела највећи страх САД
Како пише Бизнис инсајдер, већ годинама америчке авио-компаније Американ, Делта и Јунајтед ерлајнс оптужују Блиски исток - Емирате, Етихад и Катар ервејз да користе више од 42 милијарде долара за илегалне субвенције.

Ер Србија је обновила 23. јуна лет из Београда за Њујорк после 24 године.

Те оптужбе су оповргнуте тако што су ове авио-компаније с Блиског истока својим ревидираним финансијским извештајима доказале профитабилност својих предузећа.

Поставља се питање шта авио-компанија из Србије има с овим "тихим ратом" између Америке и земаља Блиског истока, пише се у тексту Бизнис инсајдера.

Ер Србија, заједно са Ер Берлином, Јат ервејзом,Вирџин Аустралијом, Ер Сејшелима, Етихад регионалним и Алиталиом - чине капитал Етихада, кроз њихове партнерске мреже. То значи да Етихад, са седиштем у главном граду Уједињених Арапских Емирата, Абу Дабију, поседује 49 одсто сваке од ових авио-компанија.

По речима директора Ер Србије Данета Кондића, Етихад не учествује у раду авио-превозника “из дана у дан”, али то не умањује значај њиховог присуства. Он је додао да играју ону улогу која је могућа.

Ербас А330 користи трасу коју је користио Јат ервејз, док су пилоти Ер Србије обучени у Италији у Алиталији.

Иако ласкав према америчким авио-компанијама, директор Етихад групе Џејмс Хоган је брзо истакао кључну предност коју има над америчким конкурентима.

“Упркос томе што САД чини окосницу три глобалне авио-алијансе, оно што смо ми урадили, а нису они, јесте смањење операционих компликација преко наше партнерске авио-компаније”, рекао је Хоган за Бизнис инсајдер.

Он је истакао и да је ово једна врста синергије која омогућава да се Ер Србија рашири на тржиште САД.

“Мала, осиромашена авио-компанија, као што је наша, не би ни за миллион година могла да лети преко Атлантика, да није била део групације истомишљеника коју спаја Етихад ервејз”, рекао је Кондић.

Како наводи Бизнис инсајдер, Кондић јесте у праву. С флотом коју чини 21 авион, трогодишња Ер Србија не би била у стању да ради трансатлантски сервис.

Међутим, уз помоћ партнера, Србија је успела да изгради неочекиван ваздушни мост између Београда и Њујорка.

Из другог угла, Етихад је партнерска мрежа нове генерације која се глобално шири уз помоћу својих партнерских превозника. Раст кроз ова партнерства омогуц́ава Етихаду да повец́а домет авио-компаније.

Уз помоћ договора са владама Србије и Италије и отписа старог дуга националних авио-компанија, Етихад је у могућност да се фокусира само на изградњу будућности, уместо на бриге о прошлости, пише Бизнис инсајдер.

Сада је лако и за Американце, и за Италијане да направе “фрку” због свега овога, иако ће услуга Алиталије бити беспрекорна.

Америчке авио-компаније једноставно нису у позицији да протестују због рада италијанске националне авио-компаније из Рима или на операције српског националног авио-превозника ван Београда.

Етихад у будућности не мора сам да се шири на тржиште у САД и Европи, јер су ту Немачка, Швајцарска, Италија и Србија које ће бити посредници.

Уз партнерства, Етихад је ухватио корак и задирање у трансатлантски простор ће се наставити, па критике америчких авио-превозника неће имати много утицаја.

Извор: Бусинесс Инсидер/Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

27.06.2016 16:18

Оправдање за укидање ЈАТ-у лета за САД послузио је градјански рат који се водио поводом распада Југославије, а прави разлог је био профит којег је имао и правио ЈАТ са својим успјесним прекоокеанским летовима! Сви летови ЈАТА за САД су увијек били максимално попуњени. ТО НИЈЕ ОДГОВАРАЛО ТАЈНИМ ВЛАДАРИМА ИС СЕНКЕ КОЈИ НУСУ ЗЕЉЕЛИ ДА СЕ ЈАТ МИРНИ ПОДЈЕЛИ ИЗМЕДЈУ ЗАРАЦЕНИ СТРАНА КАО У ЦЕХОСЛИВАЦКОЈ И ДА ЈАТ ДАЉЕ НАСТВАВИ СА СВОЈИМ УСПЈЕСНИМ РАДОМ У ПРЕВОЗУ ПУТНИКА!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Миајло

27.06.2016 20:09

Како болан се не ујединисе са каквом руском компанијом? Све неки арапи,турци а браце нигдје...

Name

Кики

27.06.2016 20:58

Све по Курану.

Name

фазан

28.06.2016 14:33

То

ОДГОВОРИТЕ