Од Грегзита до Брегзита - колико још?

Употреба кованице "егзит" почела је са Грегзитом - дуго најављиваним, али никад реализованим изласком Грчке из еврозоне, а онда се родио Брегзит који означава добровољни потпуни одлазак из ЕУ.

Свијет 27.06.2016 | 12:37
Од Грегзита до Брегзита - колико још?
Кованицу у чијем саставу је "егзит" (еxит) сковала су двојица економиста из америцког финансијског гиганта "Ситигруп" у фебруару 2012. године, како би описали могућ одлазак Грчке из зоне јединствене европске валуте.

Реч, сада међутим, има свој живот на друштеним мрежама где евроскептици широм континента све гласније траже свој референдум о чланству у ЕУ, наводи АФП.

Тако се појавио "Фрегзит" (Фреxит) када је лидерка француске крајње деснице Марин Ле Пен позвала на излазак Француске из Европске уније убзро по објављивању резултата британског референдума.

"Победа за слободу! Као што годинама тражим, сада морамо да имамо исти референдум у Француској и земљама ЕУ", објавила је она на Твитеру.

"Негзит" (Неxит) се зачуо у Холандији.

"Сада је ред на нас", узвикнуо је Герт Вилдерс, лидер антиисламске крајње десничарске Партије Слободе у Холандији након британске одлуке о изласку из ЕУ.

Он је обећао да ће организовати референдум о "Негзиту" што је и главна тема изборне кампање његове странке.

"Аустегзит" (Оеxит) - идеја о изласку Аустрије из ЕУ добија на подршци од када је лидер крајње деснице Норберт Хофер за длаку изгубио на председничким изборима у јуну.

Као алтернативан назив предлаже се "Аутстрија" (Оутстриа).

"Швегзит" (Сwеxит) - идеју изласка Шведске из ЕУ покренули су крајње десничарски Шведски демократи, а према анкетама јавног мњења напуштање ЕУ подржава 31 одсто људи.

Излазак Финске из ЕУ могао би да означи појам "Фигзит" (Фиxит), а Данске "Дегзит" (Деxит).

Тај термин већ се појавио у данским медијима када је популистичка Данска народна партија позвала на поновно преговарање о својим споразумима са ЕУ.

Термин "Џерегзит" (Герxит) се појавио у медијима на француском и енглеском говорном подручју за излазак Немачке из ЕУ, али идеја коју он означава има мало плодно тле у Немачкој.

"Италегзит" (Италеxит) такође нема упориште у самој Италији, једној од земаља оснивача ЕУ, осим међу присталицама најпознатијег десничара у земљи Матеа Салвинија.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кики

27.06.2016 12:20

23.6.2016 Распад ЕУ...по ткз. списку...................... 23.6.1991 Распад Југославије ...ниста није слуцајно. ЕУ - тсцхüс...Ес ист аус !!! Öстерреицх реицхт'с...Белгијен.. ............од Брегзита до Брегзита..

ОДГОВОРИТЕ