Повратак у Федерацију БиХ доживио крах

Потпредсједавајући Дома народа федералног Парламента Драго Пузигаћа оцијенио је да је повратак у Федерацију БиХ /ФБиХ/ доживио крах и да су Срби повратници препуштени сами себи.

Босна и Херцеговина 27.06.2016 | 10:11
Повратак у Федерацију БиХ доживио крах
Пузигаћа је навео да је положај Срба у ФБиХ веома тежак и да је генерално проблем Срба што немају посла.

"Као да су у путујућем циркусу. Мислим да би сви у БиХ који су за истински повратак требало и да га подрже и да то не буду само декларативне приче", рекао је Пузигаћа за "Глас Српске".

Он је истакао да без инвестирања у повратничка мјеста и без отварања нових капацитета нема помоћи, наводећи да на подручијима Дрвара, Гламоча, Грахова, Босанског Петровца готово нема никакве производње и да су послови који се раде само у вези са дрвном индустријом или резаном грађом, што је мало послова.

Пузигаћа је процијенио да у ФБиХ нема више од 40.000 Срба.

Говорећи о ситуацији у вези са питањем српског језика у ФБиХ, Пузигаћа је навео да на подручју одакле он долази /Дрвар/ у школама постоји српски језик, за шта се изборило прије више година, док у осталим општинама и кантонима није такво стање и на тим подручјима постоји проблем и веома малог броја дјеце /српске националности/.

Извор: Глас Српске

Фото: 'Борис Сцитар/ВЛМ/ПИXСЕЛЛ'

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

камелеон

27.06.2016 08:27

Стратегија политике у фбих је увијек била, што више повратка бошњака у Републику Српску а мање повратка Срба у фбих. У том правцу су ишла и издвајања средстава за повратак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.06.2016 09:32

Кад би ти и теби слични писали Бошњака великим словом као што пишеш Срба и кад би писали ФБиХ (а не фбих) као што пишеш РС...можда би било све другачије....Овако кроз коментар јасно кажеш колико шта поштујеш.

Name

рере

27.06.2016 10:03

Треба бити велики и не измишљати свој име и идентитет сваких неколико година, па заслужити велико слово.

Name

ре

27.06.2016 10:07

Ти би да Фереација улазе у повратак Срба.Додик има нај јацу економију у регији.Највеци раст БДП у свијету од 20% на годисњем нивоу.Ста је за њега направити један Србски град у Федерацији!

Name

Миле БЛ

27.06.2016 10:22

Као сто ти "ре" реце. Колико ста постујес, колико си писмен и колики ти је ИQ. Претпостављам да цимпанза има веци!

Name

зитто

27.06.2016 11:01

..." цимпанза " , јел' то неки нови народ у БиХ ?

Name

ре миле БЛ

27.06.2016 12:09

Мали миле је нека био миле, а сада је мирсад и то мали.

Name

Луди Милојко

27.06.2016 08:59

Као да је у РС несто боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

27.06.2016 09:15

Р.Србска мора инвестирати да се Срби врате у Федерацију а не Федерација.Федерација улазе милијоне да се Хрвати и Босњаци врате у Р.Србску.Као сто Цовиц реце Хрвати су инвестирали милијоне да се Хрвати врате у Б.Луку ал ни то није довољно да би се народ вратијо.Дзаба куца и пут кад редовни примања нема!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре постен

27.06.2016 10:14

Ахахаха РС па немају зуту банку видис да где год оду просе ко цигани кредит тамо кредит вамо а нико неда

Name

ре поштен

27.06.2016 10:27

Моју кућу у Сарајеву су срушили и опљачкали муслимани и за то је одговорна фбих а не Република Српска. Сваки мој покушај да се моја кућа обнови је одбијан и то ме је опредјелило да напустим тај град у којем сам рођен и живио до 1992 године када сам, заједно са породицом протјеран силом политике СДА и Алије Изетбеговића.

Name

ре

27.06.2016 10:38

Каква помоц расељенима?Видис да нам нико неце ни трезорски записа!Ми смо банкротирали ал са тим се јос не иде у јавност.Србија нам је купила обавезнице само да се не прогласи банкрот.ММФ је одобријо кредит само дасе попуне рупе у будзету!Сад ускоро слиједи јавно прогласење банкрота.Зиви били па видјели!

Name

Жепа

27.06.2016 12:13

О чему пишете. Ја знам да није било рата никада из Жепе не бих дошао у Сарајево. Сад сам у граду, а у Жепу идем само викендом да обиђем баба који живи сам у обновљеној кући, која је боља и већа од оне коју смо имали. У Жепу више ни мртав.

Name

ре Жепа

27.06.2016 12:20

Ти си постигао свој циљ, постао си грађанин, напокон. Било је тешко али си издржао. Ја сам гледао једну сцену у Сарајеву, некдје 2001. године како човјек бјежи од трамваја, али другом страном тротоара. Питам га одакле си, мада се по стајлингу видјело, он вели из Жепе, па ми објашњава гдје је то. Ма знам, велим му ја, то је тамо гдје дођеш па нема више даље. Али што бјешиш од трамваја, кад он иде шинама и неможе овамо гдје си ти. Ј..еш га, вели чича, за сваки случај.

Name

Босњак

27.06.2016 10:38

Немам га ни ја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прогнаник

27.06.2016 11:15

..а ја у Сарајеву не могу да повратим ста ни након скоро 20 година повлацења по судовима. Дзаба одлуке Уставног суда БиХ за исту категорију станова кад У САРАЈЕВСКИМ СУДОВИМА СЈЕДЕ СУДИЈЕ КОЈИМА ЈЕ СВЕ ДРУГО НА ПРВОМ МЈЕСТУ ОД ПОВРАТКА ИЗБЈЕГЛИЦА. Иако имам класицан избјеглицки статус, висецлану породицу, привремен боравак у другој земљи, зељу да се вратим, и ако сам на вријеме поднио захтјев за повратак и на суду тразио повратак, САРАЈЕВСКИ ПРИСТРАСНИ СУДОВИ МИ ТО НЕ ОМОГУЦАВАЈУ. АЛИ НЕЦЕ ДА ДОНЕСУ НИ КОНАЦНУ ОДЛУКУ (СТАЛНО ВРАЦАЈУ ПРЕДМЕТ СА ЈЕДНОГ СУДА НА ДРУГИ) ДА БИХ МОГАО ДА СЕ ЗАЛИМ СУДУ У СТРАЗБУРУ. Изгледа цекају да ми "пукне филм" па де се спалим заједно са породицом пред парламентом БиХ и ФБиХ. Или, јос бољ, да прво спалим некога ко је за ово крив па онда размислим да ли да спалим себе. Мислите да неко у Републици Српској размисља о томе. Спириц, наводни сарајевски Србин, вратио је свој ста у Сарајеву, ДОБИО У БАЊА ЛУЦИ, А УДПУТ КУПИО И ЈЕДАН У БЕЦУ (а убрзо це и на Кули). Боли њега нека ствар за слуцајеве као сто је мој, али ни то неце дуго потрајати. Заиграце мецка и пред њиховом куцом.

ОДГОВОРИТЕ