Povratak u Federaciju BiH doživio krah

Potpredsjedavajući Doma naroda federalnog Parlamenta Drago Puzigaća ocijenio je da je povratak u Federaciju BiH /FBiH/ doživio krah i da su Srbi povratnici prepušteni sami sebi.

Bosna i Hercegovina 27.06.2016 | 10:11
Povratak u Federaciju BiH doživio krah
Puzigaća je naveo da je položaj Srba u FBiH veoma težak i da je generalno problem Srba što nemaju posla.

"Kao da su u putujućem cirkusu. Mislim da bi svi u BiH koji su za istinski povratak trebalo i da ga podrže i da to ne budu samo deklarativne priče", rekao je Puzigaća za "Glas Srpske".

On je istakao da bez investiranja u povratnička mjesta i bez otvaranja novih kapaciteta nema pomoći, navodeći da na područijima Drvara, Glamoča, Grahova, Bosanskog Petrovca gotovo nema nikakve proizvodnje i da su poslovi koji se rade samo u vezi sa drvnom industrijom ili rezanom građom, što je malo poslova.

Puzigaća je procijenio da u FBiH nema više od 40.000 Srba.

Govoreći o situaciji u vezi sa pitanjem srpskog jezika u FBiH, Puzigaća je naveo da na području odakle on dolazi /Drvar/ u školama postoji srpski jezik, za šta se izborilo prije više godina, dok u ostalim opštinama i kantonima nije takvo stanje i na tim područjima postoji problem i veoma malog broja djece /srpske nacionalnosti/.

Izvor: Glas Srpske

Foto: 'Boris Scitar/VLM/PIXSELL'

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

kameleon

27.06.2016 08:27

Strategija politike u fbih je uvijek bila, što više povratka bošnjaka u Republiku Srpsku a manje povratka Srba u fbih. U tom pravcu su išla i izdvajanja sredstava za povratak.

ODGOVORITE
Name

re

27.06.2016 09:32

Kad bi ti i tebi slični pisali Bošnjaka velikim slovom kao što pišeš Srba i kad bi pisali FBiH (a ne fbih) kao što pišeš RS...možda bi bilo sve drugačije....Ovako kroz komentar jasno kažeš koliko šta poštuješ.

Name

rere

27.06.2016 10:03

Treba biti veliki i ne izmišljati svoj ime i identitet svakih nekoliko godina, pa zaslužiti veliko slovo.

Name

re

27.06.2016 10:07

Ti bi da Fereacija ulaze u povratak Srba.Dodik ima naj jacu ekonomiju u regiji.Najveci rast BDP u svijetu od 20% na godisnjem nivou.Sta je za njega napraviti jedan Srbski grad u Federaciji!

Name

Mile BL

27.06.2016 10:22

Kao sto ti "re" rece. Koliko sta postujes, koliko si pismen i koliki ti je IQ. Pretpostavljam da cimpanza ima veci!

Name

zitto

27.06.2016 11:01

..." cimpanza " , jel' to neki novi narod u BiH ?

Name

re mile BL

27.06.2016 12:09

Mali mile je neka bio mile, a sada je mirsad i to mali.

Name

Ludi Milojko

27.06.2016 08:59

Kao da je u RS nesto bolje.

ODGOVORITE
Name

posten

27.06.2016 09:15

R.Srbska mora investirati da se Srbi vrate u Federaciju a ne Federacija.Federacija ulaze milijone da se Hrvati i Bosnjaci vrate u R.Srbsku.Kao sto Covic rece Hrvati su investirali milijone da se Hrvati vrate u B.Luku al ni to nije dovoljno da bi se narod vratijo.Dzaba kuca i put kad redovni primanja nema!

ODGOVORITE
Name

re posten

27.06.2016 10:14

Ahahaha RS pa nemaju zutu banku vidis da gde god odu prose ko cigani kredit tamo kredit vamo a niko neda

Name

re pošten

27.06.2016 10:27

Moju kuću u Sarajevu su srušili i opljačkali muslimani i za to je odgovorna fbih a ne Republika Srpska. Svaki moj pokušaj da se moja kuća obnovi je odbijan i to me je opredjelilo da napustim taj grad u kojem sam rođen i živio do 1992 godine kada sam, zajedno sa porodicom protjeran silom politike SDA i Alije Izetbegovića.

Name

re

27.06.2016 10:38

Kakva pomoc raseljenima?Vidis da nam niko nece ni trezorski zapisa!Mi smo bankrotirali al sa tim se jos ne ide u javnost.Srbija nam je kupila obaveznice samo da se ne proglasi bankrot.MMF je odobrijo kredit samo dase popune rupe u budzetu!Sad uskoro slijedi javno proglasenje bankrota.Zivi bili pa vidjeli!

Name

Žepa

27.06.2016 12:13

O čemu pišete. Ja znam da nije bilo rata nikada iz Žepe ne bih došao u Sarajevo. Sad sam u gradu, a u Žepu idem samo vikendom da obiđem baba koji živi sam u obnovljenoj kući, koja je bolja i veća od one koju smo imali. U Žepu više ni mrtav.

Name

re Žepa

27.06.2016 12:20

Ti si postigao svoj cilj, postao si građanin, napokon. Bilo je teško ali si izdržao. Ja sam gledao jednu scenu u Sarajevu, nekdje 2001. godine kako čovjek bježi od tramvaja, ali drugom stranom trotoara. Pitam ga odakle si, mada se po stajlingu vidjelo, on veli iz Žepe, pa mi objašnjava gdje je to. Ma znam, velim mu ja, to je tamo gdje dođeš pa nema više dalje. Ali što bješiš od tramvaja, kad on ide šinama i nemože ovamo gdje si ti. J..eš ga, veli čiča, za svaki slučaj.

Name

Bosnjak

27.06.2016 10:38

Nemam ga ni ja

ODGOVORITE
Name

Prognanik

27.06.2016 11:15

..a ja u Sarajevu ne mogu da povratim sta ni nakon skoro 20 godina povlacenja po sudovima. Dzaba odluke Ustavnog suda BiH za istu kategoriju stanova kad U SARAJEVSKIM SUDOVIMA SJEDE SUDIJE KOJIMA JE SVE DRUGO NA PRVOM MJESTU OD POVRATKA IZBJEGLICA. Iako imam klasican izbjeglicki status, viseclanu porodicu, privremen boravak u drugoj zemlji, zelju da se vratim, i ako sam na vrijeme podnio zahtjev za povratak i na sudu trazio povratak, SARAJEVSKI PRISTRASNI SUDOVI MI TO NE OMOGUCAVAJU. ALI NECE DA DONESU NI KONACNU ODLUKU (STALNO VRACAJU PREDMET SA JEDNOG SUDA NA DRUGI) DA BIH MOGAO DA SE ZALIM SUDU U STRAZBURU. Izgleda cekaju da mi "pukne film" pa de se spalim zajedno sa porodicom pred parlamentom BiH i FBiH. Ili, jos bolj, da prvo spalim nekoga ko je za ovo kriv pa onda razmislim da li da spalim sebe. Mislite da neko u Republici Srpskoj razmislja o tome. Spiric, navodni sarajevski Srbin, vratio je svoj sta u Sarajevu, DOBIO U BANJA LUCI, A UDPUT KUPIO I JEDAN U BECU (a ubrzo ce i na Kuli). Boli njega neka stvar za slucajeve kao sto je moj, ali ni to nece dugo potrajati. Zaigrace mecka i pred njihovom kucom.

ODGOVORITE