Шта се дешава с мозгом кад не спавамо дуго?

Недостатак сна лишава мозак времена потребног за његов одмор и обнављање, што значи да наше способности у току дана могу значајно да опадну.

Здравље 27.06.2016 | 10:03
Шта се дешава с мозгом кад не спавамо дуго?
Тим кинеских и еворпских истраживача истраживао је на који начин недостатак сна утиче на одређен тип можданих ћелија које регулишу когнитивне, емоционалне и опажајне процесе у стању будности.

Они су упоредили снимке мозгова 23 особе које пате од несанице и 30 пацијената који су на контроле долазили наспавани.

Истраживање је нарочито било усмерено на белу мождану масу, ону у којој се налазе нервне ћелије покривене специјалним протеинским омотачем - мијелином. Мијелин побољшава способност међусобног ћелијског слања сигнала.

Снимци неиспаваних пацијената показали су да је код њих знатно мање заступљенабела повезаност ћелија у белој маси, нарочито у областима мозга задуженим за контролу сна и стање будности, него код пацијената који нису имали проблема са сном.

Шумеи Ли из Друге провинцијалне болнице у кинеској покрајини Гуангџо, аутор студије, наводи да отежано кретање сигнала међу ћелијама највероватније представља последицу истањивања мијелинског омотача који облаже неуроне, што резултује слабијом комуникацијом међу неуронима.

Штавише, код људи који пате од несанице, пет од шест главних нервних трактова (83 одсто) било је значајно редуковано, пише магазин Тајм.

Већина њих концентрисана је на десној страни мозга, где се регулишу многе емоционалне и мисаоне функције, и где се обрађују сензорне информације попут вида, мириса и додира.

Истраживање је објављено у магазину “Радиологy”.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

27.06.2016 18:27

Код нас се ниста не десава са мозгом спавао не спавао све је исто. Мозак љеља :)

ОДГОВОРИТЕ