Šta se dešava s mozgom kad ne spavamo dugo?

Nedostatak sna lišava mozak vremena potrebnog za njegov odmor i obnavljanje, što znači da naše sposobnosti u toku dana mogu značajno da opadnu.

Zdravlje 27.06.2016 | 10:03
Šta se dešava s mozgom kad ne spavamo dugo?
Tim kineskih i evorpskih istraživača istraživao je na koji način nedostatak sna utiče na određen tip moždanih ćelija koje regulišu kognitivne, emocionalne i opažajne procese u stanju budnosti.

Oni su uporedili snimke mozgova 23 osobe koje pate od nesanice i 30 pacijenata koji su na kontrole dolazili naspavani.

Istraživanje je naročito bilo usmereno na belu moždanu masu, onu u kojoj se nalaze nervne ćelije pokrivene specijalnim proteinskim omotačem - mijelinom. Mijelin poboljšava sposobnost međusobnog ćelijskog slanja signala.

Snimci neispavanih pacijenata pokazali su da je kod njih znatno manje zastupljenabela povezanost ćelija u beloj masi, naročito u oblastima mozga zaduženim za kontrolu sna i stanje budnosti, nego kod pacijenata koji nisu imali problema sa snom.

Šumei Li iz Druge provincijalne bolnice u kineskoj pokrajini Guangdžo, autor studije, navodi da otežano kretanje signala među ćelijama najverovatnije predstavlja posledicu istanjivanja mijelinskog omotača koji oblaže neurone, što rezultuje slabijom komunikacijom među neuronima.

Štaviše, kod ljudi koji pate od nesanice, pet od šest glavnih nervnih traktova (83 odsto) bilo je značajno redukovano, piše magazin Tajm.

Većina njih koncentrisana je na desnoj strani mozga, gde se regulišu mnoge emocionalne i misaone funkcije, i gde se obrađuju senzorne informacije poput vida, mirisa i dodira.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Radiology”.

B 92
foto: internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

cups

27.06.2016 18:27

Kod nas se nista ne desava sa mozgom spavao ne spavao sve je isto. Mozak ljelja :)

ODGOVORITE