Кавала мами златним пијеском

Грчко летовалиште нуди јединствена јела, историју и пешчане плаже. Песак, плаво-зелена вода и остаци римског града чине магични предео, пишу Вечерње новости.

Путовања 27.06.2016 | 09:59
Кавала мами златним пијеском
И бог Дионис одмарао се на овом месту, али не и туристи, јер их је привлачио популарнији "комшија" - Тасос. Али време је да ова лука изађе из његове сенке. Кавала. Град у стени, који урања у Егејско море, из кога лежи богата историја уклесана у планину Пангеј. "Рај" на земљи на око 100 километара златног песка.

На скоро 12 сати вожње од Београда, почиње спуст низ кривудаве путеве, који воде до центра са специјалитетима од тиквица и украсним дрвећем "дивље дафни".

Ако га желе само за себе, могу да се искраду из гужве на градским пешчаним обалама и провозају до удаљенијих. До њих се колима или градским превозом стиже за највише 45 минута вожње бајковитим крајоликом. Коме понестане горива у резервоару, може да га допуни на пумпама углавном смештеним на периферији. Цена деривата је слична српском стандарду - до евро и по за литар, док карта за градски аутобус износи око два.

А онда пливање на таласима на плажама попут Каламице, Батиса, Палиоа и Перигијалија које поседују плаве заставице као међународну оцену највишег квалитета. Једна од најпознатијих, удаљена око пола сата од центра града је Тоска.

На ове живописне обале "закачени" су бројни кафићи и ресторани са традиционалном кухињом. И они који су пробирљиви у јелу тешко ће одолети чувеној грчкој салати цацики и - цукинију. Хрскаве тиквице из фритезе специјалитет је који иде уз сваки оброк. У "мору" рибе на столу, Балканцу ће виљушка поћи ка роштиљу. Јагњетина, свињски ражњићи, шницле и пилећи филе намамиће српског туристу.

Километарска пешчана обала

Авантура Кавалом може да се настави уским, стрмим улицама и калдрмом ка Старом граду и тврђави одакле су војници у римско доба бранили мештане.

Туристи који посете Кавалу, имају прилику да се отисну и до Тасоса трајектом, за пет евра. Ипак, пре пустоловине преко мора, не би требало да заобиђу археолошко налазиште на копну - Филипи на Пангеју. У оквиру остатака римског града сместио се и музеј који чува драгоцености из доба Филипа ИИ. Овде се, према предању, међу храмовима и кућама играо и његов син Александар Велики.

ЈЕФТИН СМЕШТАЈ

Најјефтиније ноћење је у студијима и апартманима, а кошта од 20 евра па до неколико десетина. С друге стране, најповољнији хотелски смештај по дану је за десетак евра скупљи. За полупансион, који укључује преноћиште и доручак, потребно је издвојити дуплу суму.

ИНФО

* Гирос 2 евра

* Сувлаки 2 евра

* Пица 5 евра

* Роштиљ од 5 евра

* Тиквице 10 евра

* Риба од 6 евра

* Салате од 2 евра

* Кафа 1 евро

* Сокови од 4 евра

* Вино од 1,5 евра

Б 92
фото: амостравел

Коментари / 0

Оставите коментар