Kavala mami zlatnim pijeskom

Grčko letovalište nudi jedinstvena jela, istoriju i peščane plaže. Pesak, plavo-zelena voda i ostaci rimskog grada čine magični predeo, pišu Večernje novosti.

Putovanja 27.06.2016 | 09:59
Kavala mami zlatnim pijeskom
I bog Dionis odmarao se na ovom mestu, ali ne i turisti, jer ih je privlačio popularniji "komšija" - Tasos. Ali vreme je da ova luka izađe iz njegove senke. Kavala. Grad u steni, koji uranja u Egejsko more, iz koga leži bogata istorija uklesana u planinu Pangej. "Raj" na zemlji na oko 100 kilometara zlatnog peska.

Na skoro 12 sati vožnje od Beograda, počinje spust niz krivudave puteve, koji vode do centra sa specijalitetima od tikvica i ukrasnim drvećem "divlje dafni".

Ako ga žele samo za sebe, mogu da se iskradu iz gužve na gradskim peščanim obalama i provozaju do udaljenijih. Do njih se kolima ili gradskim prevozom stiže za najviše 45 minuta vožnje bajkovitim krajolikom. Kome ponestane goriva u rezervoaru, može da ga dopuni na pumpama uglavnom smeštenim na periferiji. Cena derivata je slična srpskom standardu - do evro i po za litar, dok karta za gradski autobus iznosi oko dva.

A onda plivanje na talasima na plažama poput Kalamice, Batisa, Palioa i Perigijalija koje poseduju plave zastavice kao međunarodnu ocenu najvišeg kvaliteta. Jedna od najpoznatijih, udaljena oko pola sata od centra grada je Toska.

Na ove živopisne obale "zakačeni" su brojni kafići i restorani sa tradicionalnom kuhinjom. I oni koji su probirljivi u jelu teško će odoleti čuvenoj grčkoj salati caciki i - cukiniju. Hrskave tikvice iz friteze specijalitet je koji ide uz svaki obrok. U "moru" ribe na stolu, Balkancu će viljuška poći ka roštilju. Jagnjetina, svinjski ražnjići, šnicle i pileći file namamiće srpskog turistu.

Kilometarska peščana obala

Avantura Kavalom može da se nastavi uskim, strmim ulicama i kaldrmom ka Starom gradu i tvrđavi odakle su vojnici u rimsko doba branili meštane.

Turisti koji posete Kavalu, imaju priliku da se otisnu i do Tasosa trajektom, za pet evra. Ipak, pre pustolovine preko mora, ne bi trebalo da zaobiđu arheološko nalazište na kopnu - Filipi na Pangeju. U okviru ostataka rimskog grada smestio se i muzej koji čuva dragocenosti iz doba Filipa II. Ovde se, prema predanju, među hramovima i kućama igrao i njegov sin Aleksandar Veliki.

JEFTIN SMEŠTAJ

Najjeftinije noćenje je u studijima i apartmanima, a košta od 20 evra pa do nekoliko desetina. S druge strane, najpovoljniji hotelski smeštaj po danu je za desetak evra skuplji. Za polupansion, koji uključuje prenoćište i doručak, potrebno je izdvojiti duplu sumu.

INFO

* Giros 2 evra

* Suvlaki 2 evra

* Pica 5 evra

* Roštilj od 5 evra

* Tikvice 10 evra

* Riba od 6 evra

* Salate od 2 evra

* Kafa 1 evro

* Sokovi od 4 evra

* Vino od 1,5 evra

B 92
foto: amostravel

Komentari / 0

Ostavite komentar