На одмор никад без лијекова

На путовању могу да се јаве здравствене тегобе, па је неопходно понети медикаменте, пишу Вечерње новости.

Здравље 26.06.2016 | 15:16
На одмор никад без лијекова
Промена средина током путовања може да буде узрок различитих здравствених тегоба, зато лекари саветују да не крећете без приручне апотеке. На одмору може доћи до појаве дијареје, температуре, дехидратације, а ту су и досадни инскети чији убод може да направи проблем. Зато са собом обавезно треба понети лекове и препарате за ублажавање тегоба, нарочито ако идете на неку далеку дестинацију.

Поред обавезне заштитне креме за сунчање, у пртљагу треба да се нађу лекови за снижавање повишене телесне температуре. Уколико до ње дође најбоље је узети оне на бази парацематола и ибупрофена, а за спуштање температуре може да помогне и кесице комбинованог прашка.

Дуг пут код многих изазива мучнину и повраћање, па је препоручљиво пре поласка попити таблете против ових тегоба. Оне се могу купити без рецепта, а одрасли би требало да у току дана узму две до три таблете. Стомачне тегобе су једне од најчешћих које се јављају на летовању. Како би спречили дијареју, и грчеве у стомаку у несесер са лековима обавезно додајете и неки пробиотик. Они који приликом промене средине осећају надутост па уместо дијареје добију "затвор" требало би да понесу неки лаксатив. Повраћање, пролив, повишена температура могу да доведу и до дехидратације организма, па лекари саветују да на пут понесете и неко рехидратационо средство које садржи електролите.

На одмору може доћи и до мањих повреда, као што су огреботине и посекотине зато код себе ваља имати јод или алкохол за чишћење ране. Уз то наравно треба понети фластере, газу или завоје како би се повреда адекватно санирала. Хипергелови и масти на бази биља помажу приликом уједа инсеката, али и када на мору медуза опече, па их обавезно треба купити.

Ако на пут идете са децом, поред свих ових лекова понесите капи и таблете против алергије. Најмлађи најчешће реагују на промену климе, па им се нос врло лако запуши, зато су капи неопходне. Малишани, такође, доста времена проводе играјући се у песку, и прљавим рукама обично додирују очи што може да доведе до црвенила и појаве коњунктивитиса. Пожељно је имати и топломер како бисте могли да детету чешће проверавате температуру, као и чепиће за њено снижавање.

Уколико сте хронични болесник, на пут никако не крећите без прописане терапије. Обавестите лекара о дестинацији на коју идете како би вам дао одређене препоруке и савете, а лекове обавезно носите у оригиналном паковању које садржи упутство за употребу.

НЕЗАШТИЋЕНО ИМЕ И ДОЗА

КАДА путујете у иностранство, а неопходан лек немате код себе важно је да запамтите интернационално незаштићено име лека, јер се лек не зове исто у свакој земљи. Интернационално име је оно које се код нас налази на кутији, обично испод имена лека, и написано је у загради малим словима. Важно је, такође, и знати облик и јачину како бисте били сигурни да вам апотекар даје прави лек.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар