СWОТ: Гашење банака упалило “жути аларм”

Негативни трендови у банкарству који су настављени и ове године гашењем Банке Српске упалили су “жути аларм” у банкарском сектору.

Република Српска 23.06.2016 | 22:45
СWОТ: Гашење банака упалило “жути аларм”
"То ће се, осим директних финансијских губитака за депоненте, који су углавном јавна предузећа и институције, негативно одразити и на рејтинг Агенције за банкарство Републике Српске. Пољуљано је и поверење јавности у домет контроле коју ова институција спроводи, а самим тим и на поверење у цели банкарски сектор", наводи се у недавној анализи о банкарском сектору коју је урадило Удружење економиста Републике Српске “СWОТ”.

Члан овог удружења Марко Ђого наглашава да када се неколико година заредом понављају слични проблеми у банкарском сектору, онда је паљење “жутог аларма“ неопходно.

"Тај аларм, како га ми схватамо, није аларм за узбуну и не значи да је стање у банкарском сектору критично, те да има места било каквој паници. Заправо, већина банака и даље послује успешно. Међутим, „жути аларм“ сугерише да је потребна појачана пажња да ствари не би измакле контроли", објашњава Ђого.

То је уочио и ММФ који је, у склопу припрема за склапање новог “стендбај аранжмана” са БиХ, затражио и независну ревизију најбрже растућих банака у БиХ, да би било утврђено њихово стварно стање.



"Рано уочавање потенцијалних проблема је битно, посебно што власти у БиХ и Републици Српској и немају довољно изграђену институционалну структуру која би могла да обузда кризу пре него што она поприми шире размере. Због тога поздрављамо интересовање ММФ-а за стање у банкарском сектору и са нестрпљењем, и помало страхом, очекујемо да видимо резултате рада ревизорских кућа", рекао је Ђого.

У анализи се наводи да о озбиљности ситуације у банкарском сектору у Српској речитије говори кретање нето капитала, који се након смањења од око шест одсто у 2014. години, у 2015. години смањио за око 16 одсто.

"Тако се нето капитал спустио на ниво од 664 милиона КМ, а на крају 2014. године је био 785 милиона КМ", наводи се у анализи.



Најзначајнији позитиван тренд у банкарском сектору Српске у протеклих шест–седам година је стални раст депозита грађана.

"У току 2015. године грађани Српске су повећали своје депозите код банака за додатних 263 милиона КМ или 11 одсто, чиме је удео депозита грађана у укупним депозитима повећан на 53 одсто, а на крају 2014. године је био 50 одсто. Нажалост, само су грађани били ти који су повећали своје депозите, док су Влада и њене институције, јавна и приватна предузећа, те банкарске институције смањили своје депозите", стоји у анализи.

У 2015. години банкарски сектор је забележио губитак од 79,1 милион КМ, при чему ипак треба истаћи да је шест банака пословало позитивно. Заједно су оствариле добитак од 59,5 милиона КМ, док су три банке заједно оствариле губитак од чак 138,6 милиона КМ.

Допринос стварању овог губитка дала је Банка Српске са минусом од чак 90 милиона КМ. И Хyпо Алпе Адриа банка је забележила губитак од 46,15 милиона КМ, а губитак од 2,43 милиона КМ забележила је и Комерцијална банка, наводи се у анализи.

Извор: Блиц

Фото: Схуттерстоцк/Профимедиа/Синиша Пашалић / РАС Србија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

@@@

23.06.2016 21:22

коме слати поруке лоповима попут додика и иним криминалцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

24.06.2016 06:29

А СWОТ припреми Влади РС бизнис форум на Јахорини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јооој

24.06.2016 08:50

Трећина дуга Комерцијалне банке је плаћање Каји ренте за пословни простор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штедиша

25.06.2016 05:44

Јесу ли угрожене Нова банка и Павловић банка.

ОДГОВОРИТЕ