SWOT: Gašenje banaka upalilo “žuti alarm”

Negativni trendovi u bankarstvu koji su nastavljeni i ove godine gašenjem Banke Srpske upalili su “žuti alarm” u bankarskom sektoru.

Republika Srpska 23.06.2016 | 22:45
SWOT: Gašenje banaka upalilo “žuti alarm”
"To će se, osim direktnih finansijskih gubitaka za deponente, koji su uglavnom javna preduzeća i institucije, negativno odraziti i na rejting Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Poljuljano je i poverenje javnosti u domet kontrole koju ova institucija sprovodi, a samim tim i na poverenje u celi bankarski sektor", navodi se u nedavnoj analizi o bankarskom sektoru koju je uradilo Udruženje ekonomista Republike Srpske “SWOT”.

Član ovog udruženja Marko Đogo naglašava da kada se nekoliko godina zaredom ponavljaju slični problemi u bankarskom sektoru, onda je paljenje “žutog alarma“ neophodno.

"Taj alarm, kako ga mi shvatamo, nije alarm za uzbunu i ne znači da je stanje u bankarskom sektoru kritično, te da ima mesta bilo kakvoj panici. Zapravo, većina banaka i dalje posluje uspešno. Međutim, „žuti alarm“ sugeriše da je potrebna pojačana pažnja da stvari ne bi izmakle kontroli", objašnjava Đogo.

To je uočio i MMF koji je, u sklopu priprema za sklapanje novog “stendbaj aranžmana” sa BiH, zatražio i nezavisnu reviziju najbrže rastućih banaka u BiH, da bi bilo utvrđeno njihovo stvarno stanje."Rano uočavanje potencijalnih problema je bitno, posebno što vlasti u BiH i Republici Srpskoj i nemaju dovoljno izgrađenu institucionalnu strukturu koja bi mogla da obuzda krizu pre nego što ona poprimi šire razmere. Zbog toga pozdravljamo interesovanje MMF-a za stanje u bankarskom sektoru i sa nestrpljenjem, i pomalo strahom, očekujemo da vidimo rezultate rada revizorskih kuća", rekao je Đogo.

U analizi se navodi da o ozbiljnosti situacije u bankarskom sektoru u Srpskoj rečitije govori kretanje neto kapitala, koji se nakon smanjenja od oko šest odsto u 2014. godini, u 2015. godini smanjio za oko 16 odsto.

"Tako se neto kapital spustio na nivo od 664 miliona KM, a na kraju 2014. godine je bio 785 miliona KM", navodi se u analizi.Najznačajniji pozitivan trend u bankarskom sektoru Srpske u proteklih šest–sedam godina je stalni rast depozita građana.

"U toku 2015. godine građani Srpske su povećali svoje depozite kod banaka za dodatnih 263 miliona KM ili 11 odsto, čime je udeo depozita građana u ukupnim depozitima povećan na 53 odsto, a na kraju 2014. godine je bio 50 odsto. Nažalost, samo su građani bili ti koji su povećali svoje depozite, dok su Vlada i njene institucije, javna i privatna preduzeća, te bankarske institucije smanjili svoje depozite", stoji u analizi.

U 2015. godini bankarski sektor je zabeležio gubitak od 79,1 milion KM, pri čemu ipak treba istaći da je šest banaka poslovalo pozitivno. Zajedno su ostvarile dobitak od 59,5 miliona KM, dok su tri banke zajedno ostvarile gubitak od čak 138,6 miliona KM.

Doprinos stvaranju ovog gubitka dala je Banka Srpske sa minusom od čak 90 miliona KM. I Hypo Alpe Adria banka je zabeležila gubitak od 46,15 miliona KM, a gubitak od 2,43 miliona KM zabeležila je i Komercijalna banka, navodi se u analizi.

Izvor: Blic

Foto: Shutterstock/Profimedia/Siniša Pašalić / RAS Srbija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

@@@

23.06.2016 23:22

kome slati poruke lopovima poput dodika i inim kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Dragan

24.06.2016 08:29

A SWOT pripremi Vladi RS biznis forum na Jahorini...

ODGOVORITE
Name

Joooj

24.06.2016 10:50

Trećina duga Komercijalne banke je plaćanje Kaji rente za poslovni prostor.

ODGOVORITE
Name

Štediša

25.06.2016 07:44

Jesu li ugrožene Nova banka i Pavlović banka.

ODGOVORITE