Факултетска диплома повезана с дијагнозом тумора на мозгу

Особе које су завршиле факултет подложније су добијању тумора на мозгу, наводи се у најновијем истраживању.

Здравље 23.06.2016 | 08:38
Факултетска диплома повезана с дијагнозом тумора на мозгу
Глиом, малигни тумор који напада нервни систем, чешће се јавља код мушкараца с високом стручном спремом, него код оних који су завршили само средњу школу.

Код жена које су факултетски образоване постоји вероватноћа од 23 одсто да се развије овај тумор.

Студија која је објављена у Журналу епидемиологије и јавног здравља, спроведена је како би се проучила повезаност социо-економског положаја и три типа тумора: глиома, који је најчешћи, менигиома који је углавном бенигни и акустичног неурома, који је неканцерозни тумор мозга.

Претходна истраживања су сугерисала да је социо-економски положај повезан с малигним туморима на мозгу, али истраживачи су открили да је већина тих открића темељена на основу лошег дизајна студије.

Студија је обухватила 4,3 милиона Швеђана рођених између 1961. и 1991. године. Они су праћени од 1993. до 2010. године и проучавани у погледу појаве развоја тумора на мозгу.

Резултати су показали да је код 7.100 жена и 5.700 мушкараца из студије дијагностикован тумор на мозгу.

Како би објаснили везу образовања и тумора на мозгу истраживачи су рекли да образованији људи чешће траже медицинску помоћ јер су свеснији симптома.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хомо сапиенс

23.06.2016 08:12

У Републици Српској, сто се тога тице нама, проблема. Мастера и доктора на сваком кораку "без напрезања мозга", а вецина у политици не могу добити ни обицну упалу мозга - јер га немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с

26.06.2016 09:20

Тако је! Само ти имај новца и добрих веза,ниста ти се неце десити! Док они који немају новца и веза полуде вецином док заврсе неки факултет! Поготово математике! Ни један нормалан математицар,да му је све ок,не постоји! Ваљда полуде са толиким уцењем!!! А ни остали нису у бољем полозају!!!!!!!