Ко је важнији: Шешељ и Карлеуша или Тесла?

Истраживање проблема и потреба младих, које је ТИМ Центар из Новог Сада спровео за фондацију "Егзит", показало је неочекиване резултате.

Србија 22.06.2016 | 19:00
Ко је важнији: Шешељ и Карлеуша или Тесла?
"Иако Новак Ђоковић предњачи, други узори младих у Србији махом су естрадне личности, ријалити звезде под оптужницама и различити политичари, али оно што охрабрује да су међу идолима младих заступљени и признати уметници и спортисти", наводи се су саопштењу "Егзита".

Главни проблеми младих су по њиховим речима незапосленост, алкохолизам, лош образовни систем, пасивност и сиромаштво, док више од две трећине њих има "лоше или ужасно мишљење о животу у Србији".

Ђоковић и Путин највећи узори



Највећи домаћи узор и за студенте и средњошколце је Новак Ђоковић, док је најчешћи узор из иностранства - Владимир Путин.



По броју гласова, осим на Ђоковића, средњошколци се угледају још и на Војислава Шешеља, Јелену Карелушу, Сергеја Трифуновића, Николу Теслу, Александра Вучића, Марчела, Кристијана Голубовића, Милоша Биковића и Николу Која.



За студенте, узори су поред познатог тенисера и Никола Тесла, Зоран Кесић, Ивана Шпановић, Војислав Шешељ, Исидора Бјелица, Владета Јеротић, Зоран Ђинђић, Иво Андрић и Матија Бећковић.



"Истраживање је показало прилично забрињавајуће резултате, али има и оних коју уливају наду. Младима је насупрот лажних идола потребно понудити праве узоре, и управо зато је ЕXИТ Фондација покренула признање за младе хероје, које се додељује нашим најбољим младим научницима, уметницима, креативцима, друштвеним радницима... Овим пројектом желимо да упутимо јасну поруку и младима, али и целом друштву, да морамо да се ујединимо у вези ове теме и надјачамо погубан утицај разних ријалити програма и сличних негативних друштвених утицаја", навео је директор и оснивач Еxита, Душан Ковачевић.

Истраживање је рађено на укупном узорку од 1.931 младих људи, од тога 980 студената и 951 ученика и у то у четири највећа града у Србији, у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу.

Кључ за успех: Новац, везе и "сналажљивост"

Аутори истраживања као посебно забрињавајуће резултате за будућност Србије наводе тему "Социјално предузетништво младих".

Као асоцијацију на реч “Србија” млади наводе углавном негативне појмове, а више од две трећине њих има лоше или ужасно мишљење о животу у Србији.

Више од 70% ученика и 60% студената не верује да ће се стање у Србији поправити, док више од две трећине жели да оде из Србије и живи у иностранству. Новац, “везе” и сналажљивост су према мишљењу младих важнији за успех у Србији од образовања, стручности и вредног рада, док су срећа и упорност приближно једнако важни.

Млади најчешће доживљавају вербално, физичко и психичко насиље, док најчешће пријављују економско насиље, а трећина ученика и четвртина студената процењују места у којима живе небезбедним. Већина ученика и велики део студената никад није волонтирало, због, како се углавном наводи, недостатка времена.

Истраживање је спроведено у оквиру пројекта "Нови Сад – Омладинска престоница Европе" (ОПЕНС).

Извор: Блиц
Фото: РАС Србија/АП/АФП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

БББ

22.06.2016 17:58

Ко су вам ови?Мени су узор Змај из Шипова и Маца дискреција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

22.06.2016 18:52

Коме је узор Карлеуша су дно дна

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

22.06.2016 19:32

Видите,и Перо овакав полуписмен зна шта су праве вредности.

Name

Хм

23.06.2016 06:20

Што си гори, то си бољи и више те цијене,то је сада правило Балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

24.06.2016 06:01

Како ће Шешеља и Карлеушу поредити са Теслом ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

поштено.

25.06.2016 08:18

То само ЧОВЕК' без мозга може дати тако НЕШТО у јавност.Шешељ.има бар Докторат:а ове кафанске гологузе нећу да спомињем. дно од дна.