Ko je važniji: Šešelj i Karleuša ili Tesla?

Istraživanje problema i potreba mladih, koje je TIM Centar iz Novog Sada sproveo za fondaciju "Egzit", pokazalo je neočekivane rezultate.

Srbija 22.06.2016 | 19:00
Ko je važniji: Šešelj i Karleuša ili Tesla?
"Iako Novak Đoković prednjači, drugi uzori mladih u Srbiji mahom su estradne ličnosti, rijaliti zvezde pod optužnicama i različiti političari, ali ono što ohrabruje da su među idolima mladih zastupljeni i priznati umetnici i sportisti", navodi se su saopštenju "Egzita".

Glavni problemi mladih su po njihovim rečima nezaposlenost, alkoholizam, loš obrazovni sistem, pasivnost i siromaštvo, dok više od dve trećine njih ima "loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji".

Đoković i Putin najveći uzoriNajveći domaći uzor i za studente i srednjoškolce je Novak Đoković, dok je najčešći uzor iz inostranstva - Vladimir Putin.Po broju glasova, osim na Đokovića, srednjoškolci se ugledaju još i na Vojislava Šešelja, Jelenu Karelušu, Sergeja Trifunovića, Nikolu Teslu, Aleksandra Vučića, Marčela, Kristijana Golubovića, Miloša Bikovića i Nikolu Koja.Za studente, uzori su pored poznatog tenisera i Nikola Tesla, Zoran Kesić, Ivana Španović, Vojislav Šešelj, Isidora Bjelica, Vladeta Jerotić, Zoran Đinđić, Ivo Andrić i Matija Bećković."Istraživanje je pokazalo prilično zabrinjavajuće rezultate, ali ima i onih koju ulivaju nadu. Mladima je nasuprot lažnih idola potrebno ponuditi prave uzore, i upravo zato je EXIT Fondacija pokrenula priznanje za mlade heroje, koje se dodeljuje našim najboljim mladim naučnicima, umetnicima, kreativcima, društvenim radnicima... Ovim projektom želimo da uputimo jasnu poruku i mladima, ali i celom društvu, da moramo da se ujedinimo u vezi ove teme i nadjačamo poguban uticaj raznih rijaliti programa i sličnih negativnih društvenih uticaja", naveo je direktor i osnivač Exita, Dušan Kovačević.

Istraživanje je rađeno na ukupnom uzorku od 1.931 mladih ljudi, od toga 980 studenata i 951 učenika i u to u četiri najveća grada u Srbiji, u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Ključ za uspeh: Novac, veze i "snalažljivost"

Autori istraživanja kao posebno zabrinjavajuće rezultate za budućnost Srbije navode temu "Socijalno preduzetništvo mladih".

Kao asocijaciju na reč “Srbija” mladi navode uglavnom negativne pojmove, a više od dve trećine njih ima loše ili užasno mišljenje o životu u Srbiji.

Više od 70% učenika i 60% studenata ne veruje da će se stanje u Srbiji popraviti, dok više od dve trećine želi da ode iz Srbije i živi u inostranstvu. Novac, “veze” i snalažljivost su prema mišljenju mladih važniji za uspeh u Srbiji od obrazovanja, stručnosti i vrednog rada, dok su sreća i upornost približno jednako važni.

Mladi najčešće doživljavaju verbalno, fizičko i psihičko nasilje, dok najčešće prijavljuju ekonomsko nasilje, a trećina učenika i četvrtina studenata procenjuju mesta u kojima žive nebezbednim. Većina učenika i veliki deo studenata nikad nije volontiralo, zbog, kako se uglavnom navodi, nedostatka vremena.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope" (OPENS).

Izvor: Blic
Foto: RAS Srbija/AP/AFP

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

BBB

22.06.2016 19:58

Ko su vam ovi?Meni su uzor Zmaj iz Šipova i Maca diskrecija.

ODGOVORITE
Name

pero

22.06.2016 20:52

Kome je uzor Karleuša su dno dna

ODGOVORITE
Name

Zool

22.06.2016 21:32

Vidite,i Pero ovakav polupismen zna šta su prave vrednosti.

Name

Hm

23.06.2016 08:20

Što si gori, to si bolji i više te cijene,to je sada pravilo Balkana.

ODGOVORITE
Name

Car

24.06.2016 08:01

Kako će Šešelja i Karleušu porediti sa Teslom ???

ODGOVORITE
Name

pošteno.

25.06.2016 10:18

To samo ČOVEK' bez mozga može dati tako NEŠTO u javnost.Šešelj.ima bar Doktorat:a ove kafanske gologuze neću da spominjem. dno od dna.