Анализа: Пекинг - 3 медаље, Лондон - 4, Рио -?!

Док се ближе Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, све гласније се нагађа колико би српски спортисти могли да освоје одличја у Бразилу.

Остали спортови 24.06.2016 | 14:15
Анализа: Пекинг - 3 медаље, Лондон - 4, Рио -?!
Олимпијско лето полако се захуктава.

Спортисти који су обезбедили визу за Рио на миру се припремају за догађај године, док се они који чекају квалификације још надају да ће ухватити последњи воз за Рио.

Као и пред сваке игре, и овог лета се нагађа колико би Србија могла да освоји медаља. Подсетимо на претходна два учинка наших спортиста, од распада државне заједнице СЦГ:

2012: Лондон - четири медаље: Милица Мандић (злато), Ивана Максимовић (сребро), ватерполисти (бронза) и Андрија Златић (бронза).

2008: Пекинг - три медаље: Милорад Чавић (сребро), Новак Ђоковић (бронза), ватерполисти (бронза).

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац није хтео у среду у Београду да лицитира бројем медаља које би наши спортисти могли да донесу кући. 

"Волео бих да буде 83 (медаља)... Незахвално је говорити. Нама је важно да наши спортисти, који су направили феноменалне резултате у последњих годину-две, имају потенцијал. Моја је жеља да их буде више него у Лондону. То је жеља свих нас. Радимо од првог дана, припреме смо почели одмах после Лондона и на путу смо од тада да урадимо све што је могуће да наши спортисти буду спремни и да изборе квоте. Тренутно их је 83, очекујемо тек почетак неких квалификација, на правом смо путу".

За неколико дана у борбу за пут у Бразил кренуће кошаркаши. 

"Мислим да су (кошаркашима) велике шансе, самим тим што смо добили организацију, то је велики успех за кошарку. Довели су нас у ситуацију да имамо бреме фаворита и ту шансу не бисмо смели да испустимо. Друге репрезентације су квалитетне, али уз подршку навијача можемо да се вратимо на Олимпијске игре после две пропуштене шансе. Трудићу се да будем један од навијача у Арени", додао је Дивац.

Упитан за притисак који је неизоставан у олимпијским борбама, први човек ОКС објаснио је да је борба са тензијом и очекивањима саставна у животу сваког спортисте.

"Стављати притисак на спортисте је саставни део спорта. Са тим морају да се изборе. Да очекујемо медаље - очекујемо их сигурно", подвукао је Дивац.

Ко ће носити заставу?

Новак Ђоковић потврдио је да ће препустити улогу барјактара на церемонији отварања Игара. Да ли се зна ко ће га одменити? "Не зна се још. Спортска комисија на челу са Милицом Мандић даће предлог Извршном одбору ОКС, а ми ћемо на основу тог предлога одлучити. Нормално да ћемо поштовати Новакову жељу да то буде неко други, али сигурно ће бити неко ко је у претходном периоду и резултатима и својим такмичењем на олимпијским играма на нивоу некога ко би требало да носи заставу", рекао је Дивац.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар