Analiza: Peking - 3 medalje, London - 4, Rio -?!

Dok se bliže Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, sve glasnije se nagađa koliko bi srpski sportisti mogli da osvoje odličja u Brazilu.

Ostali sportovi 24.06.2016 | 14:15
Analiza: Peking - 3 medalje, London - 4, Rio -?!
Olimpijsko leto polako se zahuktava.

Sportisti koji su obezbedili vizu za Rio na miru se pripremaju za događaj godine, dok se oni koji čekaju kvalifikacije još nadaju da će uhvatiti poslednji voz za Rio.

Kao i pred svake igre, i ovog leta se nagađa koliko bi Srbija mogla da osvoji medalja. Podsetimo na prethodna dva učinka naših sportista, od raspada državne zajednice SCG:

2012: London - četiri medalje: Milica Mandić (zlato), Ivana Maksimović (srebro), vaterpolisti (bronza) i Andrija Zlatić (bronza).

2008: Peking - tri medalje: Milorad Čavić (srebro), Novak Đoković (bronza), vaterpolisti (bronza).

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac nije hteo u sredu u Beogradu da licitira brojem medalja koje bi naši sportisti mogli da donesu kući. 

"Voleo bih da bude 83 (medalja)... Nezahvalno je govoriti. Nama je važno da naši sportisti, koji su napravili fenomenalne rezultate u poslednjih godinu-dve, imaju potencijal. Moja je želja da ih bude više nego u Londonu. To je želja svih nas. Radimo od prvog dana, pripreme smo počeli odmah posle Londona i na putu smo od tada da uradimo sve što je moguće da naši sportisti budu spremni i da izbore kvote. Trenutno ih je 83, očekujemo tek početak nekih kvalifikacija, na pravom smo putu".

Za nekoliko dana u borbu za put u Brazil krenuće košarkaši. 

"Mislim da su (košarkašima) velike šanse, samim tim što smo dobili organizaciju, to je veliki uspeh za košarku. Doveli su nas u situaciju da imamo breme favorita i tu šansu ne bismo smeli da ispustimo. Druge reprezentacije su kvalitetne, ali uz podršku navijača možemo da se vratimo na Olimpijske igre posle dve propuštene šanse. Trudiću se da budem jedan od navijača u Areni", dodao je Divac.

Upitan za pritisak koji je neizostavan u olimpijskim borbama, prvi čovek OKS objasnio je da je borba sa tenzijom i očekivanjima sastavna u životu svakog sportiste.

"Stavljati pritisak na sportiste je sastavni deo sporta. Sa tim moraju da se izbore. Da očekujemo medalje - očekujemo ih sigurno", podvukao je Divac.

Ko će nositi zastavu?

Novak Đoković potvrdio je da će prepustiti ulogu barjaktara na ceremoniji otvaranja Igara. Da li se zna ko će ga odmeniti? "Ne zna se još. Sportska komisija na čelu sa Milicom Mandić daće predlog Izvršnom odboru OKS, a mi ćemo na osnovu tog predloga odlučiti. Normalno da ćemo poštovati Novakovu želju da to bude neko drugi, ali sigurno će biti neko ko je u prethodnom periodu i rezultatima i svojim takmičenjem na olimpijskim igrama na nivou nekoga ko bi trebalo da nosi zastavu", rekao je Divac.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar