Човић одговоран за одлуку о попису у БиХ

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић у потпуности је сагласан са одлуком члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да блокира сазивање хитне телефонске сједнице Предсједништва БиХ на којој би била разматрана информација о адаптацији ССП-а, који је кључни услов за насатавк европског пута БиХ

Босна и Херцеговина 21.06.2016 | 22:47
Човић одговоран за одлуку о попису у БиХ
Прије коначне одлуке о прилагођавању ССП-а, каже, неопходно је добити сагласност свих нивоа власти у БиХ, а посебно оних у чијој је надлежности област пољопривреде.

"Стога је потребно добити став Владе Републике Српске, који треба да буде званичан и јасан, а не да се многи погиравају са процесом ЕУ интеграција, говорећи да су за њих, а у суштини да избјегавају одговорност на европском путу. Очекујем, дакле, да се Влада Републике Српске изјасни по том питању, јер је активни судионик свих дешавања по питању ЕУ интеграција, као и процеса који су иза и испред нас", рекао је Бореновић за Вијести.ба.

Напоменуо је и да су на недавном састанку са европским комесаром Јоханесом Ханом, лидери Савеза за промјене изнијели јасан став да без сагласности Владе Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске не треба усвајати протокол о адаптацији ССП-а, без обзира што он даје могућности у наредном периоду, уколико званичници у БиХ буду паметно користили ЕУ фондове.

Упитан да прокоментарише данашњи апел предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића свима који учествују у процесу прилагођавања ССП-а да покажу максималну коректност, одговорност и озбиљност и да извјештај који је Савјет министара послао Предсједништву БиХ тамо буде и потврђен, те да је за БиХ дошао преломни тренутак у погледу европске будућности, Бореновић је нагласио да су све политичке странке из Српске и из ФБиХ опредијељене за европски пут, али да то треба да докажу и дјелима.

"Битно је да у овом процесу учествују сви нивои власти и да сви дају свој став по питању ЕУ интеграција", поновио је он.

Предсједник ПДП-а истиче да је у БиХ у наредном периоду потребно донијети врло крупне одлуке, али упозорава да су посљедњи догађаји у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становништва у доброме нарушили унутрашње повјерење.

"Створили су слику су да понекад и они који се представљају као европејци, заправо лажни европејци, јер не граде оно што је највећа европска вриједност, а то је повјереје међу нама. Одлуке које доносимо треба да буду плод консензуса, а не покушаји прегласавања и некоректних политичких игара које само штете БиХ", поручио је Бореновић.

Жели бити оптимиста у погледу постизања консензуса у вези са објављивањем резултата пописа становништва, прилагођавања ССП-а и механизма координације. То је, каже, могуће постићи искључиво уз уважавање свих нивоа власти у БиХ и представника народа који живе у овој земљи.

"Очекујем да ће чланови Предсједништва БиХ и лидери СДА и ХДЗ БиХ Бакир Изетбеговић и Драган Човић искористити свој политички утицај како би штетна одлука о попису била повучена, те да ће дати шансу ономе што су нам обећали 5. маја, када смо се на састанку лидера коалиције у Сарајеву договорили да, уколико се не постигне унутрашњи консензус о попису, сачекамо неколико мјесеци, како би се на бази заједничке сагласности донијела одлука о методологији објаве резултата пописа", казао је Бореновић.

"Очекујем да Човић и Изетбеговић буду довољно разумни и мудри, те да, ако већ толико воле ову земљу, искористе политички утицај и затраже да директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић повуче одлуку о објави резултата пописа. Јукић није пао са Марса, нити је човјек којег је именовала међународна заједница, него га је на ту позицију именовао ХДЗ, који партиципира у власти и који има могућност да повуче ову одлуку и прекине унутрашње тензије, које су покренуте управо због начина на који је усвојена методологија о објави пописних резултата. Стога очекујем да ће они затражити повлачење одлуке од Јукића, који ју је вјероватно донио уз њихову сагласност, јер је сам не може донијети, што добро знамо сви у БиХ", додао је предсједник ПДП.

(Вијести.ба)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

бобан

21.06.2016 16:35

И ста ако Јукиц повуце своју одлуку? Ста це се промјенити за 5-6 мјесеци ако је ЕУСТАТ неки дан лијепо рекао да је попис обављен и да је методологија исправна.?? Са друге стране, ни изетбеговиц ни Цовиц имају уставна овкастења да ураде иста око пописа јер то ради независна агенција која је на нивоу БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо.бл-рс

21.06.2016 16:55

Па ниста. Нека Република Српска објави свој пописни резултат и нека се понаса у складу с' њим. А ако цемо тако, много ствару у тзв бих није у складу са уставом. Ста цемо с' тим .? Треба се повуци из агенције за статистику, и самим тим оспорити лагалност одлука. Повуци се из свих институција тзв бих и паралисати је, све док се не договоре. Нема напретка док два народа прегласавају треци. Због тога је рат и поцео. То муслимани никако да схвате.

Name

ноле

21.06.2016 16:57

Бас тако. Само народ праве будалом. Ниста друго

Name

Пајо

21.06.2016 16:57

Је си ли Мате Бобане?

Name

Леко

21.06.2016 17:29

Циљ Додик је да се повуку из агенције његов циљ је да се Савез за промјене повуце из институција БиХ како би лагано његови усли и основни његов циљ је смјенити директора Сипе,засто на све ово сути његов пријатељ Цовиц а Јукиц је његов потрцко.

Name

са

21.06.2016 17:33

Па хајде блокирајте. Нека онда све буде блокирано. Да видимо ко це прије пропасти

Name

Бата

21.06.2016 17:37

Ми смо заиста смесни !!

Name

Леко

21.06.2016 16:52

Агенција је самостална агенција ,постоји могуцност да је Драган Цовиц утицао на Јукица а не знам како је Бакир могао утицати на њега циљ је да Босњаци и Срби додју поновно у зесци проблем а ови треци се нигдје не спомињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигмунд

21.06.2016 17:21

Зар је могуце да је Додиков велики пословни партнер Драган Цовиц изиграо свог великог пријатеља из Лактаса?

Name

цувар интереса

21.06.2016 19:59

Па Додик је рекао да је Цовиц бољи цувар интереса РС од Иваница и Босица.Ето му га сад ј..о га он.

Name

Маша

21.06.2016 16:57

Податке треба ускладити са стварним стањем на терену и неће бити никаквих проблема!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

21.06.2016 17:34

А које је стварно стање на терену?? ОНО КОЈЕ РС само казе да јесте?! Само просле године је 80 хиљада људи напустило БиХ. Тако да свакако ти резултати не одговарају стварном стању у овом тренутку

Name

Ја

21.06.2016 17:07

А ста је то Консенсус ? Само онако како ја хоцу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

21.06.2016 17:17

Сад требате повуци демонстративно свој "кадар" из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

Name

Реала

21.06.2016 17:30

Само ме интересује како се није дизала из РС-а оволика хајка кад је требало дизати кредит од ММФ-а.Федерацији овај кредит није толико ни требао колико РС-у јер су будзети по вецини кантона јос оперативни док је РС пред банкротом. Живо ме интересује засто је Федерација пристала на овај кредит требали су глат одбит и онда Миле ти Србуј до миле воље.

Name

срамота

21.06.2016 20:50

Добро онај Глигориц казе све сто Додик ради је велеиздаја а ви сад из опозиције мало боље размислите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

22.06.2016 09:33

Јос Бореновицу ти из супљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

22.06.2016 23:32

Изјавио је оно што сви знамо. Ништа тај Јукић није својом главом смислио. Све је то велики шеф одобрио.