Čović odgovoran za odluku o popisu u BiH

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović u potpunosti je saglasan sa odlukom člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da blokira sazivanje hitne telefonske sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila razmatrana informacija o adaptaciji SSP-a, koji je ključni uslov za nasatavk evropskog puta BiH

Bosna i Hercegovina 21.06.2016 | 22:47
Čović odgovoran za odluku o popisu u BiH
Prije konačne odluke o prilagođavanju SSP-a, kaže, neophodno je dobiti saglasnost svih nivoa vlasti u BiH, a posebno onih u čijoj je nadležnosti oblast poljoprivrede.

"Stoga je potrebno dobiti stav Vlade Republike Srpske, koji treba da bude zvaničan i jasan, a ne da se mnogi pogiravaju sa procesom EU integracija, govoreći da su za njih, a u suštini da izbjegavaju odgovornost na evropskom putu. Očekujem, dakle, da se Vlada Republike Srpske izjasni po tom pitanju, jer je aktivni sudionik svih dešavanja po pitanju EU integracija, kao i procesa koji su iza i ispred nas", rekao je Borenović za Vijesti.ba.

Napomenuo je i da su na nedavnom sastanku sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, lideri Saveza za promjene iznijeli jasan stav da bez saglasnosti Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske ne treba usvajati protokol o adaptaciji SSP-a, bez obzira što on daje mogućnosti u narednom periodu, ukoliko zvaničnici u BiH budu pametno koristili EU fondove.

Upitan da prokomentariše današnji apel predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića svima koji učestvuju u procesu prilagođavanja SSP-a da pokažu maksimalnu korektnost, odgovornost i ozbiljnost i da izvještaj koji je Savjet ministara poslao Predsjedništvu BiH tamo bude i potvrđen, te da je za BiH došao prelomni trenutak u pogledu evropske budućnosti, Borenović je naglasio da su sve političke stranke iz Srpske i iz FBiH opredijeljene za evropski put, ali da to treba da dokažu i djelima.

"Bitno je da u ovom procesu učestvuju svi nivoi vlasti i da svi daju svoj stav po pitanju EU integracija", ponovio je on.

Predsjednik PDP-a ističe da je u BiH u narednom periodu potrebno donijeti vrlo krupne odluke, ali upozorava da su posljednji događaji u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovništva u dobrome narušili unutrašnje povjerenje.

"Stvorili su sliku su da ponekad i oni koji se predstavljaju kao evropejci, zapravo lažni evropejci, jer ne grade ono što je najveća evropska vrijednost, a to je povjereje među nama. Odluke koje donosimo treba da budu plod konsenzusa, a ne pokušaji preglasavanja i nekorektnih političkih igara koje samo štete BiH", poručio je Borenović.

Želi biti optimista u pogledu postizanja konsenzusa u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa stanovništva, prilagođavanja SSP-a i mehanizma koordinacije. To je, kaže, moguće postići isključivo uz uvažavanje svih nivoa vlasti u BiH i predstavnika naroda koji žive u ovoj zemlji.

"Očekujem da će članovi Predsjedništva BiH i lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović iskoristiti svoj politički uticaj kako bi štetna odluka o popisu bila povučena, te da će dati šansu onome što su nam obećali 5. maja, kada smo se na sastanku lidera koalicije u Sarajevu dogovorili da, ukoliko se ne postigne unutrašnji konsenzus o popisu, sačekamo nekoliko mjeseci, kako bi se na bazi zajedničke saglasnosti donijela odluka o metodologiji objave rezultata popisa", kazao je Borenović.

"Očekujem da Čović i Izetbegović budu dovoljno razumni i mudri, te da, ako već toliko vole ovu zemlju, iskoriste politički uticaj i zatraže da direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić povuče odluku o objavi rezultata popisa. Jukić nije pao sa Marsa, niti je čovjek kojeg je imenovala međunarodna zajednica, nego ga je na tu poziciju imenovao HDZ, koji participira u vlasti i koji ima mogućnost da povuče ovu odluku i prekine unutrašnje tenzije, koje su pokrenute upravo zbog načina na koji je usvojena metodologija o objavi popisnih rezultata. Stoga očekujem da će oni zatražiti povlačenje odluke od Jukića, koji ju je vjerovatno donio uz njihovu saglasnost, jer je sam ne može donijeti, što dobro znamo svi u BiH", dodao je predsjednik PDP.

(Vijesti.ba)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

boban

21.06.2016 16:35

I sta ako Jukic povuce svoju odluku? Sta ce se promjeniti za 5-6 mjeseci ako je EUSTAT neki dan lijepo rekao da je popis obavljen i da je metodologija ispravna.?? Sa druge strane, ni izetbegovic ni Covic imaju ustavna ovkastenja da urade ista oko popisa jer to radi nezavisna agencija koja je na nivou BH.

ODGOVORITE
Name

Dejo.bl-rs

21.06.2016 16:55

Pa nista. Neka Republika Srpska objavi svoj popisni rezultat i neka se ponasa u skladu s' njim. A ako cemo tako, mnogo stvaru u tzv bih nije u skladu sa ustavom. Sta cemo s' tim .? Treba se povuci iz agencije za statistiku, i samim tim osporiti lagalnost odluka. Povuci se iz svih institucija tzv bih i paralisati je, sve dok se ne dogovore. Nema napretka dok dva naroda preglasavaju treci. Zbog toga je rat i poceo. To muslimani nikako da shvate.

Name

nole

21.06.2016 16:57

Bas tako. Samo narod prave budalom. Nista drugo

Name

Pajo

21.06.2016 16:57

Je si li Mate Bobane?

Name

Leko

21.06.2016 17:29

Cilj Dodik je da se povuku iz agencije njegov cilj je da se Savez za promjene povuce iz institucija BiH kako bi lagano njegovi usli i osnovni njegov cilj je smjeniti direktora Sipe,zasto na sve ovo suti njegov prijatelj Covic a Jukic je njegov potrcko.

Name

sa

21.06.2016 17:33

Pa hajde blokirajte. Neka onda sve bude blokirano. Da vidimo ko ce prije propasti

Name

Bata

21.06.2016 17:37

Mi smo zaista smesni !!

Name

Leko

21.06.2016 16:52

Agencija je samostalna agencija ,postoji mogucnost da je Dragan Covic uticao na Jukica a ne znam kako je Bakir mogao uticati na njega cilj je da Bosnjaci i Srbi dodju ponovno u zesci problem a ovi treci se nigdje ne spominju.

ODGOVORITE
Name

Sigmund

21.06.2016 17:21

Zar je moguce da je Dodikov veliki poslovni partner Dragan Covic izigrao svog velikog prijatelja iz Laktasa?

Name

cuvar interesa

21.06.2016 19:59

Pa Dodik je rekao da je Covic bolji cuvar interesa RS od Ivanica i Bosica.Eto mu ga sad j..o ga on.

Name

Maša

21.06.2016 16:57

Podatke treba uskladiti sa stvarnim stanjem na terenu i neće biti nikakvih problema!!

ODGOVORITE
Name

sa

21.06.2016 17:34

A koje je stvarno stanje na terenu?? ONO KOJE RS samo kaze da jeste?! Samo prosle godine je 80 hiljada ljudi napustilo BiH. Tako da svakako ti rezultati ne odgovaraju stvarnom stanju u ovom trenutku

Name

Ja

21.06.2016 17:07

A sta je to Konsensus ? Samo onako kako ja hocu!!!

ODGOVORITE
Name

Nikola

21.06.2016 17:17

Sad trebate povuci demonstrativno svoj "kadar" iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Name

Reala

21.06.2016 17:30

Samo me interesuje kako se nije dizala iz RS-a ovolika hajka kad je trebalo dizati kredit od MMF-a.Federaciji ovaj kredit nije toliko ni trebao koliko RS-u jer su budzeti po vecini kantona jos operativni dok je RS pred bankrotom. Živo me interesuje zasto je Federacija pristala na ovaj kredit trebali su glat odbit i onda Mile ti Srbuj do mile volje.

Name

sramota

21.06.2016 20:50

Dobro onaj Gligoric kaze sve sto Dodik radi je veleizdaja a vi sad iz opozicije malo bolje razmislite.

ODGOVORITE
Name

joj

22.06.2016 09:33

Jos Borenovicu ti iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

Hm

22.06.2016 23:32

Izjavio je ono što svi znamo. Ništa taj Jukić nije svojom glavom smislio. Sve je to veliki šef odobrio.