Сви руски спортисти бојкотују Олимпијске игре?!

Портпарол председника Русије Владимира Путина није желео да каже да ли ће сви руски спортисти бојкотовати предстојеће Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

Остали спортови 23.06.2016 | 22:15
Сви руски спортисти бојкотују Олимпијске игре?!
Таква могућност појавила се ако остане на снази одлука и суспензији њихових атлетичара.

Међународни олимпијски комитет (МОК) данас ће у Лозани разматрати одлуку Међународне атлетске федерације (ИААФ) да не укине суспензију руски атлетичара за међународна такмичења, укључујући и Олимпијске игре.

ИААФ је прошлог новембра суспендовала руске атлетичаре после извештаја комисије Светске антидопинг агенције (WАДА) о наводном системском допингу који је наводно финансирала и подржавала држава. ИААФ је тада саопштила да ће укинути суспензију Русије ако њен Атлетски савез спроведе темељне реформе. Путинов портпарол Дмитриј Песков рекао је да би било прерано причати о реакцији Русије, пре него што МОК донесе своју одлуку.

Упитан о могућем бојкоту руских спортиста, Песков је рекао да "нико не жели такве преседане". Руска државна Дума саопштила је данас да би суспензија подигла сумњу међу спортистима многих земаља и да би представљала колективну казну, какву су користиле шпанска инквизиција и тоталитарни режими.

Дума је навела да рачуна на МОК да осмисли "објективну одлуку" која неће довести у питање идеале и циљеве олимпијског покрета.

Државе западног блока, већина, бојкотовале су Олимпијске игре 1980. године у Москви, док су државе са истока, под утицајем СССР, одлучиле да не учествују на Играма у Лос Анђелесу 1984.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар