Svi ruski sportisti bojkotuju Olimpijske igre?!

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina nije želeo da kaže da li će svi ruski sportisti bojkotovati predstojeće Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

Ostali sportovi 23.06.2016 | 22:15
Svi ruski sportisti bojkotuju Olimpijske igre?!
Takva mogućnost pojavila se ako ostane na snazi odluka i suspenziji njihovih atletičara.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas će u Lozani razmatrati odluku Međunarodne atletske federacije (IAAF) da ne ukine suspenziju ruski atletičara za međunarodna takmičenja, uključujući i Olimpijske igre.

IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare posle izveštaja komisije Svetske antidoping agencije (WADA) o navodnom sistemskom dopingu koji je navodno finansirala i podržavala država. IAAF je tada saopštila da će ukinuti suspenziju Rusije ako njen Atletski savez sprovede temeljne reforme. Putinov portparol Dmitrij Peskov rekao je da bi bilo prerano pričati o reakciji Rusije, pre nego što MOK donese svoju odluku.

Upitan o mogućem bojkotu ruskih sportista, Peskov je rekao da "niko ne želi takve presedane". Ruska državna Duma saopštila je danas da bi suspenzija podigla sumnju među sportistima mnogih zemalja i da bi predstavljala kolektivnu kaznu, kakvu su koristile španska inkvizicija i totalitarni režimi.

Duma je navela da računa na MOK da osmisli "objektivnu odluku" koja neće dovesti u pitanje ideale i ciljeve olimpijskog pokreta.

Države zapadnog bloka, većina, bojkotovale su Olimpijske igre 1980. godine u Moskvi, dok su države sa istoka, pod uticajem SSSR, odlučile da ne učestvuju na Igrama u Los Anđelesu 1984.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar