Анализа - Други пресјек ЕУРО-а: А зашто нема голова?!

Последње овако неефикасно Европско првенство било је још оно из 1996. године!

Фудбал 21.06.2016 | 18:30
Анализа - Други пресјек ЕУРО-а: А зашто нема голова?!
Увод је овде беспотребан. Пређимо одмах на факте. На 24 утакмице у два прва кола Европског првенства - 47 голова. У просеку 1,96 по мечу. Пре четири године гол мање, дакле њих 46. Али на свега 16 утакмица. У Пољској и Украјини просечно је падало чак 2,88 голова по утакмици. Јесте можда сада лакше мањима да се домогну завршнице, али чини се да је проширивање броја учесника на континенталној смотри свакако одузело много од квалитета и да је основни разлог прилично неефикасног турнира у Француској.

Уосталом, навикли смо током клупске сезоне да гледамо врхунски фудбал у Лиги шампиона. Репрезентативни фудбал на континенталном нивоу ипак није такав. Нема Јужноамериканаца, Африканаца, нема толико времена да се све уигра... Такође, клубови учесници Лиге шампиона навикли су, бар у националним првенствима, скоро увек да нападају, у Француској имамо и неколико тимова који умеју да играју само на контре.

Није било ни среће. Од поменутих 47 голова чак 16 је пало у последњих 15 минута утакмице, а само два - стрелци су били Фабијан Шар и Герет Бејл - у првих 15. Добро знамо сви: кад примиш рани гол, мораш отвореније напред, мораш рискантније позади... Тога је у Француској ретко било.

Наравно, нови формат са 24 учесника је чини се главни кривац. Поред две најбоље, у осмину финала иду и четири од шест трећепласираних екипа, па се тако често дешава да је и 0:0 сасвим довољно за остварење примарног циља. Пре четири године Русија и Хрватске су, само примера ради, испале из групе иако су освојиле четири бода. Просто, није било места калкулацијама.

Француски Л'Екип израчунао је да је, ако ако узмемо у обзир учинак после два уводна гола, претходно овако неефикасно такмичење био оно из 1996. године у Енглеској. Тада је први пут учествовало 16 екипа (пре тога било их је осам) и падало је 1,87 голова по мечу у прва два кола. Ако наставимо даље: на ЕП 2000. године 2,5 голова, 2008. скроман 2,31 погодак по утакмици, 2008. нешто бољих 2,43, па 2012. оних 2,88 и сада 1,96 по мечу.

Међутим, није баш ни све до формата. По 24 учесника имала су светска првенства из 1986, 1990. и 1994. године. У просеку је падало по 2,16, па 2,2 и на крају 2,54 гола по мечу. Опет више него у Француској.

Ни треће коло није донело помак. Од четири до сада одигране утакмице последње рунде групне фазе такмичења две су завршене без голова, минималац смо видели у судару Албаније и Румуније, док је само Велс нешто поправио са оних 3:0 против Русије (три гола су на једном мечу постигли само још Белгијанци против Ирске и Шпанци у судару са Турском).
"То је све нормално. Постоји страх од пораза, тимови су оптерећени. У нокаут фази тај страх ће заменити жеља за победом", сматра селектор Немачке Јоахим Лев, а нама остаје само да се надамо да ће се показати да је био у праву.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар