Analiza - Drugi presjek EURO-a: A zašto nema golova?!

Poslednje ovako neefikasno Evropsko prvenstvo bilo je još ono iz 1996. godine!

Fudbal 21.06.2016 | 18:30
Analiza - Drugi presjek EURO-a: A zašto nema golova?!
Uvod je ovde bespotreban. Pređimo odmah na fakte. Na 24 utakmice u dva prva kola Evropskog prvenstva - 47 golova. U proseku 1,96 po meču. Pre četiri godine gol manje, dakle njih 46. Ali na svega 16 utakmica. U Poljskoj i Ukrajini prosečno je padalo čak 2,88 golova po utakmici. Jeste možda sada lakše manjima da se domognu završnice, ali čini se da je proširivanje broja učesnika na kontinentalnoj smotri svakako oduzelo mnogo od kvaliteta i da je osnovni razlog prilično neefikasnog turnira u Francuskoj.

Uostalom, navikli smo tokom klupske sezone da gledamo vrhunski fudbal u Ligi šampiona. Reprezentativni fudbal na kontinentalnom nivou ipak nije takav. Nema Južnoamerikanaca, Afrikanaca, nema toliko vremena da se sve uigra... Takođe, klubovi učesnici Lige šampiona navikli su, bar u nacionalnim prvenstvima, skoro uvek da napadaju, u Francuskoj imamo i nekoliko timova koji umeju da igraju samo na kontre.

Nije bilo ni sreće. Od pomenutih 47 golova čak 16 je palo u poslednjih 15 minuta utakmice, a samo dva - strelci su bili Fabijan Šar i Geret Bejl - u prvih 15. Dobro znamo svi: kad primiš rani gol, moraš otvorenije napred, moraš riskantnije pozadi... Toga je u Francuskoj retko bilo.

Naravno, novi format sa 24 učesnika je čini se glavni krivac. Pored dve najbolje, u osminu finala idu i četiri od šest trećeplasiranih ekipa, pa se tako često dešava da je i 0:0 sasvim dovoljno za ostvarenje primarnog cilja. Pre četiri godine Rusija i Hrvatske su, samo primera radi, ispale iz grupe iako su osvojile četiri boda. Prosto, nije bilo mesta kalkulacijama.

Francuski L'Ekip izračunao je da je, ako ako uzmemo u obzir učinak posle dva uvodna gola, prethodno ovako neefikasno takmičenje bio ono iz 1996. godine u Engleskoj. Tada je prvi put učestvovalo 16 ekipa (pre toga bilo ih je osam) i padalo je 1,87 golova po meču u prva dva kola. Ako nastavimo dalje: na EP 2000. godine 2,5 golova, 2008. skroman 2,31 pogodak po utakmici, 2008. nešto boljih 2,43, pa 2012. onih 2,88 i sada 1,96 po meču.

Međutim, nije baš ni sve do formata. Po 24 učesnika imala su svetska prvenstva iz 1986, 1990. i 1994. godine. U proseku je padalo po 2,16, pa 2,2 i na kraju 2,54 gola po meču. Opet više nego u Francuskoj.

Ni treće kolo nije donelo pomak. Od četiri do sada odigrane utakmice poslednje runde grupne faze takmičenja dve su završene bez golova, minimalac smo videli u sudaru Albanije i Rumunije, dok je samo Vels nešto popravio sa onih 3:0 protiv Rusije (tri gola su na jednom meču postigli samo još Belgijanci protiv Irske i Španci u sudaru sa Turskom).
"To je sve normalno. Postoji strah od poraza, timovi su opterećeni. U nokaut fazi taj strah će zameniti želja za pobedom", smatra selektor Nemačke Joahim Lev, a nama ostaje samo da se nadamo da će se pokazati da je bio u pravu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar