Како данас живе избјегли и расељени?

Скоро стотину хиљада лица у БиХ води се као интерно расељено, а и послије 20 година од завршетка рата траже се рјешења за њихов статус.

Босна и Херцеговина 20.06.2016 | 22:55
Како данас живе избјегли и расељени?
Са конференције “Заједно за најугроженије”, која је поводом Свјетског дана избјеглица одржана у Сарајеву, поручено је да је БиХ остварила напредак у провођењу Анекса седам Дејтонског мировног споразума, али да су и даље присутни бројни неријешени проблеми.

Гина Нишић скоро три ратне године провела је у сарајевским логорима. Након рата избјегла је у Сребреницу, а посљедњих шест година њен дом је собичак у колективном центру у Источном Новом Сарајеву.

Шездесетпетогодишња Гина каже да нема услова да буде подстанар, јер са минималном пензијом нема довољно ни за храну и лијекове.

Гина Нишић није усамљен случај. У Савезу удружења избјеглих, расељених лица и повратника Републике Српске сматрају да би рјешење за њихове проблеме било рационално трошење огромних донаторских средстава која су након завршетка рата стигла у БиХ. Међутим, паре су нестале, проблеми су остали, а наде је, тврде, све мање.

Статус интерно расељених у БиХ тренутно има 98 хиљада лица, док је скоро 30 хиљада лица из БиХ у статусу избјеглица. Држава је, бар тако тврде функционери, немоћна да ријеши њихове проблеме.

Статус избјеглих и расељених лица активно ће бити рјешаван у наредном периоду, уз финансијску подршку међународне заједнице, порука је ресорног министарства на нивоу БиХ. План је јачање координације на свим нивоима власти, уз велике реформе, да би проблем избјеглог и расељеног становништва 20 година након рата био ријешен.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар