Kako danas žive izbjegli i raseljeni?

Skoro stotinu hiljada lica u BiH vodi se kao interno raseljeno, a i poslije 20 godina od završetka rata traže se rješenja za njihov status.

Bosna i Hercegovina 20.06.2016 | 22:55
Kako danas žive izbjegli i raseljeni?
Sa konferencije “Zajedno za najugroženije”, koja je povodom Svjetskog dana izbjeglica održana u Sarajevu, poručeno je da je BiH ostvarila napredak u provođenju Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da su i dalje prisutni brojni neriješeni problemi.

Gina Nišić skoro tri ratne godine provela je u sarajevskim logorima. Nakon rata izbjegla je u Srebrenicu, a posljednjih šest godina njen dom je sobičak u kolektivnom centru u Istočnom Novom Sarajevu.

Šezdesetpetogodišnja Gina kaže da nema uslova da bude podstanar, jer sa minimalnom penzijom nema dovoljno ni za hranu i lijekove.

Gina Nišić nije usamljen slučaj. U Savezu udruženja izbjeglih, raseljenih lica i povratnika Republike Srpske smatraju da bi rješenje za njihove probleme bilo racionalno trošenje ogromnih donatorskih sredstava koja su nakon završetka rata stigla u BiH. Međutim, pare su nestale, problemi su ostali, a nade je, tvrde, sve manje.

Status interno raseljenih u BiH trenutno ima 98 hiljada lica, dok je skoro 30 hiljada lica iz BiH u statusu izbjeglica. Država je, bar tako tvrde funkcioneri, nemoćna da riješi njihove probleme.

Status izbjeglih i raseljenih lica aktivno će biti rješavan u narednom periodu, uz finansijsku podršku međunarodne zajednice, poruka je resornog ministarstva na nivou BiH. Plan je jačanje koordinacije na svim nivoima vlasti, uz velike reforme, da bi problem izbjeglog i raseljenog stanovništva 20 godina nakon rata bio riješen.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar