На Бардачу стиже 11 сликара из три државе

Овогодишњи 33. сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ одржаће се од 25. јуна до 3. јула у Природном резервату Бардача у организацији србачке Јавне установе Центар за културу и спорт. Покровитељи ове културне манифестације су Општина Србац, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Природно-математички факултет Универзитета Бањалука.

Република Српска 20.06.2016 | 15:43
На Бардачу стиже 11 сликара из три државе
Своје учешће у овој, једној од настаријих сликарских колонија у Републици Српској и Босни и Херцеговини, потврдила је и Исидора Ивановић, академски сликар из Београда, која је ликовну академију завршила на универзитету у Москви, затим академски сликари Мерима Ратковић из Требиња, Давор Грабовац, Бошко Вукојевић, Невенка Милашиновић и Јагода Шестић из Бањалуке, Здравко Круљ из Подгорице, Зоран Круљ из Београда, Борис Еремић из Приједора, те студенти бањалучке Ликовне академије Милица Вукојевић и Давид Дроњак.

Стручни сарадник србачког Центра за културу и спорт и секретар Колоније Стеван Умљеновић каже да ће умјетници стварати дјела на тему заштите и унапређења човјекове радне и животне средине, са посебним нагласком на подизање еколошке свијести грађана и одговорности друштва према природном богатству. Стога је радни назив овог сазива колоније „Бардача од Рамсара до данас“.

На завршној свечаности, 3. јула о овој теми ће говорити представници Центра за животну средину из Бањалуке. Планирана је и изложба новонасталих радова сликара, који према програму треба да у току осмодневног дружења направе по три дјела, а биће промовисан и документарни филм о раду прошлогодишње колоније на Бардачи, чији је аутор свестрани умјетник, сликар и режисер Здравко Круљ.

У току рада колоније организоваће се и традиционална Школа сликања за надарене ученике основних и средњих школа, са којима ће радити један од академских сликара. Прогласиће се и најљепше уређен животни и радни простор у општини Србац, а побједнику ће као награда припасти вриједна умјетничка слика.

Србачки културни посленици, упркос материјалним тешкоћама са којима се сусрећу, уз разумјевање покровитеља и спонзора, улажу заиста велике напоре да одрже ову колонију и висок степен њеног стваралаштва.

(БН телевизија/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

20.06.2016 14:38

Цеститамо! СРБцани слузе за примјер како се промовисе домаца култура, а сликари су посебно осецајне дусе које цесто пута виде много тога боље него сто други могу да примјете! Бог нас је поставио да будемо цувари природе и господари од свега у мору, ваздуху и на копну. Због тога је наса Света дузност и обавеза да цувамо природу у свом окрузењу јер тако цувамо најбоље сами себе и једни друге!

ОДГОВОРИТЕ