Na Bardaču stiže 11 slikara iz tri države

Ovogodišnji 33. saziv Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ održaće se od 25. juna do 3. jula u Prirodnom rezervatu Bardača u organizaciji srbačke Javne ustanove Centar za kulturu i sport. Pokrovitelji ove kulturne manifestacije su Opština Srbac, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Banjaluka.

Republika Srpska 20.06.2016 | 15:43
Na Bardaču stiže 11 slikara iz tri države
Svoje učešće u ovoj, jednoj od nastarijih slikarskih kolonija u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdila je i Isidora Ivanović, akademski slikar iz Beograda, koja je likovnu akademiju završila na univerzitetu u Moskvi, zatim akademski slikari Merima Ratković iz Trebinja, Davor Grabovac, Boško Vukojević, Nevenka Milašinović i Jagoda Šestić iz Banjaluke, Zdravko Krulj iz Podgorice, Zoran Krulj iz Beograda, Boris Eremić iz Prijedora, te studenti banjalučke Likovne akademije Milica Vukojević i David Dronjak.

Stručni saradnik srbačkog Centra za kulturu i sport i sekretar Kolonije Stevan Umljenović kaže da će umjetnici stvarati djela na temu zaštite i unapređenja čovjekove radne i životne sredine, sa posebnim naglaskom na podizanje ekološke svijesti građana i odgovornosti društva prema prirodnom bogatstvu. Stoga je radni naziv ovog saziva kolonije „Bardača od Ramsara do danas“.

Na završnoj svečanosti, 3. jula o ovoj temi će govoriti predstavnici Centra za životnu sredinu iz Banjaluke. Planirana je i izložba novonastalih radova slikara, koji prema programu treba da u toku osmodnevnog druženja naprave po tri djela, a biće promovisan i dokumentarni film o radu prošlogodišnje kolonije na Bardači, čiji je autor svestrani umjetnik, slikar i režiser Zdravko Krulj.

U toku rada kolonije organizovaće se i tradicionalna Škola slikanja za nadarene učenike osnovnih i srednjih škola, sa kojima će raditi jedan od akademskih slikara. Proglasiće se i najljepše uređen životni i radni prostor u opštini Srbac, a pobjedniku će kao nagrada pripasti vrijedna umjetnička slika.

Srbački kulturni poslenici, uprkos materijalnim teškoćama sa kojima se susreću, uz razumjevanje pokrovitelja i sponzora, ulažu zaista velike napore da održe ovu koloniju i visok stepen njenog stvaralaštva.

(BN televizija/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mihailo Mikic

20.06.2016 14:38

Cestitamo! SRBcani sluze za primjer kako se promovise domaca kultura, a slikari su posebno osecajne duse koje cesto puta vide mnogo toga bolje nego sto drugi mogu da primjete! Bog nas je postavio da budemo cuvari prirode i gospodari od svega u moru, vazduhu i na kopnu. Zbog toga je nasa Sveta duznost i obaveza da cuvamo prirodu u svom okruzenju jer tako cuvamo najbolje sami sebe i jedni druge!

ODGOVORITE