Питање босанског језика у Јањи

Протеклих 13 година назив језика који се изучава у Јањи није био споран, али приликом закључивања оцјена прошле седмице, у ђачким књижицама се појавио „језик бошњачког народа“.

Република Српска 20.06.2016 | 10:01
Питање босанског језика у Јањи
Родитељи 489 ученика Основне школе ˝Меша Селимовић˝ из Јање код Бијељине одржали су јуче поподне састанак са адвокатом Душком Томићем, на којем су се договорили да неће прихватити ђачке књижице ако у њима као матерњи буде наведен тзв. „језик бошњачког народа“, јавља агенција Анадолија.

„Адвокат Томић из Дјечије амбасаде Међаши рекао је да су сва права на нашој страни. Договор је да, када крајем мјесеца буду додјела ђачких књижица и родитељски састанак, родитељи оду на састанак, али дјеца неће преузети књижице ако у њима не буде назив босанског језика. У супротном, подносимо тужбе“, изјавио је Самир Баћевац, делегат у Вијећу народа Републике Српске.

Баћевац је истакао да ће родитељи, ако је потребно, са тужбама „ићи и до Милорада Додика, предсједника Републике Српске“.

„Предсједник овог ентитета, на миг из Србије, руши уставни поредак државе Босне и Херцеговине. Бићемо у контакту са родитељима дјеце из Сребренице, Зворника и других мјеста у којима се, такође, врши дискриминација ученика Бошњака“, поручио је Баћевац.

Родитељи ученика наводе да протеклих 13 година није било никаквих проблема када је назив језика у питању.

Од 2003. у централној школи „Меша Селимовић“, у којој су бошњачка дјеца већински ученици, изучава се тзв. национална група предмета тј. Природа и друштво, Историја, Географија и Босански језик према наставном плану и програму који се реализује у Тузланском кантону.

Дуже од деценију у рубрику језик уписивао се назив босански, а ученици су посљедње оцјене из наведеног језика добили на полугодишту ове школске године. Приликом закључивања оцјена прошле седмице, појавио се „језик бошњачког народа“.

Због уписа у средње школе, свједочанства у којима је наведен тзв. бошњачки језик, преузело је 55 ученика који су у наведеној школи завршили девети разред.

Иначе, Јања је највеће повратничко мјесто у Републици Српској, у које се вратило готово сво предратно бошњачко становништво. Према ријечима Мустафе Градашчевића, предсједника Мјесне заједнице Јања, данас у овом мјесту, на обали ријеке Дрине, живи 6.500 Бошњака, а иако је дио становништва одселио у иностранство, сви су задржали своју имовину.

(Анадолија)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

једном зајебан

20.06.2016 08:21

Ех сад ко има имало у глави види да се опет нешто гадно кува когод има у глави сад ће торбе у руке и у бијели свијет ако сам јаморо у ров да се тајкуни богате богами моја дјеца неце .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

20.06.2016 13:41

Да ли се кува или некува време це показати а новонастали проблем са непостојецим "босњацким језиком" у Јањи само је један доказ висе да СРБи неумију на Прави нацин да застите своје националне интересе који проистицу из непролазни бозански ВРЕДНОСТИ и људски ДРАГОЦЈЕНОСТИ СРБског Народа. Док СРБи цуте у страху јудејскоме да се неби замјерили дјаволу, он и даље преко људи опсједнитим злим духом ради свој АНТИСРБСКИ посао. Због тога СРБи требају да се пробуде из своје уцмалости и дубоког сна, да скину вео са оцију своји и погледају објективно овај свијет каквим он заиста јесте и са пером у руци да поведу борбу за истину Христову и правду Бозоју, за ИСТИНУ о СРБском Народу и његовон језику. Да би СРБи могли своју борбу успјесно да воде са непријатељима својим они требају да се обозе, слозе и умнозе и покајаном дусом својом да се поврате Богу и СРБству: Православљу и Светосављу као врхунцу Православне хрисцанске националне мисли и СРБском нацину зивота. У супротном - НЕСТАЦЕМО!

Name

ДИПЛОМА

20.06.2016 08:34

НЕКА МИ НЕКО ПОКАЖЕ ДИПЛОМУ ПРОФЕРОРА ИЛИ НАСТАВНИКА БОШЊАЧКОГ ИЛИ БОСАНСКОГ ЈЕЗИКА. ТО МУ ДОЂЕ КАО БОСАНСКА МАТЕМАТИКА, ФИЗИКА, ХЕМИЈА МУЗИЧКА КУЛТУРА, ЛИКОВНА КУЛТУРА, БАГРО КАДА ЋЕТЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ ОСТАВИТИ СРБЕ НА МИРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.06.2016 09:25

На снимку познате / одобрене афере ПАПАК, господин Жељко Цвијановић лијепо спомиње како ће почети са игром Босански/Бошњачки језик. Коме није јасно, нека преслуша снимак (лако доступан на интернету). Да се мјесеци потроше на фашистичку политику СНСД-а, а ево сада и најновијих папака из СзП, а да народ сједи и гледа како им живот пролази у ништа, како им политичари троше пензије и плате... невјероватно.

Name

цx

20.06.2016 11:02

Босански језик не постоји. Само затезу коноп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац БЛ

20.06.2016 11:19

За твоју информацију, први ријецник Босанског језика датира из 1637 године а Српски из 1818 године. Несрами се, узми некад несто процитај, неболи то! Доста висе САНУ глупости, у црно су нас завили. Јос мало па це ови из САНУ-а реци да су Срби некада биле Маyе и као такви да су први становници планете и да на исту полазу највисе права! ГЛУП СИ

Name

Ре друголигаш БЛ

20.06.2016 12:57

Јеси то на wикипедији прочитао? Ако не постоје Босанци као национална скупина откуд онда језик босански? Зашто није херцеговачки ако би се водило по имену државе? Ако сам ја Крајишник значи ли то да могу језик звати крајишким?

Name

Михаило Микиц

20.06.2016 16:32

ЦX, у прави си да босански језик не постоји али то треба народу доказати. Зато се питам гдје су уцитељи, наставници, професори, и науцници који примају плату за свј рад или нерад и мирно посматрају како нама СРБина други краду и крое ИСТОРИЈУ СРБСКОГ НАРОДА по њиховим лазним мјерилима.

Name

Ре.Микиц

20.06.2016 17:54

Па ти си непревазидено лазно мјерило Српског народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

21.06.2016 00:14

Постоје разна мјерила које су тацна или погресна. Моја мјерила нису ни по баби ни по стрицевима вец по правди Бога истинитог. Зати се она заснивају на људском знању, историјдкој искуству и истини Христовој која дрзи земљу и градове. Због тога се непријатељи Бога и СРБства узалуд труде да моја мјерила побију и изврну јер оне су непролазна и вјецна попут Христа од којег потицу, а Христос је увијек исти, јуце, данас и сутра!

Name

једном зајебан

21.06.2016 09:18

Е мој Михаило гдје си ти школу учио ја како знам пише се српски а не србски ил и ти имаш неки нови језик и правопис.