Pitanje bosanskog jezika u Janji

Proteklih 13 godina naziv jezika koji se izučava u Janji nije bio sporan, ali prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, u đačkim knjižicama se pojavio „jezik bošnjačkog naroda“.

Republika Srpska 20.06.2016 | 10:01
Pitanje bosanskog jezika u Janji
Roditelji 489 učenika Osnovne škole ˝Meša Selimović˝ iz Janje kod Bijeljine održali su juče popodne sastanak sa advokatom Duškom Tomićem, na kojem su se dogovorili da neće prihvatiti đačke knjižice ako u njima kao maternji bude naveden tzv. „jezik bošnjačkog naroda“, javlja agencija Anadolija.

„Advokat Tomić iz Dječije ambasade Međaši rekao je da su sva prava na našoj strani. Dogovor je da, kada krajem mjeseca budu dodjela đačkih knjižica i roditeljski sastanak, roditelji odu na sastanak, ali djeca neće preuzeti knjižice ako u njima ne bude naziv bosanskog jezika. U suprotnom, podnosimo tužbe“, izjavio je Samir Baćevac, delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

Baćevac je istakao da će roditelji, ako je potrebno, sa tužbama „ići i do Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske“.

„Predsjednik ovog entiteta, na mig iz Srbije, ruši ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Bićemo u kontaktu sa roditeljima djece iz Srebrenice, Zvornika i drugih mjesta u kojima se, takođe, vrši diskriminacija učenika Bošnjaka“, poručio je Baćevac.

Roditelji učenika navode da proteklih 13 godina nije bilo nikakvih problema kada je naziv jezika u pitanju.

Od 2003. u centralnoj školi „Meša Selimović“, u kojoj su bošnjačka djeca većinski učenici, izučava se tzv. nacionalna grupa predmeta tj. Priroda i društvo, Istorija, Geografija i Bosanski jezik prema nastavnom planu i programu koji se realizuje u Tuzlanskom kantonu.

Duže od deceniju u rubriku jezik upisivao se naziv bosanski, a učenici su posljednje ocjene iz navedenog jezika dobili na polugodištu ove školske godine. Prilikom zaključivanja ocjena prošle sedmice, pojavio se „jezik bošnjačkog naroda“.

Zbog upisa u srednje škole, svjedočanstva u kojima je naveden tzv. bošnjački jezik, preuzelo je 55 učenika koji su u navedenoj školi završili deveti razred.

Inače, Janja je najveće povratničko mjesto u Republici Srpskoj, u koje se vratilo gotovo svo predratno bošnjačko stanovništvo. Prema riječima Mustafe Gradaščevića, predsjednika Mjesne zajednice Janja, danas u ovom mjestu, na obali rijeke Drine, živi 6.500 Bošnjaka, a iako je dio stanovništva odselio u inostranstvo, svi su zadržali svoju imovinu.

(Anadolija)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

jednom zajeban

20.06.2016 08:21

Eh sad ko ima imalo u glavi vidi da se opet nešto gadno kuva kogod ima u glavi sad će torbe u ruke i u bijeli svijet ako sam jamoro u rov da se tajkuni bogate bogami moja djeca nece .

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

20.06.2016 13:41

Da li se kuva ili nekuva vreme ce pokazati a novonastali problem sa nepostojecim "bosnjackim jezikom" u Janji samo je jedan dokaz vise da SRBi neumiju na Pravi nacin da zastite svoje nacionalne interese koji proisticu iz neprolazni bozanski VREDNOSTI i ljudski DRAGOCJENOSTI SRBskog Naroda. Dok SRBi cute u strahu judejskome da se nebi zamjerili djavolu, on i dalje preko ljudi opsjednitim zlim duhom radi svoj ANTISRBSKI posao. Zbog toga SRBi trebaju da se probude iz svoje ucmalosti i dubokog sna, da skinu veo sa ociju svoji i pogledaju objektivno ovaj svijet kakvim on zaista jeste i sa perom u ruci da povedu borbu za istinu Hristovu i pravdu Bozoju, za ISTINU o SRBskom Narodu i njegovon jeziku. Da bi SRBi mogli svoju borbu uspjesno da vode sa neprijateljima svojim oni trebaju da se oboze, sloze i umnoze i pokajanom dusom svojom da se povrate Bogu i SRBstvu: Pravoslavlju i Svetosavlju kao vrhuncu Pravoslavne hriscanske nacionalne misli i SRBskom nacinu zivota. U suprotnom - NESTACEMO!

Name

DIPLOMA

20.06.2016 08:34

NEKA MI NEKO POKAŽE DIPLOMU PROFERORA ILI NASTAVNIKA BOŠNJAČKOG ILI BOSANSKOG JEZIKA. TO MU DOĐE KAO BOSANSKA MATEMATIKA, FIZIKA, HEMIJA MUZIČKA KULTURA, LIKOVNA KULTURA, BAGRO KADA ĆETE VEĆ JEDNOM OSTAVITI SRBE NA MIRU.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.06.2016 09:25

Na snimku poznate / odobrene afere PAPAK, gospodin Željko Cvijanović lijepo spominje kako će početi sa igrom Bosanski/Bošnjački jezik. Kome nije jasno, neka presluša snimak (lako dostupan na internetu). Da se mjeseci potroše na fašističku politiku SNSD-a, a evo sada i najnovijih papaka iz SzP, a da narod sjedi i gleda kako im život prolazi u ništa, kako im političari troše penzije i plate... nevjerovatno.

Name

cx

20.06.2016 11:02

Bosanski jezik ne postoji. Samo zatezu konop.

ODGOVORITE
Name

Borac BL

20.06.2016 11:19

Za tvoju informaciju, prvi rijecnik Bosanskog jezika datira iz 1637 godine a Srpski iz 1818 godine. Nesrami se, uzmi nekad nesto procitaj, neboli to! Dosta vise SANU gluposti, u crno su nas zavili. Jos malo pa ce ovi iz SANU-a reci da su Srbi nekada bile Maye i kao takvi da su prvi stanovnici planete i da na istu polazu najvise prava! GLUP SI

Name

Re drugoligaš BL

20.06.2016 12:57

Jesi to na wikipediji pročitao? Ako ne postoje Bosanci kao nacionalna skupina otkud onda jezik bosanski? Zašto nije hercegovački ako bi se vodilo po imenu države? Ako sam ja Krajišnik znači li to da mogu jezik zvati krajiškim?

Name

Mihailo Mikic

20.06.2016 16:32

CX, u pravi si da bosanski jezik ne postoji ali to treba narodu dokazati. Zato se pitam gdje su ucitelji, nastavnici, profesori, i naucnici koji primaju platu za svj rad ili nerad i mirno posmatraju kako nama SRBina drugi kradu i kroe ISTORIJU SRBSKOG NARODA po njihovim laznim mjerilima.

Name

Re.Mikic

20.06.2016 17:54

Pa ti si neprevazideno lazno mjerilo Srpskog naroda

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

21.06.2016 00:14

Postoje razna mjerila koje su tacna ili pogresna. Moja mjerila nisu ni po babi ni po stricevima vec po pravdi Boga istinitog. Zati se ona zasnivaju na ljudskom znanju, istorijdkoj iskustvu i istini Hristovoj koja drzi zemlju i gradove. Zbog toga se neprijatelji Boga i SRBstva uzalud trude da moja mjerila pobiju i izvrnu jer one su neprolazna i vjecna poput Hrista od kojeg poticu, a Hristos je uvijek isti, juce, danas i sutra!

Name

jednom zajeban

21.06.2016 09:18

E moj Mihailo gdje si ti školu učio ja kako znam piše se srpski a ne srbski il i ti imaš neki novi jezik i pravopis.