Иванић: Могућа криза институција БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић упозорио је синоћ да може доћи до озбиљне кризе институција БиХ ако се ништа не промијени у вези са одлуком о објављивању резултата пописа становиштва.

Босна и Херцеговина 20.06.2016 | 07:54
Иванић: Могућа криза институција БиХ
"Уколико се ништа не промијени у вези са том одлуком, попис неће имати никакве посљедице, јер га неће признати институције Републике Српске", рекао је Иванић у Горњим Подградцима, код Градишке, и поновио да Република Српска треба да објави своје резултате пописа становништва.

Иванић је нагласио да ће у том случају бити срушен концепт договора у БиХ, оцјењујући да су велику грешку направили сви који су користили Тужилаштво БиХ да изврши притисак да се донесе оваква одлука о објављивању резултата пописа.

"Једно вријеме имаћемо озбиљну кризу институција БиХ. Интереси Републике Српске су у овом случају угрожени и очекујем да ће све политичке странке из Српске, на посебној сједници Народне Скупштине Републике Српске, наредне седмице имати јединствен став и упутити врло јасну поруку да су овакви резултати пописа неприхватљиви", истакао је Иванић.

Он је нагласио да БиХ не може функционисати на прегласавању него се мора вратити уважавању сва три конститутивана народа.

Иванић је истакао да је очекивао компромис у парламенту БиХ да се повуче спорна одлука и да се продужи рок за објављивање резултата пописа, те да се дође до заједничке методологије обраде пописног материјала.

(Срна)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

види се,

20.06.2016 05:57

Види се из далека и из близа, ста год урадите слиједи криза...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јјс

20.06.2016 06:04

Сто му је леми дао инструкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Јјс

20.06.2016 08:05

Није њему Леми дао инстурктије он је исао по памет у Беорград

Name

XXЛ

20.06.2016 09:05

Поштовани господине Иванићу ви никако да кажете ко је проузроковао кризу, и на основу ког и када усвојеног закона о попису становништва је господин Јукић објавио резултате. Господин Јукић каже да је све у складу са зконским ријешењем а ви стално причате другу причу.

Name

постен

20.06.2016 06:13

Ма каква криза!Нема кризе за вас политицаре док је ММФ-а!Криза је код нас обицни градјана вец 25 година!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.06.2016 06:17

Чуј криза, то је нешто сасвим ново, додуше ти си био комуниста који бар декларативно није пребрајао крвна зрнца. Хајд у складу са својим називом нешто промјените па направите кризу вишка прихода и добрих радних мјеста! Све сам више убијеђен да, што је мој отац знао рећи, нико данас у врху БиХ и блентитета не зна ни двије нацртане овце сачувати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анамон

20.06.2016 06:48

Чујте народе и почујте ткз: "КРИЗА ВЛАСТИ" ! По ови наши политичари ништа друго и незнају. Та ткз криза највише увијек али баш погоди Народ у РС (Србе). Кад год и какву год кризу наши политичари произведу увијек се последице те "КРИЗЕ" одразе на Народ у РС. Милокрад како је дошао на власт маше са некаквим референдумом и одцјепљењем . Од тога дана па до данас нити има референдума нити одцјепљења нити (што је још најгоре) нико у то у РС више не вјерује. Али зато имамо, уништено јавно здравство у РС, уништен пензиони фонд, уништена многа јавна предузећа од значаја за РС, уништен банкарски и финансијски сектор, драстичан пад инвестиција у РС, огромну јавну и ино задуженост, драстичан одлив становника (Срба) из РС, велику и досада незапамћену незаполеност, пад наталитета и пораст морталитета, сиромаштво и биједу на улицама итд. То су последице свих криза власти које смо запамтили код Милокрада, ајде да видимо и ове умјетнике из СЗП. Док они праве којекаве кризе народ гладује и одлази. Рат није протјерао Српски народ са ових простора али ће нас дефинитивно протјерати политика која се води зарад личних интереса.

Name

Пос'о ил' дос'о

20.06.2016 06:18

Цему криза ако како казете да попис неце имати никакве посљедице јер га не признаје РС? И мислите ли да це криза селективно погодити градјане ФБиХ а не и градјане РС? Ма, мозе вам се, мозда би размисљали другације да криза погадја вас лицно, и вама слицне, али овако је вама свака криза позељна да без рада добијете политицке поене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.06.2016 06:23

Знаци, ако није како "ви" казете, направицете кризу! Само ме интересује како се увјек брзо и без много помпе договорите око средстава ММФ-а? Како то да никада не дебатујете и недискутујете гдје це се та иста сретства усмјерити! Ту имате заједницке интересе, зар не. Ниста тиме нецете постици јер нико осим Институција РС-а неце прихватити тај податак! Стално идемо уз нос другима и гурамо им прст у око!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једем корење

20.06.2016 06:28

Ка да до сад није била криза.Ауу како му је Додик лијепо одрзо предавање.Под хитно спустај цолестерин , није добар за здравље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сп

20.06.2016 06:28

Немојте молим вас правити кризе сада када је благосyање у цијелој земљи. Напокон су редовне плате и пензије. Незапосленост никад мања. Сељацима загарантован откуп по повољним цијенама. Сви се спремају на море у Грцку , Спанију и Турску а ви бас сад да правите кризу. Није фер

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

20.06.2016 06:29

Е И ТВОГА ЈЕ ЛОБА ДОСТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фф

20.06.2016 06:39

Ни први а ни задњи пут. Уживају у подметању а народ пати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цек мало

20.06.2016 06:43

Полозили сте заклетву да цете све ствари рјесавати конзензусом? Притисли сте да се понисте ти спорни резлутати. Нисте договарали вец уцјењивали. Притисцете друга 2 предсједника као да они нису вазни и да њихово посматрање проблема је небитно и нетацно. Цињеница је да исто тако буде некада и обрнуто. Али цињеница је да и вецина независних критицара власти виде коцницу у РС. Па откоците ви негдје, нека буде то поцетни корак. Казете, ОК, постоје ти становници "ни тамо ни овамо", али ајмо узети да су избори ван политицких калкулација и пребројавања. Избаците број свох народа, а оставите само градјане. Ја кад изадјем на улицу богами не препознајем ко је које вјере нити нације, осим по боји козе расе. Ајде, Младене, ако зелите бити погон, спустите мало руцну. А онда заузврат тразите несто друго од друге двојице. Нпр, заједницко улагање у Аутопутеве, Зељезницу, итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цх

20.06.2016 06:56

Е вала си га и ти сад претијеро са тим пописом.Сваки дан једно те исто!Додик се мало повуко из медија кад сад ти као папагај!Јел то једини и задњи проблем у БиХ?Ако јесте онда објави од око и по твојој вољи колико којег народа има!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

20.06.2016 07:42

Биће кризе исто ко и референдума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

20.06.2016 07:44

Политичка љубав у Сарајеву је трајала до тренутка када су на ред дошли значајни бошњачки политички пројекти, који воде у правцу стварања унитарне државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Илија

20.06.2016 08:31

А ма бре појма немаш. Еуростат стоји иза овога пописа и они га прихватају као валидан и у складу са ЕУ и то је то. Све друго је сувишно и ови наши квази политичари само беру поене пред изборе ал ипак све је више оних који то препознају. Чини ми се да народ почиње са буџењем напокон.

Name

ре ре Лија

20.06.2016 08:54

Иза оваквог накарадног пописа стоје исте оне бјелосвјетске окупаторске снаге, које су народе на овим просторима,гурнуле у крвави рат. Стоје исте оне окупаторске снаге које се, зарад њихових циљева, 1995 годин, бјесомучно бомбардовале Србе у Републици Српској, а потом 1999 извршиле агресију на Републику Србију, убијајући мноштво цивила, жена, дјеце и разарајући материјална добра. На крају те исте окупаторске снаге, противно међународном праву, отеше један дио суверене државе и поклонише га наркодилерима и трговцима људским органима. Е управо је Еуростат експозитура окупатора преко које се реализују њихови циљеви, бре.

Name

ВЕТЕРАН

20.06.2016 08:54

УПРАВО ТАКО.МОГУ САМО ДА ПРИЦАЈУ А СВЕ ЗНАЈУ....ЛОПОВИ МАФИЈАСИ

Name

Бобан

20.06.2016 08:19

Па због оваквих ствари прегласавања је и досло до рата 1992 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2016 08:46

Какво прегласавање кад није ни било гласања!Ако има нека неправда ил ако је било притиска од неког на неког ,покрените тузбу!Предсиједник суда БиХ долази из Р.Србске!Тагелдија ил како се вец зове!

Name

рере

20.06.2016 09:01

Ајде нешто научи, предсједник Суда БиХ је Медџида Кресо, Република Српска није Р. Србска, Теглелдија је Тегелтија и он је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, ако си мислио на Милана Тегелтију.

Name

Ре

20.06.2016 09:42

Хвала Пепе!Да се и ја мало поцнем бавити политиком :-)Е онда нек тај предсиједник Тузитељског вијеца покрене тузбу и прилози доказе да је било притиска да се резултати објаве!У БиХ има толико судова,разлицити полиција,предсијеника влада,потпредсиједника итд.Да је јаки теско знати које ко и од куд је и ста је.

Name

рере

20.06.2016 11:31

Много боље ће бити да ми који не познајемо уставне надлежности појединаца и институција у земљи у којој живимо, престанемо писати коментаре., о ономе што не познајемо. Мораш признати, да је веома тешко бавити се политиком а не познавати уређење државе у којој би био ''политичар'', без обзира на сложеност тог уређења, мноштво институција, појединаца на фукцијама итд. Не знам шта си по занимању, а мој ти је приједлог да се ипак држиш тога што знаш. Мање ћеш имати главобољу а више времена за корисније послове.

Name

Доста више..

20.06.2016 09:05

Ништа друго и незнате осим кризе правити, а што не направите кризу у свом новчанику ? Убирате толике паре, па зграда институција РС у Источном Сарајеву, па возачи, тјелохранитељи и опет криза, хехе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

пикси

20.06.2016 09:08

20 година зивис од политике и супље прице....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсдовац

20.06.2016 09:10

Иванићу,ми као треба да ти верујемо ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

снсд-ОВЦО

20.06.2016 09:21

Заболи тебе, ти вјерујес ДЕЗЕРТЕРУ и СВЕРЦЕРУ! Мада није ни Иваницу за вјеровати, у истој су масонској лози, он и Милорад,

Name

Драган

20.06.2016 09:24

О свему ћете ви политичари и тајкуни, само не о аферама. Лопови!!! Сви до једног у сва три народа. Заклањате се иза лажног патриотизма, а пљачкате и народ и државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Масонска лоза БиХ!

20.06.2016 09:38

"Србијом тренутно влада најмање пет масона који се налазе у Влади Србије, каже наш суговорник. "У нашим редовима има пет актуалних министара, такођер има и политичара из опозиције, међутим кодекс масонерије ми не дозвољава да откријем њихов идентитет. То могу да ураде само они уколико то желе." Спекулације да је мајстор с кецељом и мистријом недавно постао и премијер РС-а Милорад Додик, наш суговорник није желио да потврди али ни демантира, али је казао "гдје има дима, има и ватре".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живјела Република Српска

20.06.2016 12:06

Да се објаве резултати пописа у РС обавезно.Да се зна чија је БХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

с7

20.06.2016 14:21

Стварно смо катастрофални хаус. Qви наси политицари као да нису стекли ни основно знање.Ако несто немогу да се постигне ни један коцензус ма ниоцему.Када се треба нека одлука доњет, прво се то развуце па прде један период док наси политицари оду у друге дрзаве на констатције, па се цека јос један период ста це реци други.НИТИ ИЈЕДНА ПОЛИТИЦКА СТРАНКА НЕЗНА ДОНИЈЕТ НЕКУ ОДЛУКУ БЕЗ УСАГЛАСЕЊ ДРУГИ(теско нама)

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

20.06.2016 15:08

Ја нисам примјетио да смо из те политицке и све друге кризе некада изасли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

20.06.2016 16:20

Иваницу ниста не контате,засто Снсд се толико не буни у вези пописа њихов циљ и јест криза на нивоу БиХ како би улетили.Попис који це објавити дрзавна комисија са Додиковим пријатељем Јукицем једини це бити релевантан и признаце га све медјународне организације а сто га неце признати РС или Ф БиХ заболе њих за то.Све је ово игра Додика и како се одвија успјеце у томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

20.06.2016 19:58

ИВАНИЋ ДОБРО КОНТА,ТРЕБА ЗАКУХАТИ,ПОЛА МАНДАТА ПРОШЛО БЛИЖЕ СЕ ИЗБОРИ.

Name

ре

21.06.2016 11:43

Конта он само се прави мангуп .Поцињем цијенити висе Додика него њег у којег сам се клео и у њему видио једину свијетлу тацку која мозе помоц народу а оно гори је од Додика испао и сад је тек показао право лице