Ivanić: Moguća kriza institucija BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio je sinoć da može doći do ozbiljne krize institucija BiH ako se ništa ne promijeni u vezi sa odlukom o objavljivanju rezultata popisa stanovištva.

Bosna i Hercegovina 20.06.2016 | 07:54
Ivanić: Moguća kriza institucija BiH
"Ukoliko se ništa ne promijeni u vezi sa tom odlukom, popis neće imati nikakve posljedice, jer ga neće priznati institucije Republike Srpske", rekao je Ivanić u Gornjim Podgradcima, kod Gradiške, i ponovio da Republika Srpska treba da objavi svoje rezultate popisa stanovništva.

Ivanić je naglasio da će u tom slučaju biti srušen koncept dogovora u BiH, ocjenjujući da su veliku grešku napravili svi koji su koristili Tužilaštvo BiH da izvrši pritisak da se donese ovakva odluka o objavljivanju rezultata popisa.

"Jedno vrijeme imaćemo ozbiljnu krizu institucija BiH. Interesi Republike Srpske su u ovom slučaju ugroženi i očekujem da će sve političke stranke iz Srpske, na posebnoj sjednici Narodne Skupštine Republike Srpske, naredne sedmice imati jedinstven stav i uputiti vrlo jasnu poruku da su ovakvi rezultati popisa neprihvatljivi", istakao je Ivanić.

On je naglasio da BiH ne može funkcionisati na preglasavanju nego se mora vratiti uvažavanju sva tri konstitutivana naroda.

Ivanić je istakao da je očekivao kompromis u parlamentu BiH da se povuče sporna odluka i da se produži rok za objavljivanje rezultata popisa, te da se dođe do zajedničke metodologije obrade popisnog materijala.

(Srna)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

vidi se,

20.06.2016 05:57

Vidi se iz daleka i iz bliza, sta god uradite slijedi kriza...

ODGOVORITE
Name

Jjs

20.06.2016 06:04

Sto mu je lemi dao instrukcije.

ODGOVORITE
Name

@Jjs

20.06.2016 08:05

Nije njemu Lemi dao insturktije on je isao po pamet u Beorgrad

Name

XXL

20.06.2016 09:05

Poštovani gospodine Ivaniću vi nikako da kažete ko je prouzrokovao krizu, i na osnovu kog i kada usvojenog zakona o popisu stanovništva je gospodin Jukić objavio rezultate. Gospodin Jukić kaže da je sve u skladu sa zkonskim riješenjem a vi stalno pričate drugu priču.

Name

posten

20.06.2016 06:13

Ma kakva kriza!Nema krize za vas politicare dok je MMF-a!Kriza je kod nas obicni gradjana vec 25 godina!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.06.2016 06:17

Čuj kriza, to je nešto sasvim novo, doduše ti si bio komunista koji bar deklarativno nije prebrajao krvna zrnca. Hajd u skladu sa svojim nazivom nešto promjenite pa napravite krizu viška prihoda i dobrih radnih mjesta! Sve sam više ubijeđen da, što je moj otac znao reći, niko danas u vrhu BiH i blentiteta ne zna ni dvije nacrtane ovce sačuvati.

ODGOVORITE
Name

Anamon

20.06.2016 06:48

Čujte narode i počujte tkz: "KRIZA VLASTI" ! Po ovi naši političari ništa drugo i neznaju. Ta tkz kriza najviše uvijek ali baš pogodi Narod u RS (Srbe). Kad god i kakvu god krizu naši političari proizvedu uvijek se posledice te "KRIZE" odraze na Narod u RS. Milokrad kako je došao na vlast maše sa nekakvim referendumom i odcjepljenjem . Od toga dana pa do danas niti ima referenduma niti odcjepljenja niti (što je još najgore) niko u to u RS više ne vjeruje. Ali zato imamo, uništeno javno zdravstvo u RS, uništen penzioni fond, uništena mnoga javna preduzeća od značaja za RS, uništen bankarski i finansijski sektor, drastičan pad investicija u RS, ogromnu javnu i ino zaduženost, drastičan odliv stanovnika (Srba) iz RS, veliku i dosada nezapamćenu nezapolenost, pad nataliteta i porast mortaliteta, siromaštvo i bijedu na ulicama itd. To su posledice svih kriza vlasti koje smo zapamtili kod Milokrada, ajde da vidimo i ove umjetnike iz SZP. Dok oni prave kojekave krize narod gladuje i odlazi. Rat nije protjerao Srpski narod sa ovih prostora ali će nas definitivno protjerati politika koja se vodi zarad ličnih interesa.

Name

Pos'o il' dos'o

20.06.2016 06:18

Cemu kriza ako kako kazete da popis nece imati nikakve posljedice jer ga ne priznaje RS? I mislite li da ce kriza selektivno pogoditi gradjane FBiH a ne i gradjane RS? Ma, moze vam se, mozda bi razmisljali drugacije da kriza pogadja vas licno, i vama slicne, ali ovako je vama svaka kriza pozeljna da bez rada dobijete politicke poene...

ODGOVORITE
Name

Miki

20.06.2016 06:23

Znaci, ako nije kako "vi" kazete, napravicete krizu! Samo me interesuje kako se uvjek brzo i bez mnogo pompe dogovorite oko sredstava MMF-a? Kako to da nikada ne debatujete i nediskutujete gdje ce se ta ista sretstva usmjeriti! Tu imate zajednicke interese, zar ne. Nista time necete postici jer niko osim Institucija RS-a nece prihvatiti taj podatak! Stalno idemo uz nos drugima i guramo im prst u oko!

ODGOVORITE
Name

Jedem korenje

20.06.2016 06:28

Ka da do sad nije bila kriza.Auu kako mu je Dodik lijepo odrzo predavanje.Pod hitno spustaj colesterin , nije dobar za zdravlje.

ODGOVORITE
Name

Sp

20.06.2016 06:28

Nemojte molim vas praviti krize sada kada je blagosyanje u cijeloj zemlji. Napokon su redovne plate i penzije. Nezaposlenost nikad manja. Seljacima zagarantovan otkup po povoljnim cijenama. Svi se spremaju na more u Grcku , Spaniju i Tursku a vi bas sad da pravite krizu. Nije fer

ODGOVORITE
Name

SIMO

20.06.2016 06:29

E I TVOGA JE LOBA DOSTA.

ODGOVORITE
Name

ff

20.06.2016 06:39

Ni prvi a ni zadnji put. Uživaju u podmetanju a narod pati.

ODGOVORITE
Name

cek malo

20.06.2016 06:43

Polozili ste zakletvu da cete sve stvari rjesavati konzenzusom? Pritisli ste da se poniste ti sporni rezlutati. Niste dogovarali vec ucjenjivali. Pritiscete druga 2 predsjednika kao da oni nisu vazni i da njihovo posmatranje problema je nebitno i netacno. Cinjenica je da isto tako bude nekada i obrnuto. Ali cinjenica je da i vecina nezavisnih kriticara vlasti vide kocnicu u RS. Pa otkocite vi negdje, neka bude to pocetni korak. Kazete, OK, postoje ti stanovnici "ni tamo ni ovamo", ali ajmo uzeti da su izbori van politickih kalkulacija i prebrojavanja. Izbacite broj svoh naroda, a ostavite samo gradjane. Ja kad izadjem na ulicu bogami ne prepoznajem ko je koje vjere niti nacije, osim po boji koze rase. Ajde, Mladene, ako zelite biti pogon, spustite malo rucnu. A onda zauzvrat trazite nesto drugo od druge dvojice. Npr, zajednicko ulaganje u Autoputeve, Zeljeznicu, itd.

ODGOVORITE
Name

ch

20.06.2016 06:56

E vala si ga i ti sad pretijero sa tim popisom.Svaki dan jedno te isto!Dodik se malo povuko iz medija kad sad ti kao papagaj!Jel to jedini i zadnji problem u BiH?Ako jeste onda objavi od oko i po tvojoj volji koliko kojeg naroda ima!

ODGOVORITE
Name

Damir

20.06.2016 07:42

Biće krize isto ko i referenduma.

ODGOVORITE
Name

Лија

20.06.2016 07:44

Политичка љубав у Сарајеву је трајала до тренутка када су на ред дошли значајни бошњачки политички пројекти, који воде у правцу стварања унитарне државе.

ODGOVORITE
Name

Ре Илија

20.06.2016 08:31

А ма бре појма немаш. Еуростат стоји иза овога пописа и они га прихватају као валидан и у складу са ЕУ и то је то. Све друго је сувишно и ови наши квази политичари само беру поене пред изборе ал ипак све је више оних који то препознају. Чини ми се да народ почиње са буџењем напокон.

Name

ре ре Лија

20.06.2016 08:54

Иза оваквог накарадног пописа стоје исте оне бјелосвјетске окупаторске снаге, које су народе на овим просторима,гурнуле у крвави рат. Стоје исте оне окупаторске снаге које се, зарад њихових циљева, 1995 годин, бјесомучно бомбардовале Србе у Републици Српској, а потом 1999 извршиле агресију на Републику Србију, убијајући мноштво цивила, жена, дјеце и разарајући материјална добра. На крају те исте окупаторске снаге, противно међународном праву, отеше један дио суверене државе и поклонише га наркодилерима и трговцима људским органима. Е управо је Еуростат експозитура окупатора преко које се реализују њихови циљеви, бре.

Name

VETERAN

20.06.2016 08:54

UPRAVO TAKO.MOGU SAMO DA PRICAJU A SVE ZNAJU....LOPOVI MAFIJASI

Name

Boban

20.06.2016 08:19

Pa zbog ovakvih stvari preglasavanja je i doslo do rata 1992 godine.

ODGOVORITE
Name

Re

20.06.2016 08:46

Kakvo preglasavanje kad nije ni bilo glasanja!Ako ima neka nepravda il ako je bilo pritiska od nekog na nekog ,pokrenite tuzbu!Predsijednik suda BiH dolazi iz R.Srbske!Tageldija il kako se vec zove!

Name

рере

20.06.2016 09:01

Ајде нешто научи, предсједник Суда БиХ је Медџида Кресо, Република Српска није Р. Србска, Теглелдија је Тегелтија и он је предсједник Високог судског и тужилачког вијећа БиХ, ако си мислио на Милана Тегелтију.

Name

Re

20.06.2016 09:42

Hvala Pepe!Da se i ja malo pocnem baviti politikom :-)E onda nek taj predsijednik Tuziteljskog vijeca pokrene tuzbu i prilozi dokaze da je bilo pritiska da se rezultati objave!U BiH ima toliko sudova,razliciti policija,predsijenika vlada,potpredsijednika itd.Da je jaki tesko znati koje ko i od kud je i sta je.

Name

рере

20.06.2016 11:31

Много боље ће бити да ми који не познајемо уставне надлежности појединаца и институција у земљи у којој живимо, престанемо писати коментаре., о ономе што не познајемо. Мораш признати, да је веома тешко бавити се политиком а не познавати уређење државе у којој би био ''политичар'', без обзира на сложеност тог уређења, мноштво институција, појединаца на фукцијама итд. Не знам шта си по занимању, а мој ти је приједлог да се ипак држиш тога што знаш. Мање ћеш имати главобољу а више времена за корисније послове.

Name

Dosta više..

20.06.2016 09:05

Ništa drugo i neznate osim krize praviti, a što ne napravite krizu u svom novčaniku ? Ubirate tolike pare, pa zgrada institucija RS u Istočnom Sarajevu, pa vozači, tjelohranitelji i opet kriza, hehe..

ODGOVORITE
Name

piksi

20.06.2016 09:08

20 godina zivis od politike i suplje price....

ODGOVORITE
Name

Snsdovac

20.06.2016 09:10

Ivaniću,mi kao treba da ti verujemo ?

ODGOVORITE
Name

snsd-OVCO

20.06.2016 09:21

Zaboli tebe, ti vjerujes DEZERTERU i SVERCERU! Mada nije ni Ivanicu za vjerovati, u istoj su masonskoj lozi, on i Milorad,

Name

Dragan

20.06.2016 09:24

O svemu ćete vi političari i tajkuni, samo ne o aferama. Lopovi!!! Svi do jednog u sva tri naroda. Zaklanjate se iza lažnog patriotizma, a pljačkate i narod i državu.

ODGOVORITE
Name

Masonska loza BiH!

20.06.2016 09:38

"Srbijom trenutno vlada najmanje pet masona koji se nalaze u Vladi Srbije, kaže naš sugovornik. "U našim redovima ima pet aktualnih ministara, također ima i političara iz opozicije, međutim kodeks masonerije mi ne dozvoljava da otkrijem njihov identitet. To mogu da urade samo oni ukoliko to žele." Spekulacije da je majstor s keceljom i mistrijom nedavno postao i premijer RS-a Milorad Dodik, naš sugovornik nije želio da potvrdi ali ni demantira, ali je kazao "gdje ima dima, ima i vatre".

ODGOVORITE
Name

Живјела Република Српска

20.06.2016 12:06

Да се објаве резултати пописа у РС обавезно.Да се зна чија је БХ.

ODGOVORITE
Name

s7

20.06.2016 14:21

Stvarno smo katastrofalni haus. Qvi nasi politicari kao da nisu stekli ni osnovno znanje.Ako nesto nemogu da se postigne ni jedan kocenzus ma niocemu.Kada se treba neka odluka donjet, prvo se to razvuce pa prde jedan period dok nasi politicari odu u druge drzave na konstatcije, pa se ceka jos jedan period sta ce reci drugi.NITI IJEDNA POLITICKA STRANKA NEZNA DONIJET NEKU ODLUKU BEZ USAGLASENJ DRUGI(tesko nama)

ODGOVORITE
Name

samuel

20.06.2016 15:08

Ja nisam primjetio da smo iz te politicke i sve druge krize nekada izasli

ODGOVORITE
Name

Leko

20.06.2016 16:20

Ivanicu nista ne kontate,zasto Snsd se toliko ne buni u vezi popisa njihov cilj i jest kriza na nivou BiH kako bi uletili.Popis koji ce objaviti drzavna komisija sa Dodikovim prijateljem Jukicem jedini ce biti relevantan i priznace ga sve medjunarodne organizacije a sto ga nece priznati RS ili F BiH zabole njih za to.Sve je ovo igra Dodika i kako se odvija uspjece u tome.

ODGOVORITE
Name

mile

20.06.2016 19:58

IVANIĆ DOBRO KONTA,TREBA ZAKUHATI,POLA MANDATA PROŠLO BLIŽE SE IZBORI.

Name

re

21.06.2016 11:43

Konta on samo se pravi mangup .Pocinjem cijeniti vise Dodika nego njeg u kojeg sam se kleo i u njemu vidio jedinu svijetlu tacku koja moze pomoc narodu a ono gori je od Dodika ispao i sad je tek pokazao pravo lice