Избори: Рим добија прву градоначелницу?

Италијани данас на биралиштима гласају у другом кругу локалних избора, што представља велики тест популарности премијера Матеа Ренција, док аналитичари процјењују да би власт у Риму могла да пређе у руке популистичког Покрета пет звијезда (М5С).

Свијет 19.06.2016 | 19:32
Избори: Рим добија прву градоначелницу?
Према оцјенама агенција, све указује да ће гласачи у италијанској пријестолници за прву жену градоначелника “Вјечног града” изабрати Вирџинију Раџи, све сјајнију звијезду покрета М5С којег је основао комичар Бепе Грило.

Раџи је у првом кругу освојила 35,2 одсто гласова, оставивши иза себе кандидата Ренцијеве странке захваљујући кампањи у којој се залагала за укидање привилегија за званичнике и борбу против корупције.

Побједа те фотогеничне бринете би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари.

Ренцијева Демократска странка (ПД) је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпјела неуспјех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 одсто гласова, су четири највећа града у Италији.

Пажња је у највећој мјери усмјерена ка Риму, али и финансијској пријестолници Милану, као и трацидионалном упоришту ПД-а Торину.

Биралишта су отворена јутрос у седам часова, а затварају се у 23 часа.

Ко је Вирџинија Рађи, кандидаткиња за градоначелницу Рима?

Судећи по резултатима првог круга избора за лидера италијанске престонице, кандидаткиња Рађи има солидне шансе да постане прва градоначелница у историји Вјечног града.

Како наводи тхелоцал.ит, 38-годишња адвокаткиња Вирџинија Рађи је за само неколико мјесеци изборне кампање од широј јавности потпуно непознате особе доспјела до статуса звијезде у успону популистичког покрета који води италијански комичар Бепе Грило.

Уколико Рађијева “освоји” Рим, Покрет пет звјездица би могао да почне да се припрема и за освајање власти на националном нивоу на изборима 2018, чему у прилог иде то што популарност премијера Ренција полако блиједи међу бирачима.

“Свједоци смо историјског тренутка”, рекла је Радијева након првог круга избора у пријестолници, одржаног 5. јуна.

Она је у недавној изјави за АФП као разлог уласка у политику прије пет година навела рођење сина Матеа и одлуку да не жели да га одгаја у корумпираном граду у којем не функционишу јавне услуге.

Рађијева је рођена Римљанка, у том граду је дипломирала право, а одборница у престолничкој скупштини постала је 2013. За кандидаткињу за градоначелницу Рима изабрана је у онлајн гласању у којем су учествовали припадници Покрета пет звијездица.

Како је раније ове године писао италијански магазин “Еспресо”, критичари наглашавају то да је у том гласању учествовало тек нешто више од трећине регистрованих римских чланова тог покрета, као и да је Рађијева освојила око 1.800 гласова, што јој на правим изборима не би било довољно да постане одборница ни у мјесној заједници у Риму.

Поред тога, Рађијева је прозвана и да ради у адвокатској канцаларији “Самарко” чије услуге је користио бивши италијански премијер Силвио Берлускони, а његову власт је нападао управо Покрет пет звјездица.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар