Izbori: Rim dobija prvu gradonačelnicu?

Italijani danas na biralištima glasaju u drugom krugu lokalnih izbora, što predstavlja veliki test popularnosti premijera Matea Rencija, dok analitičari procjenjuju da bi vlast u Rimu mogla da pređe u ruke populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S).

Svijet 19.06.2016 | 19:32
Izbori: Rim dobija prvu gradonačelnicu?
Prema ocjenama agencija, sve ukazuje da će glasači u italijanskoj prijestolnici za prvu ženu gradonačelnika “Vječnog grada” izabrati Virdžiniju Radži, sve sjajniju zvijezdu pokreta M5S kojeg je osnovao komičar Bepe Grilo.

Radži je u prvom krugu osvojila 35,2 odsto glasova, ostavivši iza sebe kandidata Rencijeve stranke zahvaljujući kampanji u kojoj se zalagala za ukidanje privilegija za zvaničnike i borbu protiv korupcije.

Pobjeda te fotogenične brinete bi predstavljala veliki udarac za premijera Rencija, ističu analitičari.

Rencijeva Demokratska stranka (PD) je u prvom krugu lokalnih izbora, na kojima se biraju gradonačelnici većih italijanskih gradova, pretrpjela neuspjeh.

Među 126 gradova u kojima se održava drugi krug izbora, pošto nijedan kandidat u prvom krugu nije osvojio potrebnih 50 odsto glasova, su četiri najveća grada u Italiji.

Pažnja je u najvećoj mjeri usmjerena ka Rimu, ali i finansijskoj prijestolnici Milanu, kao i tracidionalnom uporištu PD-a Torinu.

Birališta su otvorena jutros u sedam časova, a zatvaraju se u 23 časa.

Ko je Virdžinija Rađi, kandidatkinja za gradonačelnicu Rima?

Sudeći po rezultatima prvog kruga izbora za lidera italijanske prestonice, kandidatkinja Rađi ima solidne šanse da postane prva gradonačelnica u istoriji Vječnog grada.

Kako navodi thelocal.it, 38-godišnja advokatkinja Virdžinija Rađi je za samo nekoliko mjeseci izborne kampanje od široj javnosti potpuno nepoznate osobe dospjela do statusa zvijezde u usponu populističkog pokreta koji vodi italijanski komičar Bepe Grilo.

Ukoliko Rađijeva “osvoji” Rim, Pokret pet zvjezdica bi mogao da počne da se priprema i za osvajanje vlasti na nacionalnom nivou na izborima 2018, čemu u prilog ide to što popularnost premijera Rencija polako blijedi među biračima.

“Svjedoci smo istorijskog trenutka”, rekla je Radijeva nakon prvog kruga izbora u prijestolnici, održanog 5. juna.

Ona je u nedavnoj izjavi za AFP kao razlog ulaska u politiku prije pet godina navela rođenje sina Matea i odluku da ne želi da ga odgaja u korumpiranom gradu u kojem ne funkcionišu javne usluge.

Rađijeva je rođena Rimljanka, u tom gradu je diplomirala pravo, a odbornica u prestolničkoj skupštini postala je 2013. Za kandidatkinju za gradonačelnicu Rima izabrana je u onlajn glasanju u kojem su učestvovali pripadnici Pokreta pet zvijezdica.

Kako je ranije ove godine pisao italijanski magazin “Espreso”, kritičari naglašavaju to da je u tom glasanju učestvovalo tek nešto više od trećine registrovanih rimskih članova tog pokreta, kao i da je Rađijeva osvojila oko 1.800 glasova, što joj na pravim izborima ne bi bilo dovoljno da postane odbornica ni u mjesnoj zajednici u Rimu.

Pored toga, Rađijeva je prozvana i da radi u advokatskoj kancalariji “Samarko” čije usluge je koristio bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, a njegovu vlast je napadao upravo Pokret pet zvjezdica.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar