Тек сваки пети ђак похађа стручну школу

Од 133.268 средњошколаца у БиХ у школској 2015/16. години, њих тек 24.019, или сваки пети, похађа стручну школу.

Република Српска 19.06.2016 | 21:56
Тек сваки пети ђак похађа стручну школу
Разлози мањег интересовања за занате је прије свега жеља за студирањем и запошљавањем у секторима који подразумијевају и више бенефита.

Гимназије похађа 33.321 ученик, у техничке школе 72.125, 24.019 похађа стручну школу, за умјетничке их се одлучило 1.216, а за вјерске њих 2.189.

Традиционално из године у годину интересовање за различите занатске струке је слабо, а за њима тржиште рада вапи. С друге стране, већина младих се опредјељује за школовање за занимања са којима завршавају на бироима рада. Из тог разлога усклађеност уписне политике и тржишта рада је пријеко потребна.

Бијељина је примјер гдје се од ове године уписује нова струка – столар, јер је у Семберији веома развијена дрвопрерађивачка индусрија, а нема довољно школованих кадрова.

Осим за столарима, постоји потреба и за другим занатским струкама.

Привредна комора, већ дужи низ година предлаже реформу средњег и високог образовања с циљем приближавања струка и занимања потребама привреде, каже за БН телевизију потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић.

Један од разлога веће заинтересованости младих за школе послије којих могу да се упишу на факултете, према Видићевим рјечима, је партијско запошљавање, повлашћен положај јавног сектора, јавних предузећа и јавне управе.

Несклад између примања, организације и начина рада, бенефита својствених јавном сектору, стимулишу такав начин размишљања код младих генерација, сматра Видић.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

АУТОМАФИЈА

19.06.2016 16:58

СВЕ У АУТОМАФИЈУ, БОЉЕ ТО НЕГО ДИПЛОМА СА СОРБОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектукци

19.06.2016 17:11

Јасно је свима да, у овом времену и оваквом друству, сви који упису факултет и заврсе га, осим ако га не прегази воз у Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ