Tek svaki peti đak pohađa stručnu školu

Od 133.268 srednjoškolaca u BiH u školskoj 2015/16. godini, njih tek 24.019, ili svaki peti, pohađa stručnu školu.

Republika Srpska 19.06.2016 | 21:56
Tek svaki peti đak pohađa stručnu školu
Razlozi manjeg interesovanja za zanate je prije svega želja za studiranjem i zapošljavanjem u sektorima koji podrazumijevaju i više benefita.

Gimnazije pohađa 33.321 učenik, u tehničke škole 72.125, 24.019 pohađa stručnu školu, za umjetničke ih se odlučilo 1.216, a za vjerske njih 2.189.

Tradicionalno iz godine u godinu interesovanje za različite zanatske struke je slabo, a za njima tržište rada vapi. S druge strane, većina mladih se opredjeljuje za školovanje za zanimanja sa kojima završavaju na biroima rada. Iz tog razloga usklađenost upisne politike i tržišta rada je prijeko potrebna.

Bijeljina je primjer gdje se od ove godine upisuje nova struka – stolar, jer je u Semberiji veoma razvijena drvoprerađivačka indusrija, a nema dovoljno školovanih kadrova.

Osim za stolarima, postoji potreba i za drugim zanatskim strukama.

Privredna komora, već duži niz godina predlaže reformu srednjeg i visokog obrazovanja s ciljem približavanja struka i zanimanja potrebama privrede, kaže za BN televiziju potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske Mihajlo Vidić.

Jedan od razloga veće zainteresovanosti mladih za škole poslije kojih mogu da se upišu na fakultete, prema Vidićevim rječima, je partijsko zapošljavanje, povlašćen položaj javnog sektora, javnih preduzeća i javne uprave.

Nesklad između primanja, organizacije i načina rada, benefita svojstvenih javnom sektoru, stimulišu takav način razmišljanja kod mladih generacija, smatra Vidić.



(BN televizija)
(Foto: BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

AUTOMAFIJA

19.06.2016 16:58

SVE U AUTOMAFIJU, BOLJE TO NEGO DIPLOMA SA SORBONE.

ODGOVORITE
Name

Intelektukci

19.06.2016 17:11

Jasno je svima da, u ovom vremenu i ovakvom drustvu, svi koji upisu fakultet i zavrse ga, osim ako ga ne pregazi voz u Srebrenici.

ODGOVORITE