Јунак: Едер Ситадин Мартинс - бразилска капљица крви у опасном италијанском коктелу!

Овај нападач свакако није савршен. Али, довољно је добар за савршено несавршен тим Италије, на челу са истим таквим селектором!

Фудбал 20.06.2016 | 20:00
Јунак: Едер Ситадин Мартинс - бразилска капљица крви у опасном италијанском коктелу!
"Смирен сам. Конте верује у мене", Едер, 10. јуна 2016. године. "Не читам новине, не гледам ТВ. Не слушам критике", Едер, три дана касније.

Четири дана после тога - бум! Прелеп соло продор нападача Интера, одлична техника, завршница у стилу Дел Пјера и Италија је дошла до победе над Шведском и обезбедила пролазак у нокаут фазу. Едер је на свим насловницама, херој нације. А није тако одувек било.

Едер има бразилске, али и италијанске корене преко свог прадеде Батисте Регета. Рођен је у месту Лауро Милер у Бразилу 1986. године, почео да игра фудбал у Крисијуми, а са 18 година потписао за Емполи. С обзиром на то да има двојно држављанство Едер је могао да игра за обе репрезентације.

Добрим играма у Сампдорији препоручио се Интеру где игра на позајмици, а о италинској репрезентацији могао је да сања доласком Антонија Контеа на клупу Азура. Ипак, Контеовпозив за њега био је окружен контроверзама. Роберто Манчини је апропо тога 23. марта 2015. године рекао следеће:

"За репрезентацију Италије треба да играју само Италијани. Мислим да они који нису рођени у овој земљи не заслужују да играју за национални тим, чак иако је њихова родбина из Италије".

Контеов одговор је био следећи. 

"Ако је Мауро Каморанези рођен у Аргентини могао да игра и помогне Италији да освоји Светско првенство 2006. године, зашто онда не би могао Едер или Франко Васкез могли да воде Азуре до славе на Европском првенству?"

Едер је на дебију за национални тим постигао гол против Бугарске у 84. минуту и донео реми од 2:2, а ушао је у игру у 58. минуту, а потом је поново погодио против Азера. Многи су превиђали да неће изборити место неђу путницима за ЕУРО, али се појавио на коначном списку. Поново је било негодовања. Ипак, после гола Шведској многи су се сигурно ујели за језик.

Било је приметно да је Едер једно време имао проблеме са килажом, имао је неколико килограма вишка, али сада је и то довео до задовољавајућег нивоа и потпуно је спреман за највише домете. Има 29 година, није Бог зна какав залог за будућност, али репрезентација је место где играју најбољи у датом тренутку.

"Била је ово тешка утакмица, али током другог полувремена смо играли боље и заслужили победу. Не желим превише да се окрећем иза себе и размишљам о проблемима. То је фудбал. Када сам видео моје саиграче, господина Контеа и наше навијаче како славе са великим уживањем - све се исплатило", истакао је Едер по завршетку утакмице.

Овај нападач свакако није савршен. Али, довољно је добар за савршено несавршен тим Италије, на челу са истим таквим селектором. Нема ту много умирања у лепоти. Армирани зид у одбрани је загарантован, само је потребно још пронаћи убитачну стрелу у нападу. То се пред првенство чинило као највећи проблем. Можда је сада пронађен и последњи делић пузле.

Можда је баш Едер тај неопходни састојак, та капљица вреле бразилске крви која ће да створи фисију и експлозију Азура на овом шампионату.

Као што је Конте најавио. И потпуно визионарски веровао у Едера, када није нико.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар