Junak: Eder Sitadin Martins - brazilska kapljica krvi u opasnom italijanskom koktelu!

Ovaj napadač svakako nije savršen. Ali, dovoljno je dobar za savršeno nesavršen tim Italije, na čelu sa istim takvim selektorom!

Fudbal 20.06.2016 | 20:00
Junak: Eder Sitadin Martins - brazilska kapljica krvi u opasnom italijanskom koktelu!
"Smiren sam. Konte veruje u mene", Eder, 10. juna 2016. godine. "Ne čitam novine, ne gledam TV. Ne slušam kritike", Eder, tri dana kasnije.

Četiri dana posle toga - bum! Prelep solo prodor napadača Intera, odlična tehnika, završnica u stilu Del Pjera i Italija je došla do pobede nad Švedskom i obezbedila prolazak u nokaut fazu. Eder je na svim naslovnicama, heroj nacije. A nije tako oduvek bilo.

Eder ima brazilske, ali i italijanske korene preko svog pradede Batiste Regeta. Rođen je u mestu Lauro Miler u Brazilu 1986. godine, počeo da igra fudbal u Krisijumi, a sa 18 godina potpisao za Empoli. S obzirom na to da ima dvojno državljanstvo Eder je mogao da igra za obe reprezentacije.

Dobrim igrama u Sampdoriji preporučio se Interu gde igra na pozajmici, a o italinskoj reprezentaciji mogao je da sanja dolaskom Antonija Kontea na klupu Azura. Ipak, Konteovpoziv za njega bio je okružen kontroverzama. Roberto Mančini je apropo toga 23. marta 2015. godine rekao sledeće:

"Za reprezentaciju Italije treba da igraju samo Italijani. Mislim da oni koji nisu rođeni u ovoj zemlji ne zaslužuju da igraju za nacionalni tim, čak iako je njihova rodbina iz Italije".

Konteov odgovor je bio sledeći. 

"Ako je Mauro Kamoranezi rođen u Argentini mogao da igra i pomogne Italiji da osvoji Svetsko prvenstvo 2006. godine, zašto onda ne bi mogao Eder ili Franko Vaskez mogli da vode Azure do slave na Evropskom prvenstvu?"

Eder je na debiju za nacionalni tim postigao gol protiv Bugarske u 84. minutu i doneo remi od 2:2, a ušao je u igru u 58. minutu, a potom je ponovo pogodio protiv Azera. Mnogi su previđali da neće izboriti mesto neđu putnicima za EURO, ali se pojavio na konačnom spisku. Ponovo je bilo negodovanja. Ipak, posle gola Švedskoj mnogi su se sigurno ujeli za jezik.

Bilo je primetno da je Eder jedno vreme imao probleme sa kilažom, imao je nekoliko kilograma viška, ali sada je i to doveo do zadovoljavajućeg nivoa i potpuno je spreman za najviše domete. Ima 29 godina, nije Bog zna kakav zalog za budućnost, ali reprezentacija je mesto gde igraju najbolji u datom trenutku.

"Bila je ovo teška utakmica, ali tokom drugog poluvremena smo igrali bolje i zaslužili pobedu. Ne želim previše da se okrećem iza sebe i razmišljam o problemima. To je fudbal. Kada sam video moje saigrače, gospodina Kontea i naše navijače kako slave sa velikim uživanjem - sve se isplatilo", istakao je Eder po završetku utakmice.

Ovaj napadač svakako nije savršen. Ali, dovoljno je dobar za savršeno nesavršen tim Italije, na čelu sa istim takvim selektorom. Nema tu mnogo umiranja u lepoti. Armirani zid u odbrani je zagarantovan, samo je potrebno još pronaći ubitačnu strelu u napadu. To se pred prvenstvo činilo kao najveći problem. Možda je sada pronađen i poslednji delić puzle.

Možda je baš Eder taj neophodni sastojak, ta kapljica vrele brazilske krvi koja će da stvori fisiju i eksploziju Azura na ovom šampionatu.

Kao što je Konte najavio. I potpuno vizionarski verovao u Edera, kada nije niko.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar