Оптужнице танке, тужиоци јуре бројеве

Недостатак стратешког планирања, лоше обучени истражиоци и лоше написане оптужнице посебно у односу на правне квалификације злочина највећи проблеми у Тужилаштву БиХ.

Босна и Херцеговина 18.06.2016 | 13:00
Оптужнице танке, тужиоци јуре бројеве
На њих је указано у анализи процесуирања ратних злочина на нивоу БиХ, чији је аутор британски судија Џоана Корнер, а коју је представила Мисија Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ.

Корнерова је навела да је за вријеме рада на анализи у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ радило 35 тужилаца, да је са десет обавила разговор и да је њих пет радило на предметима ратних злочина.

"На три тужиоца долази један истражилац, а сваком је тужиоцу повјерен запањујући број предмета. Најмањи број предмета је 30, док је један новоименовани тужилац био задужен са чак 130 предмета од којих је само један обухватао између 20 и 30 осумњичених", нагласила је Корнерова.

Открила је да су истражиоци који су примљени у радни однос 2014. године имали само елементарно знање о истрагама ратног злочина и да их искуснији нису обучавали.

"Они су радили са неискусним тужиоцима, чиме се стварала ситуација у којој слијепац води слијепца", наводи Корнерова.

Нагласила је да забрињава и вишеструко враћање оптужница на дораду.

"Неке од оптужница у 2014. и 2015. години враћане су четири, три или два пута прије потврђивања. Између 1. јануара 2014. и 31. јула 2015. године Тужилаштво је доставило 75 оптужница у предметима ратног злочина, а Суд је потврдио само 29 без враћања на дораду", истакла је Корнерова.

Анализа 39 оптужница подигнутих од 1. јануара до 9. децембра 2015. године показала је да 12 предмета спада у категорију мање сложених и да треба да буду уступљени нижим нивоима у правосуђу. Од 73 оптужнице 23 су мање сложене, 24 се односе на предмете које треба процесуирати у року од седам година, а само шест има ознаку највеће сложености.

"Оптужницама су третирани нископозиционирани директни починиоци, чувари логора или припадници војних и паравојних формација, док је веома мали број починилаца који су били на руководећим позицијама или оних који су имали командну одговорност", истакла је Корнерова.

Упозорила је да правосудне институције на нивоу БиХ ни двије деценије након рата немају храбрости да се ухвате укоштац са крупним предметима ратних злочина.

"Судије су рекле да главног тужиоца занимају само повољни статистички резултати који се огледају у броју оптужница подигнутих у његовом мандату. То су потврдили и тужиоци који су констатовали да главни тужилац инсистира на подизању што више оптужница и да је једино мјерило које главни тужилац и остали користе као основ за мјерење напретка број подигнутих оптужница", додала је Корнерова.

"Према мишљењу судија, главни тужилац просто је опсједнут настојањем да оствари повољне резултате у статистичком смислу, због чега је пажњу усмјерио на једноставније предмете науштрб процесуирања високорангираних починилаца. Сва тужилаштва, а посебно Тужилаштво БиХ пажњу треба да усмјере на починиоце који су играли водећу улогу у најсвирепијим злочинима", истакла је Корнерова.

Подвукла је и проблем подизања више оптужница које се односе на исти догађај, чиме се расипају ресурси, а свједоци више пута морају трауматично свједочити.

"Постоје и недосљедности у правној квалификацији кривичних дјела, што доводи до неједнаког третмана оптужених. На то главни тужилац тврди да квалификација кривичног дјела није важна него да су једино важне оптужнице. Неопходна је досљедност у приступу Тужилаштва како у погледу третирања доказа, тако и у погледу правног одређења кривичног дјела", истакла је Корнерова.

Нагласила је да је ситуација достигла фазу у којој постоји веома мало или нимало сарадње између судија и главног тужиоца.

"Тужилаштво и Суд БиХ су ставове подијелили са медијима и претрпјели штету због тога што се третирају као политичке боксерске вреће", оцијенила је Корнерова.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ (ВСТС) Милан Тегелтија рекао је за "Глас Српске" да су добили анализу Корнерове, али да је још не може коментарисати.

"Овај документ ће бити предмет анализе на сједници ВСТС-а највјероватније у јулу. Све ћемо размотрити и заузети став", рекао је Тегелтија.

Главни тужилац Горан Салиховић није се у петак јављао на телефон. Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић је оптужио шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатана Мура да хоће да угаси Тужилаштво и да је ријеч о осветничкој и нарученој анализи.

Паралелни поступци

Џоана Корнер констатовала је да се још воде паралелни истражни поступци и да је било случајева да се против једне особе воде истраге на нивоу БиХ, Бањалуци и Ливну.

Препоручила је и да буду прегледане базе података Хашког трибунала прије испитивања свједока и оптужених наводећи да тужиоци морају добро познавати међународне судске праксе. Навела је примјер недавног хапшења Дарка Мрђе констатујући да се ради о погрешној процјени, јер се испоставило да је већ осуђен у Хагу и да је одслужио казну.

Пропусти

Један тужилац дужи и 130 предмета

Истражиоци имају само елементарна знања

Оптужнице лоше написане

Подижу углавном оптужнице за мање сложене предмете

Недосљедности у правној квалификацији кривичних дјела

Подизање више оптужница које се односе на исти догађај

Статистика из 2015. године

60 оптужница за ратне злочине подигнуто

29 оптужница потврђено без враћања

17 оптужница једном враћено на исправку

5 оптужница враћено два пута на исправку

7 оптужница уступљено нижим тужилаштвима прије потврђивања

2 оптужнице одбијене

Извор: Глас Српске

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

18.06.2016 18:08

А колике су им плате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јооој

19.06.2016 06:26

Неће против својих страначких и бизнис пријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

20.06.2016 12:05

А утицај политике на рад тужилаца и судија?

ОДГОВОРИТЕ