Изостала реакција на вршњачко насиље

Ни три дана након што је надлежним институцијама достављен видео-снимак вршњачког насиља у Сарајеву нико није реаговао!

Босна и Херцеговина 18.06.2016 | 08:50
Изостала реакција на вршњачко насиље
У овом видеу старији малољетници Н.К. и Е.Х., који су одраније познати полицији, вербално малтретирају дјечака чији је идентитет познат редакцији.

Узнемирујући снимак на YоуТубе су поставили дјечаци који су вербално злостављали жртву и то након једномјесечног уцјењивања да ће снимак емитовати ако их не буде слушао.

"Заустављен је на повратку из школе. Тјерали су га да буде вулгаран и снимали. Рекао ми је: 'Мама, ја се нисам уплашио сада, јер су они мени рекли да ме неће тући ако их будем слушао и радио све што траже од мене'", изјавила је за "Независне" мајка малољетника.

Нагласила је да ју је та реченица потпуно сломила, иако се против насиља над сином бори двије године. "До сада смо већ промијенили двије школе и нисмо једини који имају проблема.

Свјесна сам околности под којима одрастају и та дјеца, али молим школе, министарства, град, кантон, све надлежне да учине системски нешто на спасавању жртве и раду са насилницима.

Ово се сада дешава мом дјечаку, а касније се то исто може десити свима вама. Он није физички озлијеђен, али је његово одрастање трауматично", апеловала је мајка, која се писаним путем обратила надлежним институцијама више пута.

Узнемирујући садржај приказан на YоуТубеу, за Фондацију "Махир и Алекса" само је још један међу бројним случајевима буллyинга, који током задњих година у БиХ поприма забрињавајуће размјере социопатолошке епидемије.

"Истовремено, овакво стање указује на инертност, незаинтересованост, неспремност, али и неефикасност нашег полицијског, образовног, правосудног и система социјалне заштите, будући да су родитељи злостављање овог дјечака пријављивали институцијама система у неколико наврата", наводе из ове фондације, која се обратила кантоналној влади, Министарству образовања и Министарству полиције КС.

С конкретним случајем су упознате и институције омбудсмана за људска права БиХ и омбудсмана за дјецу Републике Српске.

"Основни проблем је то што се у насилном понашању дјеце не види проблем. Ако такво понашање код дјеце не препознамо на вријеме, ако проблем занемаримо, ако очекујемо да то неко други ријеши или да се само ријеши, ми у ствари подстичемо такво понашање код дјеце и они настављају са насилним понашањем јер одрасли то толеришу.

Дјеца из реакције одраслих на њихово понашање одређују границе до којих могу ићи", апеловала је Нада Граховац, омбудсман за дјецу Републике Српске.

Зато је, како истиче, веома важно да све надлежне институције предузму мјере и одговоре на потребе дјетета и његово право на заштиту.

УНИЦЕФ сматра да је важно да сви реагују у складу са својим овлашћењима, указујући на потребу за вишим степеном превентивног дјеловања по питању вршњачког насиља у БиХ, а подсјећајући на по БиХ обавезујуће документе у сегменту права дјеце.

До затварања овог броја "Независних" нисмо добили став Министарства образовања КС, ни МУП-а КС, као ни омбудсмана за људска права БиХ, док су из Основне школе "Владислав Шкарић", коју дјечак похађа, навели да су у контакту са Министарством.

"Изражавамо забринутост због овог догађаја и оваквих дешавања, те позивамо надлежне службе да ураде све што је потребно у складу са законом да се овакви случајеви не понове", речено је "Независним" у школи.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар