За распуштање Сабора стигао 91 потпис

Посланицима који су у процедуру упутили приједлоге за распуштање Хрватскога сабора данас поподне придружио се још један клуб досадашње владајуће коалиције - БМ 365, чиме је број оних који траже распуштање Сабора порастао на 91, преноси "Слободна Далмација".

Регион 17.06.2016 | 22:41
За распуштање Сабора стигао 91 потпис
Претходно су стигли потписи укупно 85 посланика који у седам одвојених приједлога траже распуштање Сабора, потврђено је Хини у саборским службама. Приједлоге самораспуштања упутили су клубови Истарског демократског сабора /ИДС/ и независног посланика Фуриа Радина, СДП-а, СДСС-а, листе "Мост", ХДССБ-ови посланици Бранимир Главаш и Јосип Салапић, двоје заступника ХРИД-а Драго Пргомет и Ирена Петријевчанин Вуксановић, те Иван Синчић из странке "Живи зид".

Предсједник Сабора Жељко Реинер привремено је прекинуо сједницу, а њен наставак заказан је за понедјељак, у 12.00 часова.

Очекује се да ће на сједници без расправе бити донијета одлука о распуштању Сабора са датумом 15. јула, а нови избори требало би да буду одржани 4. септембра, наводе хрватски медији.

Сабор је неповјерење Влади изгласао јуче. Изгласавањем неповјерења премијеру Тихомиру Орешковићу почео је тећи рок од 30 дана за формирање нове владе.

Кандидат за мандатара у том року мора сакупити потписе 76 заступника, представити их предсједнику, а као мандатар мора изабрати министре и програм те добити потврду Сабора.

Ако нико не скупи 76 потписа, или се не изгласа влада унутар тог рока, предсједник распушта Сабор и расписује изборе. И то најраније за 30, а најкасније за 60 дана. Сабор се може и сам распустити прије истека рока, ако за то постоји подршка 76 заступника, подсјећају медији.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

18.06.2016 01:45

"Ко другоме јаму копа сам у јаму упада!"

ОДГОВОРИТЕ